V četrtek je bila v New Yorku opazna predvsem rast tehnoloških delnic, tako da je indeks Nasdaq pridobil 1,19 odstotka. Ciscove delnice so se podražile za skoraj deset odstotkov, Applove pa so končale pri rekordnih 636 dolarjih. Foto: EPA
V četrtek je bila v New Yorku opazna predvsem rast tehnoloških delnic, tako da je indeks Nasdaq pridobil 1,19 odstotka. Ciscove delnice so se podražile za skoraj deset odstotkov, Applove pa so končale pri rekordnih 636 dolarjih. Foto: EPA
Cena nafte vrste brent je s 116 padla na 114 dolarjev, potem ko so se okrepile špekulacije, da bodo ZDA sprostile strateške rezerve nafte. Foto: Reuters

V poslovnem letu, ki se je končalo konec julija, je BMW v ZDA prodal 2.715 avtomobilov več kot nemški konkurent Mercedes. Toda "zmaga" ni bila poštena. Časopisa Wall Street Journal in Handelsblatt sta ugotovila, da je BMW manipuliral s podatki in med prodane avtomobile vključil tudi nekaj tisoč vozil, ki so v resnici še stala na dvorišču in niso imela končnega kupca. Zanimivo je tudi, kako je pri modelu serije 7 v enem mesecu prodaja sunkovito porasla. Junija je bilo prodanih le nekaj odstotkov več, julija pa kar 159 odstotkov več.

Frankfurtski DAX30 spet nad 7.000 točkami
BMW naj bi trgovcem zadnji dan julija, ko se je iztekalo poslovno leto, obljubil 7.000 dolarjev rabata, če bodo isti dan prodali vozilo. Pri BMW-ju seveda zanikajo prirejanje statističnih podatkov. Vlagatelji na borzi v Frankfurtu podjetja včeraj niso "kaznovali", saj so se delnice podražile za 1,64 odstotka in spet dosegle 60 evrov. Tudi preostale delnice so se večinoma dražile, tako da je frankfurtski DAX30 porasel za 0,7 odstotka, med trgovanjem pa se povzpel tudi nad mejo 7.000 točk in dosegel petmesečni vrh.

Finančne krivulje na Valu 202:

Gospodarski podatki manj slabi od pričakovanj, zato delnice (ob pričakovanju novih stimulativnih ukrepov centralnih bank) zadnje dni rastejo.


Cisco presenetil z napovedjo višje dividende

Podobna rast kot DAX-u je v četrtek uspela tudi newyorškemu indeksu Dow Jones (13.250 točk), potem ko je računalniški velikan Cisco dan po objavi odličnega poslovnega izida sporočil, da bo za 75 odstotkov zvišal dividendo. Optimizem vlagateljev se je še okrepil, ko je nemška kanclerka Angela Merkel podprla prizadevanja Maria Draghija pri reševanju evrske krize, kar bi lahko bil znak, da bo dal Berlin zeleno luč za ECB-jevo odkupovanje španskih in italijanskih obveznic. Rast Dow Jonesa bi bila še višja, če se ne bi Wal-Martove delnice pocenile za tri odstotke. Največji trgovec na svetu je sicer lepo povečal četrtletni dobiček, toda razočaral je z napovedjo celoletnega zaslužka.

Facebookove delnice: ni mi všeč
Facebookove delnice so zanihale za sedem odstotkov navzdol in padle na rekordno nizkih 19,69 dolarja. Ponudba delnic se je povečala, saj se je iztekel prvi izmed petih rokov, do katerega določeni vlagatelji niso smeli prodati Facebookovih delnic. Število delnic, s katerimi se lahko trguje, se je povečalo za 271 milijonov oziroma za 60 odstotkov. V prihodnjih devetih mesecih bo "odmrznjenih" še nadaljnjih 1,64 milijarde delnic, kar bi lahko ceno delnice potisnilo še nižje.

Kdaj se bodo za trgovanje "sprostile" naslednje delnice Facebooka?

15. oktober: 247 milijonov

14. november: 1,3 milijarde

14. december: 149 milijonov

18. maj 2013: 47 milijonov


Grozijo nadaljnji padci

Vlagatelji, ki so Facebookove delnice kupili v javni prodaji pri 38 dolarjih, so že zdaj izgubili skoraj polovico vložka. Letos se bo rok iztekel tudi za zaposlene, ki so del svoje plače dobili v delnicah. Verjetno bodo številni zaposleni "unovčili" delnice in se bo zgodilo podobno kot pri podjetjih Groupon in Zynga. V trenutku, ko so zaposleni lahko prodali delnice, je tečaj padel za skoraj deset odstotkov.

Petkovi tečaji delnic na Lj. borzi:

NOVA KBM

+1,48 %

1,37 EUR

ZAV. TRIGLAV

+0,00 %

12,00

KRKA

-0,47 %

41,90

PETROL

-0,57 %

173,00

TELEKOM

+0,66 %

60,00

MERCATOR

-2,28 %

122,10

GORENJE

-2,42 %

4,39

LUKA KOPER

-4,71 %

6,67


Smešno nizek promet na Ljubljanski borzi
Na Ljubljanski borzi je bilo v petek z vsemi desetimi delnicami v prvi kotaciji za manj kot 200 tisoč evrov prometa, od tega po 60 tisoč evrov z delnicami Krke in Petrola. Oboje so se pocenile za pol odstotka. Mercatorjeve delnice niso nadaljevale četrtkove rasti in so izgubile več kot dva odstotka. Podražile so se le delnice Nove KBM, s katerimi je bilo sklenjenih vsega sedem poslov, tako da promet ni dosegel niti tisoč evrov.