Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v četrtek izgubil 0,39 odstotka in bil tudi v petek ob 13.30 (7.135 točk) v rdečem območju (-0,95 odstotka). Newyorški indeks S & P 500 se je v četrtek znižal za več kot odstotek in je zdaj šest odstotkov pod letošnjim vrhom (1.465 točk), doseženim sredi septembra. V sredo je S & P 500 padel za dobra dva odstotka. Foto: Reuters
Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v četrtek izgubil 0,39 odstotka in bil tudi v petek ob 13.30 (7.135 točk) v rdečem območju (-0,95 odstotka). Newyorški indeks S & P 500 se je v četrtek znižal za več kot odstotek in je zdaj šest odstotkov pod letošnjim vrhom (1.465 točk), doseženim sredi septembra. V sredo je S & P 500 padel za dobra dva odstotka. Foto: Reuters
Mario Draghi
Svet Evropske centralne banke v četrtek pričakovano ni spremenil ključne obrestne mere za območje evra, ki ostaja na rekordno nizki ravni 0,75 odstotka. Guverner Mario Draghi (na fotografiji) je na novinarski konferenci po seji sveta opozoril, da je gospodarska dejavnost v območju evra šibka in tako kaže vse do konca leta. Foto: Reuters

V Evropi tokrat slabe novice prihajajo iz Francije. Tamkajšnja centralna banka je opozorila, da utegne biti gospodarska rast v zadnjem letošnjem četrtletju negativna, potem ko je podjetniško zaupanje oktobra padlo na dveletno dno, banka Credit Agricole pa je imela v tretjem četrtletju zaradi obsežnih odpisov večjo izgubo (2,85 milijarde evrov) od pričakovanj. Delnice so padle za tri odstotke.

Finančne krivulje na Valu 202:

Agencija S & P grozi, da bo Sloveniji znižala bonitetno oceno. Napovedana referenduma namreč postavljata pod vprašaj zmožnost slovenske vlade, da uresniči napovedane strukturne reforme.



Evro v območju dvomesečnega dna
Vseevropski delniški indeks Stoxx 600 je trenutno dva odstotka nižje, kot je bil na začetku tedna, še vedno pa je 15 odstotkov nad vrednostjo z začetka junija, ko je močno rast sproži Mario Draghi z izjavo, da bo naredil vse za obrambo evropske valute. Evro je pri 1,272 dolarja tik nad dvomesečnim dnom. Obremenili so ga sveži podatki iz Nemčije, ki kažejo, da bo imelo najmočnejše evropsko gospodarstvo v zadnjem letošnjem četrtletju nižjo rast BDP-ja. Negotovost še naprej sprožata tudi Španija (še vedno zavrača mednarodno pomoč) in seveda Grčija, ki bo nov obrok pomoči morala dobiti zelo hitro.

Kitajska verjetno ne bo doživela trdega pristanka
Medtem se na srečo izboljšuje slika kitajskega gospodarstva, kjer večja infrastrukturna vlaganja že kažejo rezultate. Industrijska proizvodnja je oktobra na letni ravni poskočila za 9,6 odstotka, prodaja na drobno pa za 14,5 odstotka. Oba podatka sta bila malce boljša od napovedi. Kaže, da je azijski tiger na dobri poti, da se pobere po sedmih zaporednih četrtletjih zniževanja BDP-ja in da ne bo trdega pristanka. V prvem polletju 2013 je po Reutersovi anketi pričakovati 7,8-odstotno gospodarsko rast.

S & P 500 pod 200-dnevnim drsečim povprečjem
Dan po največjem letošnjem padcu indeksa Dow Jones je Wall Street spet izgubljal. V četrtek se je znižal za skoraj odstotek, na 12.811 točk. Širši indeks S & P 500 (1.377 točk) je izgubil 1,2 odstotka in je prvič po petih mesecih pod 200-dnevnim drsečim povprečjem, kar je medvedji signal. Vlagatelji zaradi strahu, da se Washington ne bo zmogel soočiti z grozečimi izzivi fiskalnega prepada, raje prodajajo delnice. Vedno bolj se utrjuje prepričanje, da bo zvišanje davkov na kapitalske dobičke in dividende neizogibno.

McDonald'ova mesečna prodaja nazadovala prvič po letu 2003
Applove delnice so se drugi dan zapored občutno pocenile in so pri 537 dolarjih že 24 odstotkov pod rekordom z 21. septembra. McDonald'sove so se pocenile za dva odstotka, saj je veriga restavracij s hitro prehrano poročala o prvem mesečnem padcu globalne prodaje po marcu 2003. Velika večina ameriških podjetij je že objavila poslovne rezultate tretjega četrtletja. Dobički so v primerjavi z istim lanskim obdobjem znižali za 0,2 odstotka, kar je malce bolje od napovedi. Slabša je slika pri prihodkih, saj je le 38 odstotkov podjetij preseglo napovedi.

Tečaji delnic na Lj. borzi (9. november):

MERCATOR

+0,60 %

118,00 EUR

GORENJE

+0,44 %

4,321

TELEKOM

+0,00 %

80,00

LUKA KOPER

-0,12 %

7,601

PETROL

-1,56 %

211,65

KRKA

-1,94 %

48,00

ZAV. TRIGLAV

-2,85 %

15,01

NOVA KBM

-3,04 %

1,309


SBI TOP spet pod 600 točkami
Po treh pozitivnih dneh (SBI TOP je v četrtek prvič po treh tednih spet presegel 600 točk) se je Ljubljanska borza v petek obrnila navzdol. SBI TOP (593 točk) je izgubil dober odstotek, v prvi kotaciji pa so se (rahlo) podražile le Mercatorjeve in Gorenjeve delnice. Promet je bil spet zelo nizek, še največ ga je bilo (159 tisoč evrov) s Krkinimi delnicami, s katerimi so trgovali v ozkem pasu med 47,60 in 48,10 evra. Več, tri odstotke, so izgubile le delnice Nove KBM in Zavarovalnice Triglav, ki ji utegne agencija S & P znižati bonitetno oceno.

Za Juteksovo delnico 45 evrov
Beaulieu International je objavil prevzemno ponudbo za odkup delnic Juteksa. Belgijska skupina je konec oktobra že kupila 52,42 odstotkov družbe, ponudba pa se nanaša na preostanek delnic. Za delnico ponuja 45 evrov, kar je evro več od četrtkovega tečaja na Ljubljanski borzi. Dodajmo, da je bil slovenski izvoz septembra na letni ravni nižji za 5,5 odstotka, vrednost industrijske proizvodnje pa je v primerjavi z avgustom nazadovala za dobra dva odstotka, medtem ko je bila na letni ravni nižja za 0,2 odstotka.