Dars naj bi novo vodstvo s polnimi pooblastili predvidoma dobil v mesecu dni. Foto: MMC RTV SLO
Dars naj bi novo vodstvo s polnimi pooblastili predvidoma dobil v mesecu dni. Foto: MMC RTV SLO

Na razpis se lahko prijavijo kandidati z dokončano univerzitetno izobrazbo in najmanj petimi leti delovnih izkušenj na vodilnih mestih ali v organih upravljanja v družbi podobne velikosti in vrste. Predsednika Darsa bo imenovala vlada na predlog nadzornega sveta, in sicer za pet let.

Radio Slovenija poroča, da naj bi po nekaterih informacijah za funkcijo vladalo veliko zanimanje. Tudi zaradi razmeroma nezahtevnih prijavnih pogojev. Ena izmed resnejših kandidatk za imenovanje na mesto predsednice uprave naj bi bila zdajšnja vršilka dolžnosti Mateja Duhovnik. Ta naj bi sicer v ponedeljek prevzela začasno vodenje Darsa, ki bo po odločitvi vlade trajalo največ tri mesece.


Nadzorni svet bo prijave na razpis zbiral 15 dni, nato pa bo na eni izmed sej izbral primernega kandidata. Nova uprava bo imela, v skladu s statutom družbe od dva do pet članov, koliko natančno, pa je odvisno od izbranega kandidata. Kandidata za predsednika ali predsednico uprave bo nato morala potrditi še vlada, kar pomeni, da bi bila odločitev o novem vodstvu Darsa lahko znana v nekaj manj kot mesecu dni.

Nadzorni svet se je z upravo družbe, v kateri so poleg Nemca še Žan Jan Oplotnik, Boštjan Rigler in Aleš Hojs, 2. septembra dogovoril o sporazumni razrešitvi. Člani uprave so podpisali pogodbe o prenehanju mandata, v delovnem razmerju pa bodo še toliko časa, da lahko normalno predajo posle in izkoristijo letne dopuste. Delavski direktor Alojz Ratajc
ostaja v upravi.

Nemec je na čelo Darsa leta 2007 prišel z mesta direktorja Upravne enote Ljutomer, takrat, ko je prometno ministrstvo vodil Radovan Žerjav. Kot je zatrdil na petkovi novinarski konferenci, krivdnih razlogov za razrešitev uprave ni, medtem ko je nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant razrešitev označil za politično čistko.