Delodajalci pričakujejo, da se bo povečala rast zaposlitvenih možnosti. Foto: BoBo
Delodajalci pričakujejo, da se bo povečala rast zaposlitvenih možnosti. Foto: BoBo

Od 620 delodajalcev, kolikor jih je sodelovalo v raziskavi, jih 19 odstotkov pričakuje rast zaposlitvenih možnosti v njihovem podjetju, šest odstotkov napoveduje upad zaposlovanja, 74 odstotkov pa v tem obdobju ne pričakuje bistvenih sprememb.

Neto napoved zaposlovanja, razlika med deležem delodajalcev, ki načrtujejo zvišanje, in delodajalcev, ki načrtujejo znižanje števila zaposlenih, za letošnje drugo četrtletje tako znaša plus 13 odstotkov. S tem je za 11 odstotnih točk boljša kot za prvo četrtletje letos in za osem odstotnih točk boljša kot za drugo četrtletje 2013.

"Rezultati preteklih raziskav razkrivajo, da se po prvem četrtletju, ki je običajno šibkejše, napoved zaposlovanja v drugem četrtletju postopoma izboljša. Pravzaprav tokratna napoved predvideva izrazit dvig namer zaposlovanja, kar je kazalnik za bistveno več zaposlitvenih priložnosti v drugem četrtletju 2014," je povedala direktorica prodaje pri ManpowerGroup Slovenija Romana Šercelj, ki upa, da to končno pomeni tudi postopno stabilizacijo trga dela v Sloveniji in torej več priložnosti za vse iskalce zaposlitve.

Rast zaposlovanja v vseh panogah
Rast zaposlovanja pričakujejo delodajalci v vseh desetih zajetih gospodarskih panogah, največ v panogi kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova (neto napoved zaposlovanja plus 20 odstotkov) ter v panogah oskrbe z elektriko, plinom in vodo ter prometa, logistike in komunikacij (po plus 16 odstotkov). Tema dvema panogama sledijo finančne in poslovne storitve, zavarovalništvo in gradbeništvo (po plus 15 odstotkov) ter proizvodnja (plus 14 odstotkov).

Največji zaposlovalni optimizem so zaznali v osrednji (plus 18 odstotkov) in severovzhodni regiji (plus 15 odstotkov), nekoliko manj navdušeni pa so v jugovzhodni (plus 10 odstotkov) in jugozahodni regiji (plus osem odstotkov).