Na panelu Kariera po karieri so košarkarski asi delili svoje zgodbe o prehodu v novo življenjsko obdobje.  Foto: Boštjan Podlogar/STA
Na panelu Kariera po karieri so košarkarski asi delili svoje zgodbe o prehodu v novo življenjsko obdobje. Foto: Boštjan Podlogar/STA

"Številni podjetniki v uspehih Gorana Dragića najdejo navdih in motivacijo za svoje cilje. Prebiti se v sam vrh ni lahko, pa naj bo to košarka ali posel," je na današnjem poslovnem dogodku, ki ga je kot nacionalni partner dogodka I Feel Slovenia Noč zmaja (Night of the Dragon) organizirala javna agencija Spirit Slovenija, dejal direktor Spirita Rok Capl in dodal, da Spirit slovensko gospodarsko okolje promovira kot stabilno, zanesljivo in usmerjeno v prihodnost, priložnosti, ki jih za to omogoča šport, pa so velike. Agencija Spirit tako med drugim pripravlja poslovne dogodke v Dallasu, kjer za ekipo Dallas Mavericks igra Luka Dončić, dogodke so pripravili ob evropskem prvenstvu v nogometu v Nemčiji in v času olimpijskih iger v Parizu.

Noč zmaja na RTV Slovenija

Dvodnevni spektakel, ki bo imel tudi dobrodelno noto, si boste lahko ogledali na programih RTV Slovenija. Danes ob 20. uri je na sporedu gala večerja, kjer bosta kapetana Goran Dragić in Luka Dončić izbrala ekipi, jutri zvečer pa sledi vrhunec, poslovilna tekma enega najboljših slovenskih košarkarjev vseh časov.

Sinergije med panogama so na okrogli mizi izpostavili tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež, izvršni direktor podjetja Bragg Matevž Mazij, član upravnega odbora v Petrolu Drago Kavšek in prvi mož Addiko Bank Andrej Andoljšek.

"Športniki so s svojimi uspehi najboljši manifestator tistih vrednost, po katerih želi biti Slovenija prepoznana v svetu – trdem delu in ekipnem duhu," je poudaril Frangež in dodal, da so zato zelo pomembna vlaganja v panogo. Rezultati, ki jih naši vrhunski športniki dosegajo danes, so po njegovih besedah posledica vlaganj izpred 20 let, česar se na ministrstvu dobro zavedajo.

Do leta 2030 bo ministrstvo v športno turistično infrastrukturo namenilo 150 milijonov evrov. Kot je spomnil, se prav zdaj izteka razpis v znesku 32 milijonov, iz katerega si lahko po Frangeževih besedah obetamo za 100 milijonov evrov naložb.

Poleg države so za financiranje športa izjemnega pomena sponzorstva podjetij. Eno takšnih je Petrol, ki po besedah Kavška med drugim sodeluje z nogometno, košarkarsko in odbojkarsko zvezo, smučarsko zvezo, olimpijskim komitejem ... "Petrol s športom sodeluje že 80 let in skupaj z državo se moramo zavedati, da je spodbujanje tovrstnega dolgoročnega sodelovanja ključno za uspeh," je dejal.

Da šport lahko računa na podporo gospodarstva, sta poudarila tudi Andoljšek in Mazij. Tako podjetje Bragg kot Addiko banka sodelujeta s športnimi klubi.

Predstavitev sinergije med športom in gospodarstvom. Foto: Sportida
Predstavitev sinergije med športom in gospodarstvom. Foto: Sportida

Skoraj vsak, ki pride v NBA, se spopada s težkimi trenutki

Na drugem panelu Kariera po karieri so košarkarski asi delili svoje zgodbe o prehodu v novo življenjsko obdobje. Nekdanji košarkar, dvakratni dobitnik naziva MVP-ja za najkoristnejšega igralca lige in Dragićev mentor v ligi NBA Steve Nash, je med drugim razpravljal o vlogi mentorstva, ki da je v ligi zelo pomembno. "Skoraj vsak, ki pride v NBA, se spopada s težkimi trenutki in podpora je ključna," je dejal.

"Biti mentor je nagrajujoče, saj ne samo da daješ, ampak tudi dobivaš nazaj. Vedno mi je bilo užitek pomagati soigralcem. V ligo sem prišel iz Kanade, ki takrat ni imela toliko igralcev, in počutil sem se kot v drugi galaksiji, tako da sem se lahko poistovetil z Goranom, organizatorjem igre iz Evrope, in tudi Dirkom, z njim sva bila soigralca v Dallasu. Ni bilo težko podpirati Gorana, bil je zelo tekmovalen, dober soigralec in vsak dan je delal, da bi bil boljši," je še dodal 50-letni Nash.

Čeprav je v ligi NBA preživel 18 let in doživel veliko uspehov, je bila njegova prva ljubezen nogomet: "Starši so iz Velike Britanije, oče je igral polprofesionalen nogomet, tako da je bila moja prva beseda gol. Kot otrok sem igral nogomet, a ko sem bil dojenček, smo se preselili v Kanado, tako da sem igral vse. Pri 13 letih sem šel v novo šolo, kjer so vsi otroci na igrišču igrali košarko. Začel sem, da bi bil s prijatelji in hitro sem se zaljubil."

Po koncu igralske kariere je Nash za nekaj časa zaplaval še v trenerske vode v Brooklyn. "Nisem načrtoval, da bom trener. Šlo je za unikatno situacijo, potrkali so na vrata, če bi pomagal. Bila je hitra tranzicija za nekoga, ki ni bil trener in ni želel biti. Igra se je povsem spremenila, minilo je šest let, odkar sem se upokojil, in okolje v ligi je bilo povsem drugačno," je priznal Nash.

Dirk Nowitzky je povedal, da je na njegovo športno upokojitev vplivala telesna pripravljenost. Foto: Sportida
Dirk Nowitzky je povedal, da je na njegovo športno upokojitev vplivala telesna pripravljenost. Foto: Sportida

Misliš, da še zmoreš, a tvoje telo popušča

Dirk Nowitzki, eden najboljših evropskih košarkarjev v zgodovini lige NBA in prvak z ekipo Dallas Mavericks leta 2011, je dejal, da je odločitvi o zaključku kariere v veliki meri botrovala njegova fizična pripravljenost. "Če gledate moji zadnji sezoni, sem se upokojil dve leti prepozno," se je pošalil. Po koncu profesionalne kariere si ni želel nove službe s polnim delovnim časom. "Všeč mi je, da lahko izbiram projekte in z družino potujem po svetu," je dejal.

Pojasnil je, da bi mentalno še zmogel kakšno leto: "Misliš, da še zmoreš, a tvoje telo popušča. Eno leto bi mentalno še zmogel ob Luki Dončiću, videl bi ga rasti in biti del tega, a fizično nisem mogel slediti. Že sredi tridesetih let je bilo težko, kaj šele v začetku štiridesetih."

Nekdanji košarkar in pozneje športni agent Bill Duffy je poudaril, da morajo biti profesionalni športniki pametni in načrtovati prihodnost po koncu športne kariere. "Mladim igralcem vedno svetujem, naj imajo odprte oči tudi za druge priložnosti, ki jih šport ponuja," je dejal.
Svojo novo kariero je začel z igralcem ameriškega nogometa: "Želja je bila košarkar, a sem začel zelo mlad in težko je bilo pridobiti zaupanje igralcev. V ZDA je ameriški nogomet lažji, saj je na stotine igralcev." V tem poslu je zdaj že 41. leto, ključ do uspeha pa je spoštovanje igralcev ter jim govoriti resnico in izkazovati ljubezen.

Dragić je priznal, da je konec kariere malce strašljiv

Kapetan zlate slovenske košarkarske reprezentance Goran Dragić je priznal, da je konec kariere malce strašljiv. "Vedno sem igral košarko, sledil določenemu urniku, zdaj pa tega ni več. Najti moram nove izziv," je dejal. Kot je dejal, pogreša tekme in soigralce, ne pa tudi treningov. "Svoje kariere ne bi menjal, z odločitvijo o upokojitvi pa sem pomirjen," je sklenil Dragić.

Ob tem je slovenski as govoril tudi o svojem razvoju kot vodji na parketu, predvsem po zaslugi soigralcev in Erica Spoelstre pri Miamiju. Čeprav je bilo na začetku težko biti v drugi državi, pa je skozi čas in s pomočjo mentorjev rasel in se prelevil v vodjo ter nasmejano priznal, da je v reprezentanci morda tudi pretiraval z "dretjem".