Bodo novi lastniki Arabci? Foto: MMC RTV SLO
Bodo novi lastniki Arabci? Foto: MMC RTV SLO

Prvi mož lastnika družbe Viator & Vektor Zdenko Pavček je ob odhodu iz Tovarne vozil Maribor (TVM) dejal, da so v torek podpisali pismo o nameri, v katerem je arabski partner pisno izrazil interes za poslovno sodelovanje s TVM-jem. Po Pavčkovih besedah gre za dozdajšnjega kupca letaliških avtobusov iz Savdske Arabije, družbo Al Amad, ki naj bi tudi lastniško vstopila v TVM. Pavček je ob tem priznal, da dokument ni tako zelo zavezujoč, kot si je to sam želel, vendar podrobnosti ni želel razkriti.

"V petek imamo razgovor z bankami in upam, da bomo na osnovi tega dokumenta tudi dobili bančno garancijo. Verjamem, da se bo to zgodilo, v nasprotnem primeru pa bomo našli drugo rešitev s ciljem, da gre proizvodnja v TVM-ju naprej," je dejal in še pojasnil, da je bila garancija njegov pogoj, medtem ko Arabci zahtevajo, da v TVM-ju čim prej dokončajo najmanj 10 avtobusov.

Z Al Amadom je TVM leta 2008 podpisal pogodbo za dobavo 100 avtobusov, a projekt še ni končan, saj podjetje nima dovolj obratnih sredstev.

Delavcev niso prepričali
Po srečanju s Pavčkom je stavkovni odbor pripravil zbor delavcev, ki je soglasno sklenil, da bodo stavko nadaljevali, saj Pavčku niso najbolj verjeli.

"V isti sapi nam namreč pravijo, da nas je 80 preveč, zato obljubam ne verjamemo. Razumeli bi celo, če bi rekli, da bodo 80 ljudi odpustili v skladu s pravili in zakonodajo, jim torej izplačali odpravnine. Odvečnim delavcem pa zdaj ponujajo zaposlitev v Cimosu, kamor naj ti pošljejo svoje življenjepise, in če jih bodo sprejeli, bodo lahko tam delali še naprej. Ob tem so nam zagotavljali, da če bo kdo v letu dni pri novem delodajalcu izgubil službo, bo prejel odpravnino od Viator & Vektorja," je dejal vodja stavkovnega odbora Franjo Trojner in dodal, da delavci na to ne pristajajo.