Newyorški delniški indeks Dow Jones se je letos zvišal že za 7,5 odstotka. Do rekorda iz leta 2007 ga loči manj kot odstotek. Foto: EPA
Newyorški delniški indeks Dow Jones se je letos zvišal že za 7,5 odstotka. Do rekorda iz leta 2007 ga loči manj kot odstotek. Foto: EPA
Applove delnice so se v petek pocenile še za dva odstotka in pol. Pri 430 dolarjih so zdaj že 40 odstotkov oddaljene od rekorda z lanske jeseni, ko je bila cena nad 700 dolarji. Foto: Reuters
Podobno kot Applu so upravljalci tveganega premoženja v zadnjem lanskem četrtletju obrnili hrbet tudi naložbi v zlato, saj so imeli najmanj pozicij v zadnjih štirih letih. Foto: Reuters

Predsednik ameriške centralne banke meni, da je gospodarsko okrevanje trenutno še preveč krhko, zato bi bilo tvegano, če bi Fed "potegnil ročno zavoro" in se odpovedal politiki kvantitativnega sproščanja (QE), v okviru katere vsak mesec odkupi za 85 milijard dolarjev obveznic. S tem je utišal sodelavce, ki se zavzemajo za ukinitev programa QE. Newyorški delniški indeks Dow Jones je v petek pridobil četrtino odstotka, pomagala pa je tudi novica, da je ameriškemu proizvodnemu sektorju februarja uspela največja rast v zadnjem letu in pol - indeks ISM je namreč s 53,1 porasel na 54,2 točke.

Dow Jones (ZDA)

14.089 točk
Nasdaq (ZDA)3.169
DAX30 (Frankfurt)7.708
FTSEurofirst 3001.168
Nikkei (Tokio)11.606
10-letne am. obvezn.donos: 1,85 %
EUR/USD1,3027
USD/JPY93,71
EUR/CHF1,2287
Nafta brent110,62 USD
Zlato1.575 USD
Euribor, 6-mesečni0,328 %


Največji padec osebnih dohodkov v 20 letih
Potrošnja gospodinjstev je januarja porasla za 0,2 odstotka, čeprav so osebni dohodki (zaradi višjega davka, uvedenega s 1. januarjem) padli za 3,6 odstotka. Gre za največji mesečni padec osebnih dohodkov po januarju 1993. Zelo pomembne parametre o zdravju ameriškega gospodarstva bodo analitiki dobili v petek, ko bodo objavljeni podatki o februarskem trgu dela. Ustvarjenih naj bi bilo okrog 160 tisoč delovnih mest neto, stopnja brezposelnosti pa naj bi ostala 7,9-odstotna. V torek je vse razveselila novica s trga dela, saj je prodaja novih stanovanj januarja porasla kar za 16 odstotkov in dosegla najvišjo raven po juliju 2008.

Za evro že manj kot 1,30 dolarja
Ker je gospodarska slika v ZDA povsem drugačna kot v Evropi, evro spet pada in je v petek zdrsnil do 1,2968 dolarja, kar je najmanj po 10. decembru. Kljub temu je Wall Street letos dobro razpoložen, tako da tradicionalna korelacija močnejši dolar - šibkejši delniški trgi očitno ne velja več. Dow Jones je le še 75 točk oddaljen od rekordne vrednosti, ki jo je dosegel 9. oktobra 2007 (14.164 točk). Večinsko mnenje je, da bo Dow v kratkem dosegel zgodovinski vrh, potem pa se utegne zaradi unovčevanja dobičkov obrniti navzdol. Znak, da so vlagatelji vedno bolj skeptični, je že opaziti pri terminskih pogodbah, saj so vedno bolj popularne put-opcije, s katerimi vlagatelji stavijo na padec delnic.

Finančne krivulje na Valu 202:

Kljub politični krizi v Italiji in ameriškemu sporu glede 85 milijard težkega zmanjševanja državne porabe je Wall Street v zadnjem tednu pridobival.




Skladi hedge v zadnjem lanskem četrtletju bikovsko razpoloženi

Kaj pa tvegani skladi hedge? Sveži podatki niso znani, so pa v zadnjem lanskem četrtletju močno stavili na rast delnic, kažejo podatki banke Goldman Sachs. Kar 52 odstotkov sredstev, ki jih imajo skladi v delnicah, je bilo položenih v upanju na rast delnic, kar je štiri odstotne točke več kot v tretjem četrtletju in izenačitev rekorda iz prvega četrtletja 2007. Skladi hedge v nasprotju z malimi vlagatelji, ki delnice le kupujejo (in s tem upajo na njihovo rast), na trgu nastopajo tudi v vlogi "medveda", saj s prodajami na kratko ("shortanje") pogosto stavijo tudi na padec delniškega trga.

Applove delnice izgubile sijaj
Podrobnejša analiza med 725 skladi je pokazala, da za upravljalce Applove delnice niso več najpopularnejše. Delnice zavarovalniškega velikana AIG in spletnega brskalnika Google so bile namreč tiste, ki so se ob koncu lanskega leta najpogosteje pojavljale v portfeljih tveganih skladov. Proizvajalec iPhonov je "padel" na tretje mesto, kar je sovpadalo z 20-odstotnim padcem njegovih delnic v zadnjem lanskem četrtletju. Applove delnice tudi letos nadaljujejo padanje in so izgubile že skoraj 20 odstotkov, medtem ko AIG-jeve in Googlove delnice še naprej navdušujejo lastnike.

LJSE: Vedno večja vloga tujcev
Trgovanje na Ljubljanski borzi je bilo pretekli teden kljub političnim pretresom pozitivno. Indeks SBI TOP se je povzpel za 2,6 odstotka. Med blue-lipi je najvišja rast, okrog osemodstotna, uspela delnicam Zavarovalnice Triglav in Nove Kreditne banke Maribor. "Na prvi pogled bi pričakovali, da bodo vlagatelji zaradi padca vlade reagirali ravno obratno, očitno pa je bila menjava oblasti za vlagatelje pričakovan scenarij," je povedal Jure Rozman iz GBD-ja. Ljubljanska borza je sporočila, da se zanimanje mednarodnih vlagateljev za delnice slovenskih družb stopnjuje. "Njihov delež v prometu z delnicami prve kotacije, ki pred letom 2010 nikoli ni presegel 30 odstotkov, je v letih 2011 in 2012 dosegel skoraj 50 odstotkov prometa," je povedel Rozman.

Za konec pa še novica, ki bo razveselila prav vsakega Slovenca, ne le tiste, ki se ukvarjajo s finančnimi trgi: cena nafte vrste brent je padla na 110 dolarjev. Bencini bi se morali v torek poceniti, če se seveda ne bodo povišale trošarine.