Na borzi v Bruslju je dala znak za začetek trgovanja Marieke Vervoort, ki je zelo uspešno nastopala na letošnjih paraolimpijskih igrah v Londonu. Foto: Reuters
Na borzi v Bruslju je dala znak za začetek trgovanja Marieke Vervoort, ki je zelo uspešno nastopala na letošnjih paraolimpijskih igrah v Londonu. Foto: Reuters
Frankfurtski delniški indeks DAX30 je bil sredi torkovega trgovanja skoraj nespremenjen. Največ, za 1,4 odstotka, so se podražile delnice Deutsche Bank. Foto: Reuters

Julija je bil nemški uvoz surove nafte v primerjavi z istim lanskim mesecem nižji za 3,8 odstotka, medtem ko je v Veliki Britaniji v drugem četrtletju uvoz motornih goriv upadel za več kot deset odstotkov. Tudi v preostalih evropskih državah je podobno. V Španiji je julija izrazito zdrsnila poraba dizla (za 6,7 odstotka glede na julij 2011). Danes je bilo treba za sod nafte vrste brent plačati okrog 115 dolarjev, dobrih 25 odstotkov več kot pred tremi meseci. Pri banki Societe Generale pričakujejo, da bo brent do konca leta zdrsnil proti 100 dolarjem, medtem ko naj bi se preostale surovine obdržale na sedanjih ravneh.

Finančne krivulje na Valu 202


Petkova objava podatkov o avgustovskem trgu dela Baracku Obami ni prinesla olajšanja.



Evro na štirimesečnem vrhu
Zahodni delniški trgi se medtem držijo na letošnjem vrhu. Ob 13.40 je bil frankfurtski DAX30 pri 7.215 točkah, kjer je začel torkovo trgovanje. Vlagatelji čakajo na odločitev nemškega sodišča o skladnosti pogodbe o fiskalnem paktu in pogodbe o ustanovitvi sklada ESM z nemško ustavo. Nemško sodišče se bo o tem zagotovo izreklo v sredo dopoldne, čeprav je bilo nekaj informacij, da bo treba počakati še nekaj dni. Skupna evropska valuta je v primerjavi z dolarjem dosegla nov štirimesečni vrh (1,28197 dolarja), vendar jo čaka pri 200-dnevnem drsečem povprečju 1,2834 dolarja močna odporna raven.

V Berlinu o nemškem proračunu
Finančni minister Wolfgang Schäuble Nemce pripravlja na obdobje nizkih stopenj gospodarske rasti. Na dan, ko je spodnji dom nemškega parlamenta začel razpravo o proračunu za prihodnje leto, je Schäuble sicer poudaril, da je Nemčija postala veliko odpornejša proti šokom, vendar pa rast v prihodnje ne bo visoka. Predlog proračuna največjega evropskega gospodarstva predvideva, da se bo Nemčija v prihodnjem letu na novo zadolžila za 18,8 milijarde evrov, potem ko se bo v letošnjem za okrog 32 milijard evrov. Izdatki naj bi se znižali na 302,2 milijarde evrov.

Schäuble zaskrbljen zaradi ameriškega dolga
Leta 2016 naj bi Nemčija dosegla izravnan proračun brez novega zadolževanja, kar bi bilo prvič v zadnjih štirih desetletjih. V razpravi je Schäuble izrazil tudi zaskrbljenost glede ameriškega dolga, ki je po njegovem mnenju ovira za svetovno gospodarsko okrevanje. S tem je nekako vrnil Washingtonu, ki pogosto kritizira Evropo, češ da ne zna poskrbeti za zdravje svojih javnih financ. Ameriški javni dolg bo konec leta verjetno presegel 16 tisoč milijard dolarjev, država pa si bo že tretje leto zapored privoščila višji proračunski primanjkljaj od tisoč milijard dolarjev.

Tečaji delnic na Lj. borzi (11. september):

LUKA KOPER

+7,00 %

7,49 EUR

PETROL

+1,07 %

179,90

TELEKOM

+0,81 %

62,50

ZAV. TRIGLAV

-0,41 %

12,05

GORENJE

-0,74 %

4,02

KRKA

-0,81 %

43,85

MERCATOR

-0,89 %

111,50

NOVA KBM

-9,47 %

1,061


Krka sestopila z večmesečnega vrha
Na Ljubljanski borzi so Mercatorjeve delnice s 617 tisoč evri po prometu prehitele Krkine delnice (443 tisoč), cena za delnico "soseda" pa se je znižala vse do 110 evrov. Krka, ki je v ponedeljek dosegla najvišjo raven po koncu maja, se je prav tako pocenila in nihala med 43,50 in 44,40 evra. Indeks SBI TOP (516 točk) se je po treh zaporednih plusih znižal za tretjino odstotka. Delnice Nove KBM (37 sklenjenih poslov v skupni vrednosti 40 tisoč evrov) so padle za deset odstotkov. Med delnicami, vključenimi v SBI TOP, so se podražile le Petrolove in Telekomove.