Frankfurtski DAX30 je bil pred kratkim na letošnjem vrhu, vendar zadnje dni izgublja. Njegov tedenski minus je bil dvoodstoten. Foto: Reuters
Frankfurtski DAX30 je bil pred kratkim na letošnjem vrhu, vendar zadnje dni izgublja. Njegov tedenski minus je bil dvoodstoten. Foto: Reuters
Pretekli teden je bil tudi v znamenju predstavitve novega Microsoftovega operacijskega sistema Windows 8. Delnice so se v petek podražile za več kot odstotek, na 28,21 dolarja. Foto: EPA
Ljubljanska borza
Indeks SBI TOP je na začetku oktobra dosegel 620 točk, zdaj pa je pri 588 točkah in s tem dve točki pod vrednostjo z začetka letošnjega leta. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Potem ko je bila rast bruto domačega proizvoda v drugem letošnjem četrtletju le 1,3-odstotna, je obdobje med 1. julijem in 30. septembrom prineslo višjo rast, kar je posledica zasebne porabe (pri gradnji in obnovi domov je bila letna rast 14-odstotna) in večjega trošenja države. Toda gospodarska rast je še vedno manj kot 2,5-odsotna, ki bi že lahko pripomogla k občutnejšemu zniževanju brezposelnosti. Obseg investicij se v tretjem četrtletju ni povečal in kaže na previdnost ameriških podjetij, ki se bojijo negotove prihodnosti.

Negotove napovedi za leto 2013
Vsi dvomi o tem, kako bodo podjetja poslovala v prihodnje, so zadnji teden pustili pečat tudi na delniških trgih. Lep primer je Caterpillar. Največji proizvajalec gradbenih in rudarskih strojev je v tretjem četrtletju ustvaril 1,7 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 49 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, vendar je podjetje posvarilo, da bo imelo zaradi upočasnitve svetovne gospodarske rasti nižji dobiček od pričakovanj, zato so delnice strmo padle. Tudi Applove delnice so v petek izgubljale in bile za trenutek vredne le 591 dolarjev, saj so vlagatelji pričakovali še boljše četrtletne rezultate.

Prihodki nižji od pričakovanj
Dow Jones je od ponedeljka do petka izgubil 1,8 odstotka, tehnološki Nasdaq pa 0,6 odstotka. Največja težava je, da so prihodki številnih multinacionalnih podjetij nižji od že tako precej nizkih pričakovanj. Med tistimi, ki so že objavila svoje rezultate, jih je le 37 odstotkov preseglo pričakovanja analitikov, kar je občutno pod dolgoletnim povprečjem (62 odstotkov). Pri dobičkih je slika lepša: 62,5 odstotka podjetij je zaslužilo več od napovedi. Dolgoletno povprečje je prav tako 62 odstotkov.

Dow Jones (ZDA)

13.107 točk
Nasdaq (ZDA)2.987
DAX30 (Frankfurt)

7.380

FTSEurofirst 3001.097
Nikkei (Tokio)8.933
10-letne am. obvezn.donos: 1,75 %
EUR/USD1,2934
USD/JPY79,61
EUR/CHF1,2095
Nafta brent109,61 USD
Zlato1.710 USD
Euribor, 6-mesečni0,396 %


Nafta si je ob koncu tedna opomogla
Nafta vrste brent si je v sredo "privoščila" sedmi zaporedni zdrs, kar se ni zgodilo več kot dve leti. Ob koncu tedna je šla cena zaradi spodbudnega podatka o rasti ameriškega BDP-ja in težav z dobavo iz Severnega morja in Nigerije spet navzgor ter se spet približala 110 dolarjem, vseeno pa se padcu na tedenski ravni brent ni izognil. Izdatnejša je bila izguba ameriške lahke nafte, znašala je 4,2 odstotka. Najnižjo točko je lahka nafta dosegla pri 85 dolarjih. Špekulanti so v tednu do 23. oktobra svoje neto dolge pozicije na lahko nafto znižali na najnižjo raven v zadnjih treh mesecih.

Zadnji dnevi Bena Bernankeja?
Zlato je prvič po več kot letu dni utrpelo tretji zaporedni padec na tedenski ravni. Tokrat se je pocenilo za pol odstotka. V ozadju je strah, da predsednik Feda Ben Bernanke ne bo kandidiral za tretji mandat, saj je svojim tesnim sodelavcem namignil, da se bo umaknil tudi ob morebitni novi zmagi Baracka Obame. Kot je znano, je Obamov protikandidat Mitt Romney napovedal, da bo ob morebitni zmagi Bernankeja zamenjal. To bi na trg plemenitih kovin prineslo negotovost, saj je bil Bernanke s kvantitativnim sproščanjem v zadnjih letih eden najzaslužnejših za rast.

Krka še naprej odkupuje lastne delnice
Tudi na Ljubljanski borzi v zadnjih dneh ni bilo optimizma, čeprav se je Sloveniji uspelo zadolžiti na (ameriškem) obvezniškem trgu in vsaj za nekaj mesecev pregnati strahove o morebitnem zlomu javnih financ. Indeks SBI TOP se je v petih dneh znižal za 1,6 odstotka. S Krkinimi delnicami je bilo za 1,53 milijona prometa, tečaj pa se je znižal za 1,17 odstotka, na 47,98 evra. Krka še naprej odkupuje lastne delnice, v preteklem tednu jih je pridobila v vrednosti 280 tisoč evrov. Telekomove delnice so se pocenile za 3,39 odstotka.

Petrol z 41,9 milijona evri dobička
Kakšna bo nadaljnja usoda slovenskega kapitalskega trga, bo odvisno tudi od objav devetmesečnih poslovnih rezultatov. Skupina Petrol je objavila, da je imela v prvih devetih mesecih po prvi oceni 2,8 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 18 odstotkov več kot v primerljivem lanskem obdobju. Čisti dobiček se je povečal za 16 odstotkov, na 41,9 milijona evrov. S Petrolovimi delnicami je bilo pretekli teden za pol milijona evrov prometa, tečaj pa se je povzpel za 1,68 odstotka, na 211,50 evra.