Širši delniški indeks S & P 500 je v zadnjih petih tednih porasel za osem odstotkov in je le še štiri odstotke oddaljen od zgodovinskega vrha. Foto: Reuters
Širši delniški indeks S & P 500 je v zadnjih petih tednih porasel za osem odstotkov in je le še štiri odstotke oddaljen od zgodovinskega vrha. Foto: Reuters
apple
Applove delnice so včeraj porasle za skoraj odstotek in dnevni vrh dosegle pri 107,29 dolarja. Foto: Reuters

"Teroristični napad je vplival na tečaje delnic na pomembnejših borzah tako v Evropi kot v ZDA. Največji poraženci so bile delnice podjetij, povezanih s turizmom in prevozi, predvsem pa letalskih družb. Odziv trgov je bil pričakovan, vendar - če sklepamo iz podobnih dogodkov v preteklosti, bo vpliv zelo kratkotrajen. Po navadi se zgodi celo to, da odboj trgov preseže padec, ki je posledica terorističnih napadov ali vojaškega posredovanja. Tako gre to z veliko verjetnostjo pričakovati tudi zdaj, saj dogajanje nima bistvenega vpliva na evropsko gospodarstvo in/ali na poslovanje velike večine podjetij (z izjemo prej omenjenih sektorjev) in številni vlagatelji pri teh padcih vidijo priložnosti za dodatne poceni nakupe," je za MMC pojasnil Miha Todurov, glavni urednik in osebni finančni svetovalec Vzajemci skupine.
DAX končal deset točk pod mejo 10 tisoč
Da so borze po začetnem šoku hitro zajele sapo, lepo dokazuje gibanje frankfurtskega delniškega indeksa DAX30, ki je bil takoj po napadih za skoraj dva odstotka v minusu, torkovo trgovanje pa je končal celo z 0,4-odstotnim pribitkom, tik pod psihološko mejo 10 tisoč točk (9.990 točk). Tudi Wall Street ni opazneje zanihal navzdol, indeksi (Dow Jones: 17.582 točk) pa so se dobro držali tudi zaradi skoraj enoodstotne podražitve Applovih delnic. Vlagatelji so pozitivno sprejeli predstavitev nove različice iPhone, modela SE, ki ga promovirajo kot najbolj zmogljiv 4-palčni mobilnik v zgodovini.
Britanski funt pod pritiskom
Kot je ob takšnih dogodkih običajno, je zlato potrdilo status varnega pribežališča. Cena, ki je v prejšnjih treh dneh drsela navzdol, se je povzpela za odstotek, na 1.259 dolarjev (res pa je, da je danes zgodaj zjutraj spet zdrsnila na 1.231 dolarjev). Na cene zlata pozitivno vpliva tudi Fed, ki ne bo agresivno zaostroval denarne politike. Verjetnost, da bo Fed na naslednjem sestanku 27. aprila zvišal obrestno mero Fed funds, je manj kot desetodstotna. Dolar je zato v zadnjem obdobju izgubil zalet. Vrednost evra je okrog 1,12 dolarja. Miha Todurov opozarja, da so napadi v Bruslju zelo negativno vplivali na tečaj britanskega funta, "saj se je zaradi vsega dogajanja okrepila možnost Brexita. Tako bodo trgi v prihodnjih mesecih še pozornejši na dogajanje in v primeru morebitnih novih, ponavljajočih se napadov bi že lahko vse skupaj imelo tudi negativni vpliv na širše trge."

Tečaji delnic na Lj. borzi (22. marec):

GORENJE

+3,06 %

4,38 EUR
ZAV. TRIGLAV+1,57 %25,90
LUKA KOPER+0,63 %23,00
PETROL+0,00 %275,50
SAVA RE

-0,00 %

14,00
TELEKOM

-0,13 %

79,50
KRKA-0,25 %60,95
INTEREUROPA-4,17 %0,551



Nemčija bi morala zapustiti evrsko družino
V Nemčiji sta včeraj na mešan odziv naleteli objavi vodilnih konjunkturnih indeksov Ifo in Zew. Indeks Ifo, ki ga izmerijo na podlagi ankete med 7.000 gospodarstveniki, je marca s 105,7 porasel na 106,7 točke, kar je nad pričakovanji analitikov. Pri inštitutu Ifo so zapisali, da so bili strahovi pred svetovno recesijo, ki so bili še februarja očitni, pretirani. Zew je malce razočaral, saj je porasel le za 3,3 točke, na 4,3 točke. Dolgoletno povprečje je 24,5 točke. Precej prahu je dvignila izjava nekdanjega guvernerja britanske centralne banke Mervyna Kinga, ki meni, da je Nemčija postala premočna in bi morala zapustiti evrsko območje, da bi ga rešila pred propadom.

Nafta blizu letošnjemu vrhu
Nafta brent je včeraj za hip zdrsnila pod 41 dolarjev, kar je bila tudi posledica novice, da se Libija naslednji mesec v Dohi ne bo udeležila Opecovega sestanka, na katerem naj bi se dogovorili o zamrznitvi proizvodnih kvot pri januarskih količinah. A popoldne se je cena spet zviševala in se precej približala v četrtek doseženemu enoletnemu vrhu (42,54 dolarja). Ker se je nafta v manj kot dveh mesecih od dna odbila za 50 odstotkov, utegne biti v naslednjih dneh zaradi unovčevanja dobičkov zrela za popravek, kar velja tudi za delnice energetskih podjetij. V newyorškem delniškem indeksu S & P 500 so energetske delnice ta hip najbolj precenjene, saj se z njimi trguje kar pri 39-kratniku dobička preteklih 12 mesecev.