Andrej Lovšin je bil prepričan, da ga je nadzorni svet razrešil neupravičeno. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Lovšin je bil prepričan, da ga je nadzorni svet razrešil neupravičeno. Foto: MMC RTV SLO
Intereuropa
Intereuropo je naložba na koncu stala skoraj 150 milijonov evrov, prvotno ocenjena naložba pa je znašala slabih 45 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

Kot je za MMC pojasnila dopisnica TV Slovenija iz Kopra Eugenija Carl, je koprsko sodišče razsodilo, da odločitev novega nadzornega sveta, da Lovšina razreši s položaja, ni bila nezakonita, saj je Lovšin v resnici prekoračil pooblastila.

Spomnimo: nekdanji predsednik uprave Intereurope je bil razrešen, ker je prekoračil pooblastila pri naložbi v logistični terminal v Moskvi in v projekt vložil trikrat več sredstev od prvotne naložbe (ta je bila ocenjena na dobrih 44 milijonov evrov) - 150 milijonov evrov.

Sodišče: Soglasje bi moral pridobiti prej in ne potem
Lovšin se je v odškodninskem zahtevku skliceval na to, da je soglasje za rusko naložbo od nadzornega sveta dobil naknadno. Sodišče pa je odločilo, da bi ga moral dobiti prej in da je zato nadzorni svet ravnal utemeljeno, ko ga je razrešil. Nekdanji prvi mož koprskega logističnega velikana je od podjetja zahteval 300.000 evrov, kolikor naj bi znašali njegovi prejemki, če bi svoje delo opravljal do konca mandata.

Revizija: Pri terminalu številne nepravilnosti
Posebna revizija poslovanja, ki je bila končana sredi preteklega leta, je, kot je znano, pokazala številne nepravilnosti poslovanja v zadnjih petih letih. Med najspornejšimi izstopa omenjena naložba logistični terminal Čehov. Revizija naj bi pokazala, da je Intereuropa zemljišče v Rusiji preplačala (zanj naj bi odšteli 35 milijonov evrov), sporna pa naj bi bila tudi gradnja objekta in vodenje projekta.

Tudi zato je nova uprava Intereurope v začetku letošnjega leta na okrožno sodišče v Kopru vložila odškodninsko tožbo v vrednosti 37,5 milijona evrov zoper Andreja Lovšina in nekdanja člana uprave Zvezdana Markežiča in Ondino Jonke, ključni del tožbe pa se nanaša na sporna vlaganja družbe v Rusiji in Ukrajini.

Nad projekt tudi tožilci
Tako Intereuropin moskovski logistični center kot nekdanji prvi mož družbe pa sta tudi predmet preiskave koprskih tožilcev - ti so že pred meseci začeli preiskavo, v okviru katere so poizvedovali za transakcijskimi računi v Liechtensteinu, na katere naj bi Intereuropa nakazala kupnino za zemljišča razvpitega logističnega centra Čehov. Obstaja namreč sum, da je del kupnine končal tudi v žepu tedanjega predsednika uprave Andreja Lovšina, ki pa to zanika.