Ne več tako bleščeči poslovni rezultati ameriških podjetij, evropska dolžniška kriza in nevarnost, ki ZDA grozi zaradi 'fiskalnega prepada' - kar nekaj vzrokov je, zakaj so vodilni newyorški delniški indeksi trenutno najnižje v zadnjih dveh mesecih. Foto: EPA
Ne več tako bleščeči poslovni rezultati ameriških podjetij, evropska dolžniška kriza in nevarnost, ki ZDA grozi zaradi 'fiskalnega prepada' - kar nekaj vzrokov je, zakaj so vodilni newyorški delniški indeksi trenutno najnižje v zadnjih dveh mesecih. Foto: EPA
Ob 17. uri je bila vrednost evra 1,296 dolarja, cena zlata okrog 1.715 dolarjev, za 159-litrski sod surove nafte vrste brent pa je bilo treba plačati 108,15 dolarja. Foto: Reuters

Sezona objav četrtletnih poslovnih rezultatov ameriških korporacij je na vrhuncu. Čeprav je proizvajalec letal Boeing v nasprotju s številnimi podjetji zvišal celoletno napoved dobička (ob tem pa tudi z rezultati zadnjega četrtletja pozitivno presenetil analitike), je newyorški Dow Jones (13.077 točk) v sredo, dan po skoraj dvoodstotnem padcu, izgubil še 0,19 odstotka, četrtkovo trgovanje pa se je začela rahlo pozitivno.

Finančne krivulje na Valu 202:

Čeprav se je Sloveniji prejšnji teden uspelo zadolžiti na ameriškem obvezniškem trgu, se obseg trgovanja na Ljubljanski borzi ni povečal. Vlagatelji čakajo na nove informacije predvsem o dobičkih slovenskih podjetij v tretjem četrtletju.


Fed bo še nekaj časa zvest programu QE

Do zdaj je 186 od 500 podjetij, vključenih v indeks S & P 500, sporočilo rezultate poslovanja med 1. julijem in 30. septembrom. Le 38 odstotkov podjetij je pri prihodkih preseglo pričakovanja analitikov, kar je precej pod dolgoročnim povprečjem (62 odstotkov). Boljši so zadnje čase v ZDA makroekonomski podatki. Prodaja enodružinskih hiš je septembra poskočila za 5,7 odstotka in dosegla najvišjo raven v zadnjih dveh letih in pol. Ameriška centralna banka si prizadeva, da bi oživila tudi trg dela. Fed je v sredo potrdil, da bo v okviru 3. kroga kvantitativnega sproščanja mesečno za odkupe hipotekarnih obveznic namenjal po 40 milijard dolarjev, dokler se trg dela ne bo vidno popravil.

Enoodstotna rast britanskega BDP-ja
Britansko gospodarstvo je imelo v tretjem četrtletju enoodstotno rast v primerjavi z drugim četrtletjem (največ po tretjem četrtletju 2007, ko je BDP porasel za 1,2 odstotka), medtem ko je na letni ravni obseg BDP-ja ostal nespremenjen. V sredo se je premier David Cameron pohvalil, da prihajajo boljši časi za britansko gospodarstvo, in sveža rast BDP-ja že sodi v ta okvir, čeprav je enoodstotna rast tudi posledica slabe predstave v drugem četrtletju, ko je zaradi kraljičinega diamantnega jubileja in posledično večjega števila prostih dni BDP upadel za 0,4 odstotka.

Brent najnižje v zadnjem mesecu
Kazalo je, da bo nafta vrste brent v sredo prekinila šestdnevni negativni niz, vendar je podatek o rasti ameriških zalog surove nafte v kombinaciji s slabimi gospodarskimi novicami iz Evrope (indeks PMI za proizvodno in storitveno dejavnost je zdrsnil na 45,8 točke, kar je najmanj po juniju 2009) povzročil novo pocenitev. Za hip je brent zdrsnil do 106,80 dolarja, kar je najnižja vrednost po 20. septembru. Že od julija 2010 se ni zgodilo, da bi brent sedem dni zapored izgubljal. Od 15. oktobra se je brent pocenil že za sedem odstotkov, medtem ko je bil evro (trenutno je vreden 1,30 dolarja) precej stabilen. Cene goriv bi se morale zato v torek v Sloveniji znižati, če seveda ne bo vlada zvišala trošarin.

Tečaji delnic na Lj. borzi (25. oktober):

LUKA KOPER

+1,85 %

7,70 EUR

ZAV. TRIGLAV

+1,74 %

15,495

NOVA KBM

+1,55 %

1,31

GORENJE

-0,00 %

4,351

TELEKOM

-0,51 %

76,61

KRKA

-0,83 %

47,60

PETROL

-1,88 %

209,00

MERCATOR

-4,27 %

112,00


Frankfurt navzgor, Ljubljana navzdol
Četrtkovo dogajanje na razvitih delniških trgih je bilo do 17. ure pozitivno. Tokijski Nikkei (9.055 točk) se je predvsem po zaslugi delnic izvoznih podjetij zvišal za več kot odstotek in dosegel enomesečni vrh, saj vlagatelji pričakujejo, da bo domača centralna banka od prihodnjega tedna vodila še ohlapnejšo denarno politiko, kar bo oslabilo jen, ki je trenutno v primerjavi z dolarjem na štirimesečnem dnu. Frankfurtski delniški indeks DAX30 (7.225 točk) je bil ob 17. uri za pol odstotka "nad gladino", medtem ko je indeks SBI TOP (583 točk) kljub več kot enoodstotni podražitvi delnic Nove KBM in Triglava izgubil 1,27 odstotka. Mercator je padel na 112 evrov, Krka na 47,50 evra. Donos slovenske 10-letne obveznice je tik nad 5,40 odstotka.