Finančni trgi bodo v torek napeto spremljali razplet ameriških volitev, še naprej pa bodo tudi z zanimanjem prebirali četrtletne bilance, ki jih te dni objavljajo največja svetovna podjetja. Foto: Reuters
Finančni trgi bodo v torek napeto spremljali razplet ameriških volitev, še naprej pa bodo tudi z zanimanjem prebirali četrtletne bilance, ki jih te dni objavljajo največja svetovna podjetja. Foto: Reuters
Ryanairove delnice so se v ponedeljek dopoldne podražile za okrog deset odstotkov, saj je podjetje sporočilo, da je imelo v poslovnem polletju, ki se je končalo 30. septembra, za 596 milijonov evrov dobička, kar je desetino več kot v istem obdobju leto prej, medtem ko so prihodki dosegli 3,1 milijarde evrov. Irski nizkocenovni letalski prevoznik je istočasno zvišal napoved celoletnega dobička. V lanskem poslovnem letu je Ryanairu pod črto ostalo 502,6 milijona evrov. Foto: EPA

Bloomberg poroča, da se največjemu gospodarstvu na svetu obetajo lepši časi, če se bo predsednik znal spopasti s fiskalnim prepadom, ki grozi ZDA. Potrošnja se povečuje, varčevanje znižuje, potem ko je stopnja zadolženosti gospodinjstev dosegla najnižjo raven po letu 2003. Cene nepremičnin, ki so od vrha (to je bilo leta 2006) padle za več kot 30 odstotkov, so se le obrnile navzgor, banke pa pospešeno posojajo denar. Po nekaterih ocenah naj bi bila letos in prihodnje leto rast BDP-ja okrog dveh odstotkov v letih 2014 in 2015 pa dvakrat višja.

Finančne krivulje na Valu 202:

ZDA grozi fiskalni prepad. Kaj to pomeni?



Evro najnižje v zadnjih dveh mesecih

Čeprav nekateri menijo, da razplet ameriških volitev ne bo usodno vplival na gibanja delnic na Wall Streetu, je v novem delovnem tednu pred torkovimi volitvami čutiti nekaj živčnosti, svoje pa je spet prispevala Grčija, kjer je vlada predstavila nov sveženj varčevalnih ukrepov, ki jih morajo Atene sprejeti v zameno za nov obrok finančne pomoči. Parlament bo o tem odločal v sredo. Frankfurtski delniški indeks DAX30 je zdrsnil na 7.300 točk in je tako 0,75 odstotka pod izhodiščem. Evro je pogledal pod 1,28 dolarja, tako da je na dvomesečnem dnu. Newyorški Dow Jones je v prejšnjem tednu izgubil 0,1 odstotka, kar je posledica petkovega enoodstotnega padca.

Buffettov holding s skoraj štirimi milijardami dobička
Legendarni vlagatelj Warren Buffett je v preteklem četrtletju spet vlekel prave poteze. Njegovo podjetje Berkshire Hathaway je zaslužilo skoraj štiri milijarde dolarjev! Dobiček holdinga, ki ima deleže v okrog 80 podjetjih (med njimi so tudi koncerni Coca-Cola, Microsoft, Goldman Sachs in IBM), se je povzpel za 72 odstotkov, na 3,9 milijarde. Pri 82 letih je Buffett, ki sodi med najpremožnejše Zemljane (ima za okrog 48 milijard dolarjev premoženja), še vedno poln investicijskih idej.

Ena delnica vredna toliko kot kakšna nepremičnina
Napovedal je, da bo Berkshire ta mesec prevzel podjetje Oriental Trading Company, ki izdeluje okraske in darila in ima 2000 zaposlenih. Za transakcijo bo odštel 500 milijonov dolarjev. Tržna kapitalizacija podjetja Berkshire Hathaway znaša več kot 210 milijard dolarjev. Njegove delnice razreda A so vredne kar 130 tisoč dolarjev. Malim vlagateljem so dostopne le delnice razreda B, ki stanejo 87 dolarjev, prinašajo pa manj glasovalnih pravic. Tako delnice razreda A kot delnice razreda B so letos porasle za več kot deset odstotkov.

Tečaji delnic na Lj. borzi (5. november):

LUKA KOPER

+4,37 %

7,89 EUR

TELEKOM

+2,02 %

77,89

GORENJE

+0,91 %

4,44

MERCATOR

+0,44 %

113,00

NOVA KBM

-0,00 %

1,23

KRKA

-0,32 %

47,45

PETROL

-2,33 %

210,00

ZAV. TRIGLAV

-0,98 %

15,20


Petrolove delnice izgubile več kot dva odstotka
Na Ljubljanski borzi je bilo septembra veliko optimizma, povezanega z napovedano prodajo državnega deleža v pomembnih podjetjih, zdaj pa je (tudi zaradi pričakovanega referenduma glede Slovenskega državnega holdinga) spet precej skeptikov. Ob več kot dvoodstotnem padcu Petrolovih delnic je indeks SBI TOP (584 točk) v ponedeljek izgubil tretjino odstotka. Triglavove delnice so cenejše za odstotek, na pozitivni strani pa izstopa več kot štiriodstotna rast Luke in dvoodstotna podražitev Telekoma.

Krka le še simbolično odkupuje lastne delnice

S Krko je bilo kar za 2,87 milijona evrov prometa, cena pa je nihala med 47,31 in 48,20 evra. V zadnjem času podjetje ne odkupuje več toliko lastnih delnic kot prej. Prejšnji teden, v ponedeljek in torek, je Krka odkupila le 38 lastnih delnic. Skupno število lastnih delnic zdaj predstavlja 6,349 odstotka celotne izdaje.

Borzni razcvet v Turčiji

Medtem ko je v Sloveniji osrednji delniški indeks tam, kjer je bil na začetku leta, je v Turčiji porasel že za 42 odstotkov. V četrtek je indeks ISE 100 dosegel rekord pri 72.738 točkah. Vlagatelji špekulirajo, da naj bi bonitetna agencija Fitch ta teden Turčiji zvišala bonitetno oceno z BBB- na BB+. Turško gospodarstvo cveti. V prvem četrtletju je bila rast BDP-ja 11,6-odstotna, v drugem 8,8-odstotna. Lani je bila turška gospodarska rast skoraj desetodstotna in s tem višja kot na Kitajskem.