Ameriška centralna banka (na fotografiji predsednik Ben Bernanke) se je odločila za nove spodbujevalne ukrepe, saj je brezposelnost trdovratno nad osmimi odstotki. Šele leta 2015 naj bi se znižala na šest odstotkov. Gospodarska rast naj bi bila letos le med 1,7 do 2-odstotna. Fed je napovedal 3. krog kvantitativnega sproščanja in obljubil, da bo ključna obrestna mera Fed funds še vsaj do sredine leta 2015 ostala na ničelni ravni. Foto: EPA
Ameriška centralna banka (na fotografiji predsednik Ben Bernanke) se je odločila za nove spodbujevalne ukrepe, saj je brezposelnost trdovratno nad osmimi odstotki. Šele leta 2015 naj bi se znižala na šest odstotkov. Gospodarska rast naj bi bila letos le med 1,7 do 2-odstotna. Fed je napovedal 3. krog kvantitativnega sproščanja in obljubil, da bo ključna obrestna mera Fed funds še vsaj do sredine leta 2015 ostala na ničelni ravni. Foto: EPA
iPhone 5
Analitiki napovedujejo, da bo prodaja iPhona 5, ki ga je Apple predstavil v sredo, prvi teden dvakrat višja od prejšnjega modela. Foto: EPA
Pogled, ki ga vlagatelji na Ljubljanski borzi niso vajeni: vse delnice v prvi kotaciji so se v petek podražile. Foto: www.ljse.si

Ameriška centralna banka je napovedala tretji krog kvantitativnega sproščanja oziroma odkupovanja obveznic, izdanih na podlagi hipotekarnih posojil, s čimer želi še naprej držati obrestne mere na nizkih ravneh in gospodarstvu olajšati dostop do posojil. Pri tem ni postavila nobenih omejitev. Program bo trajal, dokler se razmere na trgu dela ne bodo izboljšale. Fed bo vsak mesec odkupil za 40 milijard dolarjev obveznic.

Naslednje leto v ZDA rast med 2,5 in 3,0 odstotka
Še noben guverner ameriške centralne banke ni napovedal tako ostrega boja proti brezposelnosti kot Ben Bernanke. Obveznice bo kupoval, dokler cilji ne bodo izpolnjeni. Boj proti brezposelnosti in za večjo gospodarsko rast je zasenčil vse morebitne skrbi o inflaciji, ki naj ciljne vrednosti dveh odstotkov ne bi presegla vsaj do leta 2015. 19-članski Odbor za odprti trg (FOMC) še napoveduje, da bo letošnja ameriška gospodarska rast med 1,7 in 2,0 odstotkoma, medtem ko naj bi bila naslednje leto rast od 2,5- do triodstotna.

Finančne krivulje na Valu 202:

Italijanska zakladnica se je zadolžila ugodneje kot pred enim mesecem.


Dow Jones pridobil več kot 200 točk

Odziv na delniških trgih je bil po napovedi novega kroga kvantitativnega sproščanja zelo optimističen, in samo želimo si lahko, da bi tudi svetovno gospodarstvo okrevalo tako hitro kot zadnje tedne tečaji delnic. Newyorški Dow Jones (13.539 točk) se je zvišal za 1,55 odstotka in dosegel najvišjo vrednost po decembru 2007. Applove delnice so dan po predstavitvi nove različice iPhona pri 683 dolarjih postavile nov rekord. Analitiki napovedujejo, da bo prodaja iPhona 5 prvi teden dvakrat višja od prejšnjega modela.

Vlagatelji denar spet vložili v delnice
Exxon Mobil, ki po tržni kapitalizaciji zaostaja le za Applom, je na najvišji vrednosti v zadnjih štirih letih. Skoraj 600 delnic, s katerimi trgujejo na Newyorški borzi vrednostnih papirjev in na borzi Nasdaq, je dan končalo na enoletnem vrhu. "Veliko je bilo denarja, ki je čakal ob strani, Fedova napoved programa QE3 pa je vlagatelje zdaj spodbudila k akciji, kar dokazuje tudi velika rast prometa. Program odkupovanja hipotekarnih obveznic je zelo pozitiven za nepremičninski trg in tudi za same potrošnike," je komentiral eden izmed ameriških analitikov.

Evro nad 1,30 dolarja
V Evropi se teden končuje zelo pozitivno. Dolžniška kriza je povsem potisnjena v ozadje. Frankfurtski delniški indeks DAX30, ki je v četrtek izgubil pol odstotka, je danes dopoldne krenil odstotek in pol navzgor in nad 7.400 točkami postavil letošnji rekord. Pariški CAC40 se je zvišal za skoraj dva odstotka. Vrednost evra se je povzpela nad 1,30 dolarja. Tudi surovinski trgi so "ponoreli". Sod nafte vrste brent stane več kot 117 dolarjev, lahka nafta pa skoraj 100 dolarjev. Zlato se je po dvoodstotni četrtkovi rasti danes še nekoliko podražilo in pri 1.777 dolarjih doseglo polletni vrh.

Krka najprometnejša, tečaj višji za skoraj štiri odstotke
Indeks SBI TOP se je šestič v zadnjih sedmih dneh zvišal, tokrat kar za 2,86 odstotka. Gre za največjo enodnevno rast elitnega delniškega indeksa Ljubljanske borze, ki se je že za sedem odstotkov odmaknil od zgodovinskega dna, kjer je bil 24. avgusta. V prvi kotaciji so se prav vse delnice podražile. Glavno vlogo imajo še naprej Krkine delnice, ki so se ob 839 tisoč evrih prometa dosegle 46,75 evra. Po prometu s 500 tisoč evri sledi Zavarovalnica Triglav, katere tečaj se je tako kot pri Krki zvišal za skoraj štiri odstotke.