Tovarna vozil Maribor se s hudimi težavami sooča ža zadnje leto in pol. Delavci so plače že v lanskem letu večkrat izsilili s stavko oz. grožnjo stavke. Foto: MMC RTV SLO
Tovarna vozil Maribor se s hudimi težavami sooča ža zadnje leto in pol. Delavci so plače že v lanskem letu večkrat izsilili s stavko oz. grožnjo stavke. Foto: MMC RTV SLO
Delavci TVM-ja iz Maribora na protest v Ljubljano
Delavci TVM-ja v Ljubljani

Na sestanku delavcev in predstavnikov vodstva Viatorja & Vektorja z Zdenkom Pavčkom na čelu so jim, kot je pojasnil predsednik stavkovnega odbora SKEI TVM Franjo Trojner, lastniki obljubili, da jim bodo odgovore na to, kaj bo z zaostalimi izplačili in kaj z usodo TVM-ja, podali v ponedeljek. Takrat naj bi bilo namreč znano, kaj bo z dvema potencialnima strateškima partnerjema.

Trojner je ob tem predsednika upravnega odbora Pavčka spomnil, da je v medijih večkrat poudaril, da želi ohraniti obraz pred slovensko javnostjo in da slabša varianta kot likvidacija za TVM ne bo prišla v poštev. Trojner je še prepričan, da stečaj ni potreben, ker imajo v TVM-ju tako znanje kot delo, bi bilo pa treba o tem, je še dejal, povprašati Pavčka.

Delavci upajo, da bo sodelovala tudi država
Izrazil je tudi upanje, da se bo v reševanje problema vključila država. "Ker kje bomo pa mi delavci delali? Kam bodo hodili delati naši inženirji, strojniki, kemiki z mariborskih fakultet, če takih tovarn ne bo? To bi pomenilo, da nam preostanejo samo še Spar, Mercator in da bodo visoki kadri zlagali material na police ali pa hodili v tujino, kjer bodo dobili službe," je poudaril in dodal, da se stavka nadaljuje.

Viator & Vektor: Denarja za TVM ni
Iz skupine Viator & Vektor pa so sporočili, da bo o usodi TVM-ja, glede na rezultate pogovorov s strateškimi partnerji, odločal nadzorni svet podjetja. Pojasnili so še, da je Viator & Vektor TVM-ju namenil dodatnih devet milijonov evrov lastnih sredstev, a "ker se učinki gospodarske krize odražajo tudi v poslovanju družbe skupine Viator & Vektor in njenih povezanih družbah, Tovarni vozil Maribor ne moremo več zagotavljati obratnih sredstev za proizvodnjo".

V Viatorju še pravijo, da so dejavno iskali obratna sredstva za proizvodnjo in k temu pozvali tudi preostale lastnike in strateške partnerje, ki pa se nanje niso odzvali pozitivno. Tudi zato so, pravijo v Viatorju, že leta 2009 začeli iskati potencialnega strateškega partnerja, ki bi ga zanimal nakup TVM-ja.

Pogajanja s strateškima partnerjema v sklepni fazi
"Danes ocenjujemo, da so pogovori s potencialnima strateškima partnerjema v sklepni fazi in glede na rezultate pogovorov bo o nadaljnji usodi družbe, na podlagi predloga uprave TVM-ja, v prihodnjih dneh odločal nