Vodilni newyorški delniški indeksi so v zadnjem tednu izgubili med 2,1 in 2,6 odstotka. Širši indeks S & P 500 je zdaj pod  200-dnevnim drsečim povprečjem, kar naj bi bila meja med bikovskim in medvedjim trendom. Toda po letu 2000 se to ni v praksi ni izkazalo: v osmih od 12 primerov so delnice v resnici pridobivale v obdobju naslednjih šestih mesecev, ko je S & P zdrsnil pod 200-dnevno drseče povprečje. Foto: Reuters
Vodilni newyorški delniški indeksi so v zadnjem tednu izgubili med 2,1 in 2,6 odstotka. Širši indeks S & P 500 je zdaj pod 200-dnevnim drsečim povprečjem, kar naj bi bila meja med bikovskim in medvedjim trendom. Toda po letu 2000 se to ni v praksi ni izkazalo: v osmih od 12 primerov so delnice v resnici pridobivale v obdobju naslednjih šestih mesecev, ko je S & P zdrsnil pod 200-dnevno drseče povprečje. Foto: Reuters
Cena zlata je 1.730 dolarjev. V anketi Bloomberga je 25 od 33 analitikov napovedalo, da bo zlato v naslednjem tednu še poraslo. Tako "bikovskih" napovedi ni bilo že skoraj tri mesece. Foto: Reuters
Delnice Telekoma Slovenije so se od prejšnjega petka podražile za skoraj pet odstotkov in teden končale pri 80 evrih. Podjetje je imelo v prvih devetih letošnjih mesecih skoraj 10 odstotkov več čistega dobička kot v istem obdobju lani. Foto: BoBo

Po novi izvolitvi Baracka Obame v Belo hišo so vodilni delniški dva dneva zapored občutno izgubljali. Kar nekaj vlagateljev je verjelo, da bo zmagal Mitt Romney, ki naj bi imel boljše rešitve za ameriško gospodarstvo, bil manj naklonjen strožji bančni regulativi in bolj naklonjen podjetništvu. Obamova zmaga gotovo kroji usodo ne le finančnega sektorja, ampak tudi nekaterih industrijskih panog. Zaradi bojazni pred strožjimi zakoni pri posedovanju orožja je, na primer, v ZDA v tem tednu precej porasla prodaja pištol.

Dow Jones (ZDA)

12.815 točk
Nasdaq (ZDA)2.904
DAX30 (Frankfurt)

7.163

FTSEurofirst 3001.097
Nikkei (Tokio)8.757
10-letne am. obvezn.donos: 1,64 %
EUR/USD1,2718
USD/JPY79,51
EUR/CHF1,2066
Nafta brent109,39 USD
Zlato1.730 USD
Euribor, 6-mesečni0,366 %

Brezposelnost bi lahko porasla na 9,1 odstotka
Toda največji del krivde za sredin 2,4-odstotni (največji letošnji) in četrtkov več kot enoodstotni padec Dow Jonesa gre vendarle pripisati grozeči nevarnosti fiskalnega prepada. S 1. januarjem se namreč iztečejo številne davčne ugodnosti, ki jih je uvedel George W. Bush. Če kongresu in Beli hiši ne bo uspelo najti prave rešitve, bodo ZDA na pragu nove recesije. Prve ocene so, da bi fiskalni prepad prepad povzročil padec BDP-ja v višini pol odstotne točke, kar bi do konca leta 2013 stopnjo brezposelnosti, ki je trenutno pri 7,9 odstotka, dvignilo na 9,1 odstotka.

Optimizem ameriških potrošnikov
V petek zvečer je Obama že napovedal, da bo vsak dogovor s kongresom glede fiskalne krize moral sovpadati z višjimi davki za najpremožnejše Američane. Ker bodo tudi dobički podjetij v težkih gospodarskih razmerah težko naraščali, velika vsota denarja, ki ob strani čaka na investicijske priložnosti, še ne bo pritekla na delniške trge. V petek so sicer vodilni newyorški indeksi nekaj malega pridobili, kar je zasluga objave, da je indeks zaupanja ameriških potrošnikov univerze v Michiganu novembra z 82,6 porasel na 84,9 točke, kar je največ po juliju 2007.

Zlato varno zatočišče
Medtem ko so tvegane naložbe, zlasti nafta, po Obamovi izvolitvi drsele navzdol, pa se je dobro držalo zlato. Trgovci z zlatom so se namreč razveselili Obamove zmage, saj to pomeni nadaljevanje Fedove politike kvantitativnega sproščanja. Guvernerju Zveznih rezerv Benu Bernankeju se bo mandar iztekel januarja 2014, Mitt Romney pa ga je večkrat kritiziral in napovedoval, da ga bo zamenjal, če bo prišel na oblast. Vrednost zlata je od decembra 2008 do junija 2011, ko je Fed v dveh krogih kvantitativnega sproščanja odkupil za 2300 milijard dolarjev obveznic, poskočila za 70 odstotkov.

Rast kitajskega izvoza
Seveda so tudi preostala finančna središča po svetu delila usodo Wall Streeta, pri čemer so se v Evropi ubadali še z Grčijo, ki v ponedeljek verjetno še ne bo dobila novega obroka denarne pomoči in s slabimi makroekonomskimi objavami. Vse kaže, da tudi Nemčija ni več imuna na dolžniški krizo. Na srečo se popravlja položaj Kitajske, kjer se po sedmih zaporednih četrtletjih manjše gospodarske rasti krivulja obrača navzgor. Oktobra je kitajski izvoz porasel bolj od pričakovanj, in sicer za 11,6 odstotka na letni ravni, medtem ko je industrijski proizvodnji uspela največja rast v zadnjih petih mesecih.

Finančne krivulje na Valu 202:

Nekateri menijo, da bodo ZDA zaradi fiskalnega prepada zdrsnile v recesijo.


Kdo bo prevzel Zavarovalnico Maribor?

Indeks SBI TOP je minuli teden pridobil 1,2 odstotka. Delnice Nove KBM so se podražile za 6,42 odstotka, na 1,30 evra. Nova KBM je v postopku prodaje svojega skoraj 51-odstotnega deleža v Zavarovalnici Maribor do roka prejela več različnih ponudb, med drugim zavezujočo ponudbo Pozavarovalnice Sava in znova nezavezujočo ponudbo družbe KD Group. Neuradno je zavezujočo ponudbo oddala tudi avstrijska zavarovalnica Grawe. Največ prometa (štiri milijone evrov) je bilo z delnicami Iskre Avtoelektrike. Delnice so bile v lasti družbe Zvon Dva Holdinga v stečaju, kupec paketa pa je bila družba Kolektor.