Rabljena stanovanja v Ljubljani se še naprej cenijo, medtem ko so drugod po državi doživela nepričakovano podražitev. Foto: BoBo
Rabljena stanovanja v Ljubljani se še naprej cenijo, medtem ko so drugod po državi doživela nepričakovano podražitev. Foto: BoBo

Cene, v merilni indeks so zajete vse nepremičnine, ki jih kupijo gospodinjstva, so se v prvem četrtletju v letni primerjavi najbolj zvišale v Estoniji (+7,7 odstotka), Latviji (+7,2 odstotka), Luksemburgu (+4,3 odstotka) in na Švedskem (+4,1 odstotka), ugotavlja Eurostat.
Največji padec pa so namerili v Španiji (-12,8 odstotka), na Madžarskem (-9,3 odstotka), Portugalskem (-7,3 odstotka) in Nizozemskem (-7,2 odstotka). Tudi v Sloveniji smo imeli nadpovprečen upad cen nepremičnin, saj so se te v primerjavi s prvim četrtletjem lani znižale za 4,3 odstotka.

V istem obdobju so se cene stanovanjskih nepremičnin v evroobmočju znižale za 2,2 odstotka, v četrtletni primerjavi za odstotek, na ravni EU-ja pa za 0,6 odstotka.

Največjo četrtletno rast so imele Romunija (+4,3 odstotka), Estonija (+3,1 odstotka) ter Latvija in Slovaška (po +2,3 odstotka), največji padec pa Španija (-5,1 odstotka), Ciper (-4,8 odstotka), Madžarska (-3,3 odstotka) in Portugalska (-3,2 odstotka). V Sloveniji so se cene v četrtletni primerjavi zvišale za 0,7 odstotka.

Cene novih hiš strmo navzdol
Po podatkih statističnega urada (Surs) pa so se cene novozgrajenih stanovanj in družinskih hiš skupaj v prvem četrtletju 2013 glede na predhodno četrtletje zvišale povprečno za 3,8 odstotka.
Cene novih stanovanj pa so se v istem obdobju gibale povsem nasprotno kot cene novozgrajenih družinskih hiš. Družinske hiše – prodanih jih je bilo skrajno malo, le 32 – so se namreč pocenile za kar 7,3 odstotka, v predhodnem četrtletju pa so se podražile za šest odstotkov, kažejo podatki Sursa.
Nepričakovano okrevanje zunaj Ljubljane
Cene novih stanovanj pa so po drugi strani v zadnjem četrtletju 2012 sicer padle za 8,4 odstotka, a so se v prvem četrtletju 2013 glede na predhodno četrtletje znova zvišale, in sicer za 7,5 odstotka.
Tudi cene rabljenih stanovanj in družinskih hiš skupaj so se v prvem četrtletju letos glede na predhodno četrtletje v povprečju znižale za 0,7 odstotka. Rabljene družinske hiše so bile na četrtletni ravni cenejše že tretje četrtletje zapored, in sicer za 4,8 odstotka.
Podobno se je godilo tudi cenam rabljenih stanovanj v Ljubljani, ki so se prav tako znižale že tretje zaporedno četrtletje, tokrat za 3,5 odstotka. Cene rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane pa so se nepričakovano zvišale, in sicer za 4,7 odstotka.