Frankfurtski DAX30 se je v sredo dopoldne obrnil navzdol. Največ, za okrog dva odstotka, so se pocenile delnice Daimlerja in BMW-ja. Foto: Reuters
Frankfurtski DAX30 se je v sredo dopoldne obrnil navzdol. Največ, za okrog dva odstotka, so se pocenile delnice Daimlerja in BMW-ja. Foto: Reuters
Cena nafte vrste brent je v sredo zdrsnila pod 103 dolarje. Foto: Reuters

Prvi mož ameriške centralne banke utegne v govoru, ki ga bo imel ob 20. uri po našem času, razkriti, kako dolgo bo Fed nadaljeval denarne spodbude, s katerimi razvaja delniške trge. V prvi vrsti gre za politiko kvantitativnega sproščanja, v okviru katere Fed mesečno odkupi za 85 milijard dolarjev obveznic, s tem pa vpliva na nižjo obrestno mero. V zadnjih dneh je bilo sicer precej špekulacij, da bodo Zvezne rezerve že to poletje zmanjšale obseg nakupov obveznic, saj so na trgu dela vidni znaki napredka.

V Italiji revščina narašča
Čeprav ne manjka kritik, da bo izrazito ekspanzivna denarna politika prej ali slej povzročilo nebrzdano rast cen, pa je Fed za zdaj precej uspešen pri svojih namerah, saj so ZDA v boljšem gospodarskem položaju kot Evropa, kjer politika zategovanja pasu ne daje rezultatov. Brezposelnost narašča, revščine je vedno več. Prav danes je italijanski statistični urad objavil podatke o naraščajoči revščini. Petina prebivalstva v lanskem letu ni zmogla dovolj ogrevati svojega bivališča, kar je dvakrat več kot leta 2010. Število Italijanov, ki si lani niso mogli privoščiti poštenega obroka hrane, je poraslo na 16,5 odstotka. Leto prej je bilo lačnih 12,4 odstotka prebivalstva, leta 2010 pa 6,7 odstotka.

Na Ljubljanski borzi so se delnice v sredo večinoma pocenile. Indeks SBI TOP je bil ob 11.30 za dva odstotka v minusu, pri čemer je največ, štiri odstotke, izgubil Telekom.

Goldman Sachs: "Prostora" še za pet odstotkov
Na Wall Streetu so se v torek veselili novega rekorda. Elitni indeks Dow Jones (15.434 točk) se je zvišal za tretjino odstotka, kar je nov zgodovinski vrh, medtem ko je tehnološki Nadaq pri 3.502 točkah dosegel najvišjo vrednost po oktobru 2000. Delnice banke JPMorgan so pridobile več kot odstotek in dosegle enoletni vrh, potem ko je njen predsednik uprave na skupščini delničarjev "preživel" glasovanje o zaupnici. Ker so se letos vodilni delniški indeksi v New Yorku zvišali že za 17 odstotkov, je vedno več dvomov, kako visoko še lahko sežejo. Pri banki Goldman Sachs menijo, da bo ob koncu letošnjega leta trg približno pet odstotkov višje. Na začetku dneva je James Bullard, predsednik Fedove podružnice v St. Louisu, ECB pozval, naj se padajoče inflacije in recesije loti v slogu ZDA - s programom kvantitativnega sproščanja.

Za evro 1,2934 dolarja
Londonsky City je v torek dosegel najvišjo raven v tem stoletju, v sredo dopoldne pa ni bilo več moči za nove vrhove. Dolar je danes nekoliko oslabel (ob 11. uri je bilo treba za evro plačati 1,2934 dolarja), potem ko je bil včeraj v primerjavi s košarico valut najvišje v zadnjih treh letih. Zlasti v primerjavi z jenom se dolar letos občutno krepi, kar je tudi posledica vedno odločnejših nakupov ameriških obveznic s strani japonskih vlagateljev. Donosnost ameriške obveznice je sicer nizka (pri desetletni je tik pod dvema odstotkoma), a še vedno je precej višja, kot je donosnost japonskih obveznic. Ob tem dodajmo, da je donosnost slovenske 10-letne obveznice 5,96-odstotna in je višja od donosnosti primerljive portugalske (5,24) in madžarske obveznice (5,05).