Tržna vrednost Manchester Uniteda znaša (pri ceni delnice 14 dolarjev) 2,3 milijarde dolarjev, kar je skoraj desetkrat več od vrednosti italijanskega nogometnega velikana Juventusa. Foto: Reuters
Tržna vrednost Manchester Uniteda znaša (pri ceni delnice 14 dolarjev) 2,3 milijarde dolarjev, kar je skoraj desetkrat več od vrednosti italijanskega nogometnega velikana Juventusa. Foto: Reuters
Avram in Joel Glazer
Sinova Malcolma Glazerja sta dala na Newyorški borzi vrednostnih papirjev v petek znak za začetek trgovanja z delnicami Manchester Uniteda, dva (Avram in Joel - na fotografiji) pa sta se pomešala med borzne posrednike. Glazer, ki je leta 2005 Manchester United kupil za 790 milijonov funtov, ima sicer šest otrok. Foto: Reuters
Potem ko je nafta vrste brent tik pred poletjem zdrsnila na 90 dolarjev, je zdaj več kot 20 dolarjev višje. Foto: EPA
Warren Buffett
Eden najbogatejših Zemljanov, vlagatelj Warren Buffett, je že takrat, ko je bil donos ameriške desetletne obveznice le malo pod tremi odstotki, svetoval umik z obvezniških trgov. Njegove napovedi se niso uresničile - cene obveznic so še naprej naraščale, donosi pa posledično padali. Foto: Reuters

Vsi zdaj pričakujejo, da bo banka začela obsežne odkupe španskih in italijanskih obveznic. Toda posredovanje ECB-ja bo možno šele tedaj, ko bo država v težavah zaprosila za pomoč novi evropski reševalni sklad ESM, ki pa mora še dobiti zeleno luč nemškega sodišča, ki bo o tem odločalo 12. septembra. Medtem se je nekdanji nemški finančni minister Peer Steinbrück zavzel še za izdajo enotnih evrskih obveznic, čeprav uradni Berlin temu ostro nasprotuje.

Merklova nasprotuje uvedbi evrskih obveznic
Steinbrück ki utegne s socialdemokratsko stranko SPD naslednje leto na nemških volitvah izzvati Angelo Merkel, je tako stopil na stran Italije in Španiji, ki v skupnih evrskih obveznicah vidijo rešitev evrske krize. Toda Merklova je že nekajkrat izjavila, da v njenem mandatu skupne evrske obveznice ne pridejo v poštev, saj Nemčija ne bo nosila tega bremena, prezadolžene države pa bi medtem odlašale z reformami, ker bi jih znižanje zahtevane donosnosti obveznic lahko uspavalo.

Donos slovenske obveznice že pri 7,68 odstotka
Pri španskih desetletnih obveznicah je trenutno zahtevana donosnost tik pod sedmimi odstotki, pri italijanskih pa malo pod šestimi odstotkov. Donos, ki ga vlagatelji zahtevajo za slovenske 10-letne obveznice je bil v petek pri rekordnih 7,68 odstotka, potem ko so vodilne bonitetne agencije še oklestile ocene Slovenije in bankam ter podjetjem v državni lasti. Pribitek slovenskih obveznic na referenčne 10-letne nemške obveznice znaša kar 6,29 odstotne točke, medtem ko je bil še v četrtek pri 5,55 odstotne točke.

Kitajska centralna banka utegne kmalu ukrepati
V naslednjem tednu bo za vlagatelje zanimiv podatek o gospodarski rasti evrskega območja v drugem četrtletju. Rasti ne gre pričakovati, vprašanje je torej, kolikšen bo padec BDP-ja. Medtem tudi s Kitajske prihajajo neprepričljivi podatki. Julijski izvoz je na letni ravni porasel le za odstotek, potem ko je bila še junija rast 11,3-odstotna. Izvoz na evropska tržišča je bil 16 odstotkov manjši kot julija lani! Znak ohlajanja kitajskega gospodarstva je tudi število novoodobrenih posojil, ki je padlo na 10-mesečno dno. Kitajska centralna banka utegne kmalu ukrepati, morda se bo to zgodilo že ta konec tedna.

