Zahodne članice EU-ja so se odločile za pristop, ki združuje nižanje odhodkov in kratkoročno povečanje nekaterih davkov ter tako prispevale k večji pravičnosti, poudarjajo avtorji poročila. Foto: EPA
Zahodne članice EU-ja so se odločile za pristop, ki združuje nižanje odhodkov in kratkoročno povečanje nekaterih davkov ter tako prispevale k večji pravičnosti, poudarjajo avtorji poročila. Foto: EPA
Fiskalni svet
Glede pokojninske reforme avtorji pravijo, da si sprejeta reforma zastavlja prave cilje in da je reforma pokojninskega sistema nujna. Svet usmeritve reforme podpira, zdi pa se mu potrebno, da država pokojninski sistem prilagodi vsakih nekaj let. Foto: MMC RTV SLO

Fiskalni svet je pripravil letno poročilo in znova poudaril, da konsolidacija javnih financ zgolj s krčenjem javnih izdatkov ni smiselna, saj so za stanje v gospodarstvu veliko bolj usodni zadolženost podjetij, prešibko domače povpraševanje, še vedno velika zadolženost bank v tujini, stagnacija vlog in zaostrovanje pravil glede kapitalske ustreznosti bank.

Krčenje odhodkov tako po mnenju sveta ni zagotovilo za izboljšanje socialnega stanja, saj takšen pristop bolj prizadene ljudi s srednjimi in nizkimi prihodki, to pa bi lahko povzročilo dodatno nezadovoljstvo med prebivalstvom. Strinjajo pa se, da je na daljši rok dobro določiti, kakšna je ustrezna raven javnih izdatkov in s tem obsega države.

BDP mora rasti hitreje od povpraševanja
Ob tem bi bilo po njihovem mnenju treba doseči, da bi BDP rasel hitreje od domačega povpraševanja. Med glavnimi razlogi za slabšanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva na mednarodnih trgih navajajo težave pri dostopu podjetij do kapitala zaradi posojilnega krča pri bankah in visoke zadolženosti podjetij v tujini.
Dela na črno ne bodo zajezile sankcije
Pri ukrepanju za zajezitev dela na črno fiskalni svet ugotavlja, da bodo ukrepi, uperjeni zgolj proti posledicam, neučinkoviti in da bodo povzročili predvsem dodatne družbene stroške. Med mogočimi smermi omenjajo predvsem znižanje davčne obremenitve dela. Tudi pri davčni politiki poudarjajo, da bo mogoče davčne prihodke povečati le s spodbudno davčno politiko, širitvijo davčne osnove in povečanjem števila davčnih zavezancev.

Delo bi bilo treba razbremeniti davkov
Prestrukturiranje davčnih bremen bi moralo iti v smeri zvišanja davčnih stopenj pri davku na dodano vrednost, davku na nepremičnine in okoljskih dajatvah, po drugi strani pa bi bilo treba razmisliti o znižanju davčne obremenitve dela. Ne zdi se jim dobro, da bi splošno znižali dohodninske stopnje ter davek od dohodkov podjetij, kapitalskih dobičkov in dividend.

Pokojninska reforma je nujna
Tudi fiskalnemu svetu se zdi sprejetje pokojninske reforme nujno, a se zaveda, da prihaja v zelo neugodnem času. Politika bi se morala po njihovem prepričanju posvetiti vzpostavljanju širšega družbenega soglasja in stroške posodobitve pokojninskega sistema čim bolj enakomerno porazdeliti med generacije.

To bi moralo voditi tudi do zmanjšanja ovir za zaposlovanje in odpuščanja, vendar pa člani sveta opozarjajo, da je veliko pomanjkljivosti tudi v dosedanjem ravnanju delodajalcev in vodstev podjetij, zato se zavzemajo za posodobitev socialnega dialoga.