Frankfurtski delniški indeks DAX30 (7.188 točk) je bil v ponedeljek malo po 16. uri za 0,35 odstotka
Frankfurtski delniški indeks DAX30 (7.188 točk) je bil v ponedeljek malo po 16. uri za 0,35 odstotka "nad gladino". Foto: Reuters
Zahodne borze so sredi septembra dosegle letošnji vrh, v zadnjem obdobju pa je vedno več temnih oblakov. Foto: Reuters

Finančni ministri v Bruslju predvidoma še ne bodo sprejeli odločitve o sprostitvi naslednje tranše za 31,5 milijarde evrov, ki jih prezadolžena Grčija (leta 2014 bo dolga verjetno že za 190 odstotkov BDP-ja, 30 odstotnih točk verč kot je IMF predvideval pred pol leta) potrebuje za refinanciranje dolga. To vnaša dodatni nemir med vlagatelje, ki so bili prejšnji teden že tako precej nervozni zaradi bližajoče se nevarnosti ameriškega fiskalnega prepada. Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 (1095 točk) je v ponedeljek izgubil 0,2 odstotka. To je njegov četrti zaporedni minus, potem ko je prejšnji teden izgubil 1,6 odstotka. Vrednost evra je zdrsnila pod 1,27 dolarja.

Japonsko pesti zlasti nižji izvoz
Japonsko gospodarstvo je v tretjem četrtletju zaostalo za pričakovanji, saj je bil padec BDP-ja v primerjavi s četrtletjem prej 0,9-odstoten, na letni ravni pa 3,5-odstoten. V drugem četrtletju so bile številke še (rahlo) pozitivne, toda zasebna poraba je v primerjavi s tistim obdobjem padla za pol odstotka, izvoz pa za pet odstotkov. Na letni ravni je izvoz nazadoval kar za 18,7 odstotka. Napovedi pravijo, da naj bi imelo tretje največje svetovno gospodarstvo četrtletju tudi v zadnjem četrtletju negativno rast (-0,4 odstotka), kar bi tudi tehnično pomenilo recesijo, tretjo po letu 2008.

Finančne krivulje na Valu 202:

Nekateri menijo, da bodo ZDA zaradi fiskalnega prepada zdrsnile v recesijo.


Kitajski izvoz višji od pričakovanj
Boljše novice prihajajo iz Kitajske. Oktobra je izvoz porasel bolj od pričakovanj, in sicer za 11,6 odstotka na letni ravni, država pa je imela največji trgovinski presežek v skoraj štirih letih. Dosegel je preračunano 35 milijard dolarjev. To je spet odprlo večno temo in podžgalo kritike, ki Pekingu očitajo nepošteno politiko umetnega ohranjanja nizke vrednosti domače valute. Je pa zato domača borza po šestih negativnih dnevih krenila navzgor. Osrednji indeks v Šanghaju, ki je prejšnji teden ob začetku partijskega kongresa, na katerem bodo izvolili novo vodstvo, izgubil 2,3 odstotka, se je zvišal za pol odstotka.

Tečaji delnic na Lj. borzi (12. november):

PETROL

+0,73 %

213,20 EUR

KRKA

+0,10 %

48,05

TELEKOM

+0,00 %

80,00

LUKA KOPER

-0,01 %

7,60

ZAV. TRIGLAV

-0,07 %

15,00

NOVA KBM

-0,69 %

1,30

GORENJE

-1,64 %

4,25

MERCATOR

-4,58 %

112,60


Manjši lastniki propadlih podjetij se bodo lahko znebili delnic
Zaradi skoraj petodstotnega padca Mercatorjevih delnic je Ljubljanska borza negativno začela nov teden. Indeks SBI TOP (590 točk) se je znižal za 0,65 odstotka. Dobro novico sporoča KDD: poskrbeli so za račun pozabljenih vrednostnih papirjev, na katerega bodo lahko mali vlagatelji prenesli svoje delnice. To je smiselno zlasti za tiste vlagatelje, ki imajo v lasti delnice propadlih podjetij, ki ne kotirajo več na borzi, oziroma imajo delnice, katerih cena je strmo padla in se jim delnic ne splača prodati, saj bi bili stroški višji od kupnine. Takšni delničarji morajo svoji borzni hiši še vedno plačevati stroške vodenja računa. Če želi vlagatelj zapreti trgovalni račun, mora namreč prodati vse delnice, kar je v nekaterih primerih neizvedljivo.