Dow Jones (ZDA)

13.207 točk
Nasdaq (ZDA)3.020
DAX30 (Frankfurt)

6.944

FTSEurofirst 3001.099
Nikkei (Tokio)8.891
10-letne am. obvezn.donos: 1,58 %
EUR/USD1,2286
USD/JPY78,24
EUR/CHF1,2007
Nafta brent113,37 USD
Zlato1.621 USD
Euribor, 6-mesečni0,631 %


Bo Yahoo denar vrnil lastnikom?
Delnice v New Yorku so se minuli teden ob nizkem prometu dražile. Indeksa Dow Jones in S & P 500 sta v petih dneh pridobila približno odstotek in tako že petič zapored teden končala višje, kot sta ga začela. Tehnološke delnice so imele v petek neenoten dan. Delnice Hewlett-Packarda so se podražile za odstotek in pol, Cisca zdrsnile za skoraj odstotek, Yahooja pa za pet odstotkov, saj mora podjetje še sporočiti, kaj bo naredilo z izkupičkom od prodaje polovičnega deleža Alibabe.

Tržna vrednost Manchester Uniteda 2,3 milijarde dolarjev
Kotirati so začele delnice slovitega nogometnega kluba Manchester United. V javni prodaji je bila cena 14 dolarjev. Prvi dan trgovanja v New Yorku promet ni bil prav visok, cena pa je ostala nespremenjena in ni zdrsnila pod 14 dolarjev. Tržna vrednost 19-kratnega angleškega prvaka tako znaša 2,3 milijarde dolarjev. Za primerjavo: tržna vrednost Juventusa, enega redkih klubov, ki tudi kotira na borzi, je le okrog 240 milijonov dolarjev.

Prava vrednost delnice prej 10 kot 20 dolarjev
Malcolm Glazer je leta 2005 United kupil za 790 milijonov funtov. Lastniki so upali, da bo v javni prodaji cena precej višja. Napovedan razpon je znašal 16 do 20 dolarjev. "Glazer in njegovi svetovalci so bili preveč ambiciozni oziroma celo pohlepni. Prava vrednost delnice je prej 10 kot 20 dolarjev, kot so želeli," je bil komentar enega od analitikov, medtem ko je bil drugi analitik jasen: "Naložba me ne zanima. Nikoli ne bi vlagal v nogometni klub."

Bikovski trend na obvezniških trgih ni ogrožen
Na obvezniških trgih je minuli teden donos desetletne obveznice dosegel 1,73 odstotka, potem ko je bila njena donosnost julija le še 1,38-odstotka. Mar to pomeni, da vlagatelji nimajo več želje, da ZDA posojajo po mizernih obrestih? Ne, dokler se upočasnjujeta tako gospodarska rast kot inflacija. Bikovski trend, ki pravzaprav traja že 30 let, še ni končan, so prepričani poznavalci, čeprav so tudi takšni guruji, kot sta Warren Buffett in Bill Gross, že znali svetovati vlagateljem, naj se umaknejo s trga.

Koruza v kratkem času pridobila 60 odstotkov
Cena nafte se je v petek obrnila navzdol. Zadnji kitajski makroekonomski podatki, vključno z največjim letošnjim padcem uvoza, so ustavili kupce, negativno pa je učinkovalo tudi znižanje ocene svetovnega povpraševanja po nafti. Mednarodna agencija za energijo je oceno za leto 2013 zaradi upočasnjevanja gospodarske rasti znižala za 400 tisoč sodov dnevno. Vseeno je nafta vrste brent na tedenski ravni porasla za štiri odstotke. Medtem nezadržno naraščajo cene kmetijskih pridelkov. Na borzi v Chicagu so terminske pogodbe na koruzo dosgle rekordno raven. Od sredine junija je cena poskočila kar za 60 odstotkov, kar je posledica katastrofalne suše v ZDA.