Španski delniški indeks IBEX je v torek poskočil za 1,7 odstotka, saj so se pojavile špekulacije, da bo šla Španija po poti Grčije, Irske in Portugalske ter bo tujino zaprosila za finančno pomoč, kar bi s finančnih trgov odpravilo del negotovosti. Foto: EPA
Španski delniški indeks IBEX je v torek poskočil za 1,7 odstotka, saj so se pojavile špekulacije, da bo šla Španija po poti Grčije, Irske in Portugalske ter bo tujino zaprosila za finančno pomoč, kar bi s finančnih trgov odpravilo del negotovosti. Foto: EPA
Robin van Persie in Wayne Rooney
Nogometni klub Manchester United, katerega delnice kotirajo na borzi, je imel v tromesečju od 1. julija do 30. septembra za 20,5 milijona funtov dobička iz rednega poslovanja. Zadolženost se je v primerjavi z istim lanskim četrtletjem znižala za 17 odstotkov, na 360 milijonov funtov. Foto: EPA
Frankfurtski DAX30 je dopoldne izgubil nekaj točk. Foto: Reuters

V Grčiji, ki čaka na nov obrok mednarodne pomoči, je v tretjem četrtletju BDP na letni ravni upadel za 7,2 odstotka, potem ko je četrtletje prej zdrsnil za 6,3 odstotka. Položaj bi bil še slabši, če ne bi sredozemska dežela v poletni turistični sezoni privabila več gostov od pričakovanj. V primerjavi z letom 2009 grško gospodarstvo ustvari že petino manj, brezposelna pa je četrtina delovno aktivnega prebivalstva. Vlada v Atenah pričakuje, da se bo letos BDP znižal za 6,5 odstotka, prihodnje leto pa za dodatnih 4,5 odstotka. Leto 2014 naj bi prineslo minimalno (0,2-odstotno) rast. Tudi na Portugalskem se položaj ne popravlja - brezposelnost je že 15,8-odstotna.

Finančne krivulje na Valu 202:
Zaradi davčnega prepada je "na kocki" več kot štiri odstotke ameriškega BDP-ja.


Berlin se je zadolžil za 4,3 milijarde evrov
Donosnost portugalske 10-letne obveznice je poskočila na 9,43 odstotka, medtem ko je donosnost podobne slovenske obveznice ostala skoraj nespremenjena (5,76 odstotka). Pribitek na nemško obveznico znaša kar 441 bazičnih točk. In medtem ko se Slovenija težko zadolžuje oziroma mora za to plačevati visoko ceno, Nemčija z lahkoto izdaja nove obveznice, saj pri vlagateljih velja za varno zatočišče. Danes je Berlin izdal za 4,3 milijarde evrov dveletnih obveznic, ki ne prinašajo nobenih obresti. Še več, obrestna mera je negativna (-0,02 odstotka).

V Evropi več kot dvoodstoten padec industrijske proizvodnje
Sveži makroekonomski podatki so v Evropi še naprej slabši od napovedi. Industrijska proizvodnja se je septembra v območju evra na mesečni ravni znižala za 2,5 odstotka, v Evropski uniji pa za 2,3 odstotka. Tudi Nemčija in Francija sta utrpeli več kot dvoodstotni padec BDP-ja. Slovenija je imela na mesečni ravni 2,3-odstotni padec obsega industrijske proizvodnje, na letni ravni pa 0,2-odstotnega. Slabi podatki prihajajo tudi iz ZDA. Oktobra je prodaja na drobno zdrsnila za 0,3 odstotka v primerjavi s septembrom. Orkan Sandy je povzročil zlasti padec prodaje motornih vozil, ki je bil največji po lanskem avgustu - 1,5-odstoten.

SBI TOP četrtič zapored navzdol
Evropski delniški trgi so v torek končali petdnevni negativni niz, v sredo pa se spet niso mogli znebiti rdeče barve. Frankfurtski indeks DAX30 (7.140 točk) je do 15. ure izgubil 0,4 odstotka. Tudi v Ljubljani ni bilo opaziti optimizma. Delniški indeks SBI TOP (583 točk) je četrtič zapored zdrsnil, tokrat za pol odstotka. S Krko, ki se je malenkost pocenila, je bilo za 313 tisoč evrov prometa, z Mercatorjem, katerega tečaj ostaja skoraj nespremenjen, pa za 247 tisoč evrov. Ob zanemarljivem prometu (vsega 500 evrov) se je tečaj Gorenja zvišal za 1,65 odstotka.

Tečaji delnic na Lj. borzi (14. november):

GORENJE

+1,65 %

4,20 EUR

NOVA KBM

+0,08 %

1,256

MERCATOR

+0,04 %

113,55

KRKA

-0,21 %

47,90

TELEKOM

-0,21 %

77,10

LUKA KOPER

-1,17 %

7,501

ZAV. TRIGLAV

-0,88 %

14,72

PETROL

-1,48 %

210,00


Slovo pomembnega sodelavca obremenilo Microsoftove delnice
V New Yorku je bilo torkovo trgovanje negativno, indeksi pa so vidno izgubljali zlasti ob koncu trgovanja. Dow Jones (12.756 točk) se je znižal za pol odstotka, Nasdaq (2.883 točk) pa za 0,70 odstotka. Microsoft je sporočil, da družbo zapušča Steven Sinofsky, vodja njihove enote za operacijski sistem Windows. Delnice so padle za več kot tri odstotke. Po trgovanju je Cisco poročal o spodbudnih četrtletnih poslovnih rezultatih, zato so se delnice v zunajborznem trgovanju podražile za sedem odstotkov in napovedale, da se bo današnje trgovanje v ZDA začelo pozitivno.

Nafta po torkovem padcu spet navzgor
Širši indeks S & P 500 je v zadnjih petih trgovalnih dnevih izgubil 3,8 odstotka in je v torek četrtič zapored dan končal pod 200-dnevnim drsečim povprečjem, kar je negativen tehnični pokazatelj. Ker je Mednarodna agencija za energijo znižala oceno svetovnega povpraševanja po nafti v zadnjem četrtletju za okoli 300 tisoč 159-litrskih sodov dnevno, je cena nafte brent v torek izgubila 81 centov, vendar je sredo dopoldne spet porasla in se povzpela nad 109 dolarjev. Zlato, ki je v petek doseglo 1.738 dolarjev, je trenutno tik nad 1.720 dolarji.