Zaposleni v igralniških poklicih so za reševanje težav igralniških družb svoj davek že plačali, pravijo v Sindikatu igralniških delavcev Slovenije. Foto: BoBo
Zaposleni v igralniških poklicih so za reševanje težav igralniških družb svoj davek že plačali, pravijo v Sindikatu igralniških delavcev Slovenije. Foto: BoBo

Republiški odbor Sindikata igralniških delavcev Slovenije poziva občine, naj se začasno odpovejo koncesijski dajatvi in s tem pripomorejo prebroditi težave oziroma krizo v poslovanju igralniških podjetij, poroča Radio Slovenija. Zaposleni v tej panogi so namreč že privolili v od 15 do 20-odstotno znižanje plač v zadnjem letu ter v zmanjšanje ali ukinitev določenih pravic in bonitet iz dela, trdijo.

Občine nad predlogom niso navdušene
Zato pozivajo lokalne skupnosti, ki jim po zakonu o igrah na srečo pripada denar iz igralniških koncesij, da se za obdobje enega leta odpovejo dvajsetim odstotkom tega prihodka. Vendar v občinah nad tem niso nadvušeni. "Glejte, če se mi odrečemo koncesijskim sredstvom, to pomeni, da bo denar ostal v proračunu ministrstva za finance, in kam bo šel," se sprašuje novogoriški župan ter poslanec Mirko Brulc.

Znižanja dajatev pred sprejetjem zakona ne bo
Občine se lahko odpovejo delu koncesijske dajatve, odgovarjajo z ministrstva za finance: "Če občina dobi neki denar od koncesij, ga lahko fizično vrne vrne v igralništvo. Seveda pa mora premisliti pravno pot," pravi finančni minister Franc Križanič in na vprašanje, ali se bodo igralniške dajatve znižale še pred sprejetjem novega zakona, odgovarja: "Glede na javne finančne razmere to ni mogoče."

V Hitu, kjer pričakujejo hitro ukrepanje države, nad tem niso navdušeni, saj menijo, da se utegne sprejemanje novega zakona o igrah na srečo in z njim nižjih obdavčitev zavleči najmanj do sredine prihodnjega leta.