Merkur uspešno uresničuje zastavljene cilje, saj je kljub nekoliko nižji prodaji od načrtovane ustvaril boljši rezultat iz poslovanja in bil v maju prvič pozitiven, je pojasnil presednik uprave Blaž Pesjak. Foto: BoBo
Merkur uspešno uresničuje zastavljene cilje, saj je kljub nekoliko nižji prodaji od načrtovane ustvaril boljši rezultat iz poslovanja in bil v maju prvič pozitiven, je pojasnil presednik uprave Blaž Pesjak. Foto: BoBo
Upniki Merkurja podprli prisilno poravnavo

Kranjsko okrožno sodišče, ki je vodilo lani začeti postopek prisilne poravnave Merkurja, je na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve objavilo sklep o potrditvi prisilne poravnave. Iz poročila upravitelja prisilne poravnave Ladislava Hafnerja je bilo namreč razvidno, da je do 26. junija svoje glasove za potrditev prisilne poravnave oddalo dovolj upnikov.

Priznanih in verjetno izkazanih navadnih terjatev upnikov je bilo pred konverzijo v delnice za 320 milijonov evrov. Skupni ponderiran znesek za glasovanje navadnih upnikov, ki imajo pravico o izrekanju glede prisilne poravnave, pa je znašal 426 milijonov evrov, saj so nekateri zaradi sodelovanja v konverziji imeli priznane višje količnike. Za sprejetje prisilne poravnave je glasovalo dobrih 95 odstotkov oziroma za 406 milijonov evrov terjatev od zneska osnove. Za izglasovanje prisilne poravnave pa bi zadostovala že 60-odstotna večina.

Za pretvorbo terjatev v lastniške deleže 328 upnikov
Potrditev prisilne poravnave je bila pričakovana, saj je bilo po neuradnih podatkih jasno, da se je že pred tem dovolj upnikov odločilo tudi za konverzijo terjatev. Iz poročila je razvidno, da se je za pretvorbo svojih terjatev v lastniške deleže Merkurja odločilo 328 upnikov s skupnim zneskom 97,6 milijona evrov, od tega je 90,5 milijona evrov navadnih in skoraj 7,1 milijona evrov zavarovanih terjatev.

Po načrtu finančnega prestrukturiranja je znesek konverzije presežen za 12,6 milijona evrov. Zato je bil postopek vpisa novih delnic uspešen. Osnovni kapital dolžnika se je tako povečal za 97,6 milijona evrov oziroma za skoraj 1,9 milijona novih delnic. Merkur mora zdaj v 15 dneh po pravnomočnosti sklepa po potrditvi prisilne poravnave vložiti predlog za vpis spremembe osnovnega kapitala. Odtlej bo imel Merkur 328 delničarjev, od tega 307 novih. Največji delničar pa ostaja banka Hypo, ki ji sledijo Sava, druge banke in dobavitelji.

Merkur je skupno dolgoval 544 milijonov
Zoper sklep o potrditvi prisilne poravnave je v 15 dneh mogoča še pritožba, sicer pa je Merkur zdaj zavezan, da izpolni izglasovano prisilno poravnavo ter navadnim upnikom, ki se niso odločili za konverzijo terjatev, 60-odstotno do leta 2015 poplača njihove terjatve, ki jih je za 231 milijonov evrov. Skupaj je sicer Merkur glede na vse, tudi zavarovane prijavljene terjatve, dolgoval 544 milijonov evrov, od tega jih je 97,6 milijona evrov šlo v dokapitalizacijo, 231 milijonov evrov navadnih terjatev pa bo moral poplačati s 138 milijoni.

"Veseli nas, da smo postopek uspešno zaključili in bomo lahko v drugi polovici leta na trgu nastopali kot normalno delujoče podjetje," je poudaril predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak in pojasnil, da je postopek spremljalo tudi poslovno in organizacijsko prestrukturiranje. "Merkur bo po končanem prestrukturiranju nekoliko manjše, ampak precej vitkejše in učinkovitejše podjetje, ki bo nadaljevalo širjenje svoje poslovne mreže v regiji, ki jo pokriva," je dejal.

Upniki Merkurja podprli prisilno poravnavo