Bik je danes dopoldne na presenečenje sprehajalcev divjal blizu Titove ulice v Mariboru (ušel je iz klavnice), na Ljubljanski borzi pa bika, ki simbolizira borzni optimizem, ta teden ni več na spregled, saj se tečaji znižujejo. Foto: EPA
Bik je danes dopoldne na presenečenje sprehajalcev divjal blizu Titove ulice v Mariboru (ušel je iz klavnice), na Ljubljanski borzi pa bika, ki simbolizira borzni optimizem, ta teden ni več na spregled, saj se tečaji znižujejo. Foto: EPA
Toyota Auris
Toyota je zaradi morebitnih težav na stikalu za odpiranje voznikovega okna vpoklicala 7,43 milijona vozil po vsem svetu, od tega 5.497 v Sloveniji. Gre za modele Yaris, Auris, Corolla in RAV4 letnikov proizvodnje od 2006 do 2009. Toyotine delnice so na tokijski borzi padle za skoraj dva odstotka in so zdaj najnižje po koncu julija. Foto: Toyota
Po koncu torkovega trgovanja je Alcoa odprla sezono objav četrtletnih rezultatov. Njen dobiček je znašal 32 milijonov dolarjev, kar je pozitivno presenečenje, vendar je proizvajalec aluminija opozoril na težave zaradi ohlajanja kitajskega gospodarstva. Foto: EPA


Med delnicami, s katerimi je bilo vsaj za 100 tisoč evrov prometa, so se najbolj pocenile Triglavove, ki jih je bilo mogoče kupiti za 14,75 evra. Precejšnje izgube so utrpeli tudi lastniki Gorenja in Petrola. Najprometnejša Krka (210 tisoč evrov prometa), ki je bila prejšnji teden prvič po maju nad 50 evri, se je pocenila na 47,85 evra. Ob 29 sklenjenih poslih v skupni vrednosti 20 tisoč evrov je tečaj Nove KBM strmoglavil za 10 odstotkov.

Tečaji delnic na Lj. borzi (10. oktober):

MERCATOR

+0,89 %

113,00 EUR

LUKA KOPER

-0,12 %

8,00

GORENJE

-1,08 %

4,501

KRKA

-1,44 %

47,90

TELEKOM

-2,48 %

78,99

PETROL

-3,23 %

210,00

ZAV. TRIGLAV

-5,06 %

14,81

NOVA KBM

-9,93 %

1,261


Evropske borze ta teden tudi izgubljajo
Podobno kot Ljubljanska borza tudi razvite borze ta teden drsijo navzdol, saj je vedno več znakov, da svetovnemu gospodarstvu peša že tako šibka moč, Španija pa še vedno odklanja pomoč novega reševalnega sklada ESM. V torek so vodilne evropske borze, potem ko je Mednarodni denarni sklad znižal oceno rasti svetovnega gospodarstva, v povprečju izgubile pol odstotka, negotovo pa je bilo tudi današnje dopoldne. Vrednost evra znaša 1,289 dolarja.

Rim se je zadolžil dražje kot pred enim mesecem
Italijanska vlada se je morala zaradi recesije in posledično manjših prilivov v državno blagajno zadolžiti več od prvih ocen, tako da je danes izdala za dodatnih 11 milijard evrov kratkoročnih obveznic. Obrestna mera je bila višja kot na zadnji dražbi pred mesecem dni. Pri trimesečnih zakladnih menicah je bila zahtevana donosnost 0,765-odstotna (prej 0,7-odstotna), pri 12-mesečnih pa 1,941-odstotna (prej 1,692-odstotna).

Olajšanje za Italijane z najnižjimi prejemki
Avgusta se je italijanska industrijska proizvodnja presenetljivo okrepila za 1,7 odstotka v primerjavi z julijem, vendar je na letni ravni še vedno nižja za 5,2 odstotka. Precej bolj so se italijanski državljani z nižjimi dohodki razveselili novice, da se je premier Mario Monti odločil za eno odstotno točko znižati davek na dohodek v dveh najnižjih dohodninskih razredih. V najnižjem razredu (gre za letne dohodke pod 15 tisoč evri) se je stopnja obdavčitve s 23 znižala na 22 odstotkov.

DDV višji za eno odstotno točko

"Zdaj lahko vidimo, da se proračunska disciplina izplača, saj si že lahko privoščimo malce oddiha in nižje davke na področju dohodnine," je ob sprejemanju 10 milijard evrov vrednega proračuna za leto 2013 povedal Monti, ki je moral prej poslušati številne kritike, da je uvedel preveč stroge varčevalne ukrepe. Toda po drugi strani je začasni italijanski premier požrl obljubo, da ne bo zvišal davka na dodano vrednost. Ta se bo zvišal za eno odstotno točko, na 22 odstotkov.

Finančne krivulje na Val 202:

Igor Erker se ne strinja z uvedbo davka na finančne transakcije


Nižja ciljna vrednost Intelovih delnic
Na borzah v ZDA je bil po ponedeljku tudi torek negativen. Dow Jones (13.473 točk) je izgubil več kot 100 točk. Odmevala je novica, da so nekateri analitiki zaradi nižje prodaje prenosnih računalnikov znižali ciljno vrednost Intelovih delnic. Številna velika tehnološka podjetja so posledično izgubljala. Intelove delnice so se pocenile za 2,7 odstotka, Microsoftove za 1,7, negativnemu predznaku pa se nista mogla izogniti niti Apple in Oracle.

Apple - pot navzdol ali priložnost za nakup?
Applove delnice so se tako pocenile četrtič zapored in so zdaj že 10 odstotkov oddaljene od rekordnih 705 dolarjev. Spet so oživele debate, ali gre le za lepo nakupno priložnost, ali pa Applove delnice res niso več sposobne rasti v nedogled. Mimogrede - včeraj je minilo točno pet let, odkar sta indeksa Dow Jones in S & P 500 dosegla rekordno vrednost. Trenutno je Dow le slabih pet odstotkov oddaljen od rekorda, S & P pa osem odstotkov. Presenetljivo, glede na položaj svetovnega gospodarstva.