V novogoriških Hitovih igralnicah Perla in Park so v noči s sobote na nedeljo izvedli šesturno opozorilno stavko, v sindikatu pa ne izključujejo možnosti, da bodo stavko ponovili 28. novembra, in sicer za 12 ur. Foto: MMC RTV SLO
V novogoriških Hitovih igralnicah Perla in Park so v noči s sobote na nedeljo izvedli šesturno opozorilno stavko, v sindikatu pa ne izključujejo možnosti, da bodo stavko ponovili 28. novembra, in sicer za 12 ur. Foto: MMC RTV SLO

V sindikatu opozarjajo, da so zgroženi nad izjavami prvega moža Hita in vodje pogajalske skupine glede nepripravljenosti Sidsa na pogajanja in zavračanja predlogov. Na novo upravo Hita pod vodstvom Draga Podobnika naj bi v zadnjih štirih mesecih naslovili 14 dopisov za ureditev posameznih problematik, štiri pobude za sestanek ter celovita predloga za spremembo podjetniške kolektivne pogodbe in sporazuma o delovnem času.

"Toda vsi ti naši poskusi vzpostavitve normalnega in konstruktivnega dialoga z vodstvom družbe niso bili deležni niti enega konkretnega odziva z njihove strani," opozarjajo v sindikatu in dodajajo, da je nadzorni svet upravi naložil izpeljavo sanacijskih ukrepov, ne pa tudi odpovedi podjetniške kolektivne pogodbe. Kar zadeva sporazum o delovnem času, pa je po navedbah sindikata izrecno zapisano, da se ta tematika - morebitna odpoved - uredi dogovorno. Uprava pa "je pohitela z oceno, da dogovor ne bo mogoč in si je privoščila enostransko odpoved".

"Pasivnost lastnikov pripeljala do problematičnega stanja"
Novogoriška enota Sids je v svojem predlogu o razporeditvi delovnega časa pripravila rešitve, ki bi prispevale k boljšim rezultatom in zmanjšanju stroškov ter bi dvignile zadovoljstvo zaposlenih, a uprava nanj ni niti odgovorila, opozarjajo. "Od lastnikov pa bi pričakovali, še posebej največjih, da se začnejo obnašati resno in odgovorno, kajti s svojo 'pasivnostjo' so prek predstavnikov v nadzornem svetu pripeljali Hit do, blago rečeno, negativnega in hudo problematičnega stanja," ugotavljajo in dodajajo, da to razkriva tudi najnovejša revizija.

Novogoriška enota Sids kot "zlonamerno" zavrača govorjenje, da nimajo podpore med zaposlenimi, in izpostavlja dejstvo, da so med sobotno šesturno stavko ustavili delo tudi zaposleni prek študentskega servisa.

Delavci ogorčeni nad stavkovnimi zahtevami
Na ravnanje Sidsa pa so se odzvali tudi Hitovi delavci, ki so v sporočilu za javnost zapisali, da so "ogorčeni nad stavkovnimi zahtevami, ki jih uveljavlja Sids". Hkrati so užaljeni nad zahtevo sindikata o sodelovanju sindikata in delavskih predstavnikov pri odpravi viškov in selekciji kadrov. "Smo mar delavci v režijskih službah Hita drugorazredni?" so se vprašali. Obenem se sprašujejo, katera delovna mesta so vprašljiva. Kot so izpostavili, ne poznajo sindikata v svetu, ki bi od uprave zahteval ugotavljanje viškov delovne sile.

Hitovi delavci, ki se sicer v sporočilu za javnost niso podpisali ali navedli svojega števila, so poudarili še, da je "sramotno, da stavkajo ljudje, ki mesečno zaslužijo tudi do 1900 evrov neto".