Delavci LTH-ja so v času agonije podjetja stavkali in protestirali pred vlado in pred hišo takratnega predsednika uprave Miloša Kodreta. Foto: MMC RTV SLO
Delavci LTH-ja so v času agonije podjetja stavkali in protestirali pred vlado in pred hišo takratnega predsednika uprave Miloša Kodreta. Foto: MMC RTV SLO

Vendar pa bi z iztržkom dražbe lahko poplačali kvečjemu ločitvene upnike, posebej če bo cena padala, meni Dušan Taljat, stečajni upravitelj LTH-ja, ki je dražbo razpisal. Do sredine septembra je namreč prejel več kot 500 upniških zahtevkov in priznal za skupaj 27,9 milijona evrov terjatev. Taljat glede poplačil delavcev ni optimističen.

Zgradbe, dvorišče, lestenci in perzijske preproge
Na dražbi bodo skušali prodati objekte s skupno površino 23 tisoč kvadratnih metrov, 18.400 kvadratnih metrov dvorišča, opremo, zaloge in tehnično in tehnološko dokumentacijo Loške tovarne hladilnikov.

Taljat bo skušal ločeno prodati tudi LTH-jevo proizvodno linijo in zaloge, za kar izklicna cena znaša 225 tisoč evrov. Če premoženja ne bodo prodali, ga bodo skušali na isti dražbi prodati po posameznih sklopih, med katerimi so vozila, gotovi izdelki, eksponati, rezervni deli in oprema poslovne stavbe (stilno pohištvo, lestenci, svetilke, perzijske preproge v izklicni ceni 27 tisoč evrov).

320 delavcev ostalo brez zaposlitve
V LTH-ju je v najboljših časih delalo 700 delavcev, v težave pa je zabredel konec leta 2008, ko kljub naročilom ni uspel dobiti likvidnostnih sredstev za nabavo materiala. Proizvodnja je tako februarja prvič obstala, delavci pa so prejeli le še januarsko plačo. V času "umiranja" LTH-ja je bilo v podjetju zaposlenih 320 delavcev.