Applove delnice so v ponedeljek, po novici, da je Warren Buffett kupil 0,2-odstotni delež v podjetju, poskočile za več kot tri odstotke, potem ko so prejšnji teden padle na dveletno dno. Foto: Reuters
Applove delnice so v ponedeljek, po novici, da je Warren Buffett kupil 0,2-odstotni delež v podjetju, poskočile za več kot tri odstotke, potem ko so prejšnji teden padle na dveletno dno. Foto: Reuters
Newyorški Dow Jones je v torek izgubil odstotek, saj se vlagatelji sprašujejo, ali utegne Fed letos dvakrat ali celo trikrat zvišati obrestno mero, kar za borze ni dobra novica. Foto: Reuters
Warren Buffett
Warren Buffett v delnicah Appla, ki so od rekordnih vrednosti oddaljene več kot 35 odstotkov, vidi lepo priložnost za zaslužek. Foto: Reuters
Ljubljanska borza
Na Ljubljanski borzi so se včeraj kar za sedem odstotkov podražile Gorenjeve delnice in pri 5,80 evra dosegle letošnji vrh. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Inflacija na ravni porabnikov je v ZDA aprila dobila največji pospešek v več kot treh letih, saj se je zvišala za 0,4 odstotka na mesečni ravni. Osnovna inflacija, ki ne vključuje cen energentov in hrane, je bila polovico manjša, na letni ravni pa je 2,1 odstotka. Predsednik Fedove podružnice v Atlanti Dennis Lockhart vidi popolnoma realne možnosti, da bi ameriška centralna banka že junija zvišala ključno obrestno mero Fed funds, letos pa utegneta slediti še dva dviga. Newyorški Dow Jones (17.529 točk) je padel za odstotek, frankfurtski DAX30, ki je bil dopoldne še nad 10 tisoč točkami, pa je torkovo trgovanje končal z 0,63-odstotno izgubo, pri 9.890 točkah.
Mamljiv farmacevtski sektor
Luka Guštin, vodja naložbenega odbora Vzajemci Skupine, meni, da so kljub precejšnji rasti, ki so jo imeli razviti trgi od začetka februarja, kratkoročno še mogoči dobički, a vseeno svetuje previdnost. "Največ pozitivnega bi se utegnilo zgoditi v farmacevtskem sektorju. Obeta se megaprevzem (Bayer-Monsanto), poleg tega so po udarcih v prejšnjih mesecih vrednotenja ugodnejša kot recimo pred pol leta. Največ razlogov za strah trenutno predstavlja Kitajska. Potem ko so podatki o kreditnem trgu znova naplavili na površje nevarnost nepremičninske krize, podobne tisti v ZDA leta 2007, so se jim v zadnjem tednu pridružili slabši podatki o rasti gospodarske aktivnosti in porabe od pričakovanj."

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi (17. maj):

GORENJE

+7,41 %

5,80 EUR
SAVA RE

+1,25 %

14,55
PETROL+0,38 %

264,00

KRKA+0,00 %60,20
LUKA KOPER

-0,00 %

23,00
TELEKOM

-0,15 %

72,99
ZAV. TRIGLAV-0,78 %26,79
INTEREUROPA-1,72 %0,57


Konec prenasičenosti z nafto?

Nafta nadaljuje pot navzgor, tako da se je od januarskega dna odbila že za skoraj 80 odstotkov. Za 159-litrski sod brenta je bilo treba včeraj plačati že 49,58 dolarja. Investicijska banka Golman Sachs je zvišala kratkoročne obete o cenah nafte, saj meni, da je trg zaradi proizvodnih težav Nigerije in Kanade nepričakovano zdrsnil v primanjkljaj. Pri Goldmanu zdaj menijo, da se bo z ameriško lahko nafto v drugi polovici letošnjega leta trgovalo nad 50 dolarji. Vsekakor presenetljiva napoved, saj je banka dlje časa slovela po svojih izrazito medvedjih napovedih. Še pred nekaj meseci je opozarjala, da bi lahko nafta strmoglavila celo pod 20 dolarjev.

Nigerijska proizvodnja na 20-letnem dnu
"Ne pričakujemo velikih odmikov od trenutnega območja, ki očitno ustreza tako naftni industriji (ni tako nizka, kot še pred dobrim mesecem) kot gospodarstvu (še vedno precej nižja od dolgoletnega povprečja)," je dogajanje na naftnem trgu komentiral Luka Guštin. Da so se karte premešale, je kriva predvsem nižja ponudba, kar ni le posledica zaprtja številnih črpališč. Nigerijska proizvodnja je padla na 20-letno dno, saj ta država načrpa le še 1,4 milijona sodov dnevno, potem ko so vojaške skupine onemogočile številne vrtine. Težave z dobavo nafte so tudi v peti največji izvoznici nafte na svetu, Kanadi (zaradi požarov v Alberti ponudi svetu dnevno 1,2 milijona sodov nafte manj) in Venezueli.

Buffett kupil 0,2-odstotni delež v Applu
Dogajanje na finančnih trgih je ta teden popestril tudi Warren Buffett. Legendarni vlagatelj je sporočil, da je (prek svojega sklada Berkshire Hathaway) konec marca kupil 9,8 milijona delnic proizvajalca iPhonov Appla, kar predstavlja 0,2-odstotni delež v podjetju. Naložba je bila marca še vredna več kot milijardo dolarjev, danes je le okrog 900 milijonov, res pa je, da so Applove delnice v ponedeljek (po novici, da je Buffett "vstopil" v podjetje) poskočile za več kot tri odstotke. Buffett je bil vedno znan, da je zaupal le tradicionalnim panogam, zato je njegov izlet v tehnološki sektor presenetljiv. A očitno je presodil, da so Applove delnice pri le desetkratniku dobička (kazalnik P/E) dobra naložbena priložnost. Čas bo pokazal, ali je imel spet prav.