"Opozoril bi še, da imamo v primerjavi z evropskimi frizerskimi saloni prenizke cene in da bomo tudi tu morali v bodoče nekaj spremeniti in prav ta znižan DDV nam omogoča, da ne bomo tako hitro podražili cen," je povedal Sojer. Foto: MMC RTV SLO
Zvočna knjiga
Tudi zvočne knjige bodo - kot tiste v papirnati obliki - obdavčene z 8,5 odstotka. Se bo to poznalo na cenah? Foto: MMC RTV SLO

Oktobra 2009 je vlada predlagala, državni zbor pa potrdil novelo zakona o davku na dodano vrednost. 1. januarja 2010 se tako zniža plačilo DDV-ja z 20 odstotkov na 8,5 odstotka za določene storitve, med njimi za prodajo knjig na vseh fizičnih nosilcih, čiščenje oken in zasebnih gospodinjstev, storitve domačega varstva, frizerske storitve, manjša popravila koles, čevljev in usnjenih izdelkov, oblačil in gospodinjskega perila ter dobavo lončnic, sadik in rezanega cvetja.

MMC je zato preveril, ali se bo manjši davek poznal tudi na samih cenah storitev in produktov in bodo torej te cenejše za kupce ali stranke. A v frizerskih salonih Simple in Lassana so nam odgovorili, da nižjih cen ne bo, jim bo pa znižanje davka omogočilo, da cen še ne bodo dvignili.

Večji del salonov ni davčnih zavezancev
"Za naše stranke v naših salonih ne bomo zniževali cen, ne bomo pa jih tudi usklajevali z indeksom rasti življenjskih potrebščin. Od kar se je uvedel evro smo v naših salonih podražili cene za okoli 15 odstotkov. Stroški za vodo, elektriko, plin pa so se podražili med 50 in 70 odstotki," je odločitev pojasnil Mitja Sojer iz salona Simple.

Da v frizerski dejavnosti pretežni del stroškov predstavljajo plače delavcev, pa pojasnjuje direktor Lassane David Cukjati. Prav zato se cene storitev po njegovem praviloma gibljejo sorazmerno z rastjo plačo. "Cen naših storitev že dve leti nismo usklajevali, zato nam znižanje DDV-ja omogoča, da se izognemo dvigu cen," je pojasnil.

Oba sogovornika sta opozorila tudi na to, da večina frizerskih salonov v Sloveniji ni davčnih zavezancev, zato davka na dodano vrednost ne plačujejo. Takih naj bi bilo kar 75 odstotkov salonov, zato bo tista manjšina, ki ta davek plačuje, zdaj v bolj enakopravnem položaju z drugimi, sta še dodala.

Zvočne knjige le ponekod cenejše
Novela zakona znižuje davek na dodano vrednost tudi fizičnim nosilcem knjig, med katere spadajo predvsem t. i. zvočne knjige na zgoščenkah, DVD-jih in avdio-kasetah, za katere je v nasprotju z drugimi knjigami v klasični knjižni obliki (znižana stopnja DDV 8,5 %) veljala višja obdavčitev (DDV 20 %).

V Založbi Sanje so nam potrdili, da bodo s 15. januarjem res znižali cene njihovim "zvočnicam". Medtem pa v DZS-ju pravijo, da so dobili kar nekaj novih cenikov in odgovorov založnikov, vsem pa je enotno to, da so založniki spremenili stopnjo DDV-ja in posledično prodajno ceno, maloprodajna cena pa ostaja enaka. "Ocenjujemo torej, da se zaradi spremembe stopnje DDV-ja, maloprodajne cene večinoma ne bodo znižale," je povedal Boris Berce, vodja sektorja Knjigotrštvo DZS d. d. Trgovina.

V Mladinski knjigi pa so za MMC povedali, da so maloprodajne cene zvočnih knjig znižali že v letu 2009, trenutno pa knjig na drugih nosilcih ne izdajajo.