Premier Pahor je ob obisku Šoštanja povedal, da bo vlada o poroštvih za gradnjo bloka šest odločala drugi teden junija. Foto: MMC RTV SLO
Premier Pahor je ob obisku Šoštanja povedal, da bo vlada o poroštvih za gradnjo bloka šest odločala drugi teden junija. Foto: MMC RTV SLO

Premier, ki je obiskal termoelektrarno, je povedal, da je projekt ustrezno finančno servisiran in zagotavlja nadaljnjo rabo premoga v Šaleški dolini, glede ekološke dimenzije projekta, ki naj bi ga dokončali do leta 2014, pa je povedal, da je do okolja prijaznejši.

"Če bi se odločili za kakršnokoli drugo možnost, kot je gradnja drugega bloka krške nuklearke, potem Slovenija ne bi mogla zagotoviti dovolj velikih zalog energije in pluralne energetske bilance. Zame je bilo danes pomembno, da ni kolizije v interesih oz. da gre za komplementarnost. Slovenija je energetsko varna in suverena država," je prepričan Pahor.

Premier je ob obisku Teša pojasnil, da bo vlada o poroštvih za gradnjo bloka šest odločala drugi teden junija, saj takrat premier pričakuje pismo gospodarskega ministra Mateja Lahovnika o vsebini in finančni konstrukciji naložbe. Vlada naj bi takrat sprejela odločitev o odobriti poroštva za posojilo v višini 440 milijonov evrov, ki bi ga najeli pri Evropski investicijski banki, medtem ko EBRD za svoje posojilo ne rabi poroštva.

"Izkoristek se bo povečal za 30 odstotkov"
Tudi minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je povedal, da je izgradnja šestega bloka Teša ekonomsko in okolijsko sprejemljiva, saj bo Teš z bistveno manj premoga proizvedel več elektrike, izkoristek termoelektrarne pa se bo povečal za 30 odstotkov. "Šaleška dolina ima še 127 milijonov ton neizkoriščenega premoga, zato je gradnja šestega bloka dobrodošla. Brez te naložbe bi morali zapreti Teš in Premogovnik Velenje, tako pa bomo ohranili 3.000 delovnih mest in zagotovili Sloveniji samooskrbo z električno energijo. Če bi se odrekli zalogam premoga, bi bili edina evropska država, ki je to doslej storila," je povedal Lahovnik.

Tudi okolijski minister Roko Žarnić je prepričan, da je z okolijskega stališča gradnja šestega bloka šoštanjske termoelektrarne eden manj problematičnih projektov, saj bo nadomestil bloke od ena do pet in tako za približno 30 odstotkov zmanjšal izpuste v okolje in letno v zrak spuščal 3,1 milijona ton ogljikovega dioksida. Žarnić ocenjuje, da je okoljsko ministrstvo s svojimi dokumenti dobro sledilo šoštanjski naložbi, ki je že prostorsko umeščena in ima okoljevarstveno soglasje, izdaja okoljevarstvenega dovoljenja pa je v teku. Glede gradbenega dovoljenja se vodi postopek.

Pri pripravi projekta niso ravnali koruptivno
Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne Borut Meh je zagotovil, da njegovi sodelavci pri pripravi projekta izgradnje šestega bloka, ki bo stal 1,2 milijarde evrov, niso ravnali koruptivno ter da so projekt vseskozi vodili javno in transparentno. Direktor Teša Uroš Rotnik je ob tem pojasnil, da so razpis za dobavitelja opreme na ravni EU-ja objavili leta 2007. Razpisno dokumentacijo je dvignilo več zainteresiranih podjetij, po pregledu vseh ponudb pa so se odločili, da bodo dobavo opreme zaupali Alstomu, saj je bila njegova ponudba najboljša in cenovno najbolj ugodna, medtem ko ponudba koncerna Siemensa in Hitachija ni tehnološko ustrezala slovenskemu energetskemu sistemu.