V torek je širši newyorški delniški indeks S & P 500 izgubil 1,05 odstotka, kar je največ v zadnjih štirih mesecih. Vseeno je S & P v letošnjem septembru (ta mesec velja za najbolj neugodnega za delniške vlagatelje) za 2,5 odstotka v plusu. Foto: EPA
V torek je širši newyorški delniški indeks S & P 500 izgubil 1,05 odstotka, kar je največ v zadnjih štirih mesecih. Vseeno je S & P v letošnjem septembru (ta mesec velja za najbolj neugodnega za delniške vlagatelje) za 2,5 odstotka v plusu. Foto: EPA
Ben Bernanke
Predsednik Fedove podružnice v Philadelphii Charles Plosser ocenjuje, da 3. krog kvantitativnega sproščanja, ki ga je pred kratkim najavil Fed (na fotografiji guverner Ben Bernanke), ne bo imel posebnih koristi, ampak da to prinaša precej tveganj. Foto: Reuters

Ena od največjih svetovnih družb za upravljanje premoženje, ameriški Blackrock, je sporočil: rasti na Wall Streetu je za letos konec. Konec decembra naj bi vrednost indeksa S & P 500 znašala 1.450 točk, torej le osem točk več od torkove zaključne vrednosti. V prvi polovici leta 2013 Blackrock, ki upravlja s tremi milijardami in pol dolarjev, napoveduje petodstotno rast. Ciljna vrednost indeks S & P 500 je tako do konca junija 1.525 točk.

Tečaji delnic na Lj. borzi (26. september):

LUKA KOPER

+4,61 %

7,898 EUR

NOVA KBM

+4,26 %

1,199

TELEKOM

+4,07 %

76,00

PETROL

+1,97 %

196,50

KRKA

+1,64 %

49,50

ZAV. TRIGLAV

+0,68 %

13,29

MERCATOR

-0,85 %

111,05

GORENJE

-1,18 %

4,20


Že malo večja nakupna vnema dvigne tečaje

Medtem je na Ljubljanski borzi vedno več optimistov, potem ko je indeks SBI TOP (569 točk) ta mesec porasel že za dobrih 11 odstotkov, od tega v sredo za 1,5 odsotka: "Glede na izredno skromno likvidnost v preteklih letih, je dovolj že malo povečan nakupni interes, da se tečaji delnic opazno povišajo. In to se dogaja tudi v teh dneh. Dodatno k temu prispevajo tudi vse glasnejša ugibanja o tem, da bo morala država kar nekaj svojega premoženja prodati," je za MMC povedala Ani Klemenčič iz GBD-ja.

Poz
itivno gibanje lahko traja še nekaj časa
"Špekulacije o tem, katera podjetja bi to lahko bila, dvigujejo tečaje, saj se pri njih obeta prevzemna premija. Menim, da bo tokrat do prodaj moralo priti in bo ob manjši ponudbi pozitivni trend prisoten še nekaj časa. Konec koncev so bili tudi padci izredno visoki in v nekaj primerih poslovanje ni bilo toliko slabše, kolikor tržne kapitalizacije so posamezne družbe izgubile," je še dodala Klemenčičeva.

Visoka rast Telekoma, Petrol skoraj pri 200 evrih
Tudi v sredo je Ljubljanska borza pridobivala. Cena Telekoma (253 tisoč evrov prometa) je pri 76,70 evra dosegla nov letošnji vrh. Samo v tem tednu so se Telekomove delnice povzpele za 17 odstotkov. Petrolovim delnicam je le malo manjkalo, da bi prvič po lanskem avgustu dosegle 200 evrov (zavihtele so se do 199,90 evra), medtem ko so se s Krko (567 tisoč evrov prometa) posli sklepali nad 49 evri. Med blue-čipi so se pocenile le Gorenjeve in Mercatorjeve.

Finančne krivulje na Valu 202:

Indijska vlada je v kratkem času sporočila, da bo liberalizirala več gospodarstva, kot je to storila v zadnjih osmih letih, saj se med drugim boji, da bo Indija prva država v skupini BRIC-držav, ki bi ji bonitetne agencije oceno dolga znižale na špekulativno raven.


Wall Street četrti dan zapored navzdol
Tujina je zadnje dni negotova. Rast, ki so jo z novimi spodbujevalnimi ukrepi sprožile zlasti največje centralne banke, se je ustavila. V torek je newyorški Dow Jones (13.457 točk) izgubil dobrih sto točk, širši S & P 500 pa odstotek, kar je bil njegov četrti zaporedni minus in največji padec po juniju. Predsednik Fedove podružnice v Philadelphii Charles Plosser ocenjuje, da 3. krog Fedovega programa odkupovanja hipotekarnih obveznic ne bo spodbudil rasti ameriškega gospodarstva.

Applove delnice se oddaljujejo od rekorda
Drugi dan zapored so se občutno (za 2,5 odstotka, na 673 dolarjev)) pocenile Applove delnice. Na pesimizem je vplival tudi Caterpillar, ki je zaradi šibkega svetovnega gospodarskega okrevanja znižal oceno dobička. Makroekonomske objave sicer v torek niso bile slabe. Dve ločeni poročili sta pokazali rast cen nepremičnin v juliju, indeks zaupanja potrošnikov organizacije Conference Board pa je septembra z 61,3 porasel na 70,3 točke, kar je najvišja vrednost v zadnjih sedmih mesecih.

Nafta brent pod sto dolarji
Vodilne evropske borze so bile v sredo dopoldne v precejšnjem minusu. Frankfurtski DAX30 se je znižal za poldrugi odstotek, pri čemer so se delnice bank Commerzbank in Deutsche Bank pocenile za več kot štiri odstotke. Španski premier je povedal, da bo država zaprosila za nov obrok pomoči, če bodo stroški refinanciranja predolgo ostali na previsokih ravneh. Vrednost evra je bila ob 13.30 okrog 1,285 dolarja, cena nafte vrste brent pa pod 109 dolarji.