Odkar je predsednik Zveznih rezerv Ben Bernanke v sredo opozoril, da utegne Fed znižati obseg nakupov obveznic, so se cene obveznic precej znižale, zahtevana donosnost pa je posledično porasla. Pri desetletni obveznici je donosnost zdaj višja od 2,10 odstotka. To je največ po lanskem aprilu. Foto: EPA
Odkar je predsednik Zveznih rezerv Ben Bernanke v sredo opozoril, da utegne Fed znižati obseg nakupov obveznic, so se cene obveznic precej znižale, zahtevana donosnost pa je posledično porasla. Pri desetletni obveznici je donosnost zdaj višja od 2,10 odstotka. To je največ po lanskem aprilu. Foto: EPA
Vrednost ameriškega dolarja se je v sredo znižala. Za evro je bilo treba največ plačati 1,2973 dolarja. Foto: EPA

V torek je na zahodnih delniških trgih še vladal optimizem, saj je z vrhov ECB-ja in Japonske centralne banke prišlo zagotovilo, da bo denarna politika še dolgo ostala izjemno ohlapna, poleg tega pa so bili v ZDA objavljeni spodbudni makroekonomski podatki. Zaupanje potrošnikov je po podatkih organizacije Conference Board maja poskočilo bolj od pričakovanj in doseglo najvišjo raven po februarju 2008, cene stanovanj pa so v prvem četrtletju na letni ravni porasle za 10,2 odstotka (največ po letu 2006). Delniški indeks Dow Jones je pri 15.409 postavil nov rekord, toda v sredo je izgubil precej tistega, kar je pridobil dan prej - znižal se je za tri četrtine odstotka, na 15.302 točki.

Ocene rasti popravljene navzdol
Vzrok za nižje cene delnic lahko iščemo predvsem v strahu, da bo Fed (ameriška centralna banka) kmalu ustavil program kvantitativnega sproščanja oziroma v prvi stopnji zmanjšal nakupe obveznic, dodatno pa je trge obremenila črnogledost Mednarodnega denarnega sklada in OECD-ja, ki Evropi oziroma Kitajski znižujeta oceno o gospodarski rasti. Skrbi tudi naraščajoča donosnost ameriške desetletne obveznice. Še pred kratkim je bila donosnost manj kot 1,7-odstotna, zdaj pa se je povzpela na 2,14 odstotka, kar je največ v zadnjem letu in več od dividendne donosnosti indeks S & P 500.

Bayern na vrhu, med 10 pet angleških klubov
Navijači Bayerna se lahko po sobotnem slavju v Lige prvakov veselijo še enega dosežka. Bavarski nogometni velikan je postal najmočnejši športni kolektiv na svetu po vrednosti blagovne znamke. Po podatkih britanskega podjetja za tržne raziskave Brand Finance je vrednost Bayernove blagovne znamke v zadnjem letu porasla za devet odstotkov, na 860 milijonov dolarjev. Na drugem mestu je Manchester United (837 milijonov), tretji je Real Madrid (621), četrta Barcelona (572). Sledijo angleški klubi Chelsea, Arsenal, Liverpool in Manchester City.


Tečaji delnic na Lj. borzi (29. maj):

TELEKOM

+1,04 %

97,00 EUR

MERCATOR+0,52 %

87,00

KRKA

-0,22 %

50,49
PETROL

-0,42 %

214,50
LUKA KOPER

-1,30 %

7,60

GORENJE

-1,46 %

4,05

NOVA KBM

-2,44 %

0,76

ZAV. TRIGLAV

-4,14 %

18,50



Bo Krkina dividenda 2,50 evra?
Na Ljubljanski borzi še vedno vlada mrtvilo. Vlagatelji čakajo na konkretne poteze vlade v povezavi z napovedano privatizacijo nekaterih podjetij. Z delnicami Telekoma je bilo tako v sredo za vsega 1.900 evrov prometa, kar je tretji najnižji promet letos. Tečaj se je zvišal za odstotek, na 97 evrov. Krkine delnice so le malenkost cenejše, cena je nihala med 50,05 in 50,90 evra. Banki Societe Generale in Hypo Alpe Adria sta za skupščino Krke, ki bo 4. julija, objavili nasprotni predlog izplačane dividende. Namesto 1,161 evra predlagata dividendo 2,50 evra na delnico. Uprava takšnemu predlogu ni naklonjena. Indeks SBI TOP (602 točki) se je znižal za 0,6 odstotka in je v primerjavi z začetkom leta pet odstotkov nižje.