Tudi Fitch je zaskrbljen zaradi nezmožnosti države za izvajanje reform za stabilizacijo javnih financ. Foto: EPA
Tudi Fitch je zaskrbljen zaradi nezmožnosti države za izvajanje reform za stabilizacijo javnih financ. Foto: EPA

Fitch je po Moody's že druga bonitetna agencija, ki je v tednu dni znižala kreditno oceno Slovenije, razlogi pa so podobni - stanje slovenskih bank in nezmožnost države, da izvede reforme, ki bi stabilizirale javne finance.

Prvi je oceno znižal Moody's
V petek je bonitetna hiša Moody's znižala kreditno oceno naše države za eno stopnjo, s tretje najvišje Aa2 na Aa3. Aa2 so nam prisodili leta 2006, rahlo zvišanje je sledilo še leta 2009, ko so oznako "stabilno" spremenili v "pozitivno". Zdaj je spet na ravni izpred petih let. Prav tako so sporočili, da se lahko ocena zniža še bolj.

V bonitetni hiši so prejšnji teden ugotavljali, da se povečuje tveganje, da bo morala vlada dodatno podpreti bančni sistem, hkrati pa pričakujejo poslabšanje napovedi za srednjeročno gospodarsko rast. Na to bi namreč lahko vplivale manjša dostopnost posojil zaradi stresa v bančnem sistemu in pričakovane upočasnitve rasti izvoza, ki so posledica upočasnitve svetovne gospodarske rasti.

Hkrati sta na znižanje ocene vplivala tudi naraščajoča politična negotovost in tveganje pri izvajanju načrtov za fiskalno konsolidacijo ter strukturnih reform, ki so potrebne za preprečevanje nadaljevanja rasti vladnega dolga. Prihodnja ocena bo tako odvisna od sposobnosti vlade, da doseže velikopotezne cilje fiskalne konsolidacije in zažene strukturne reforme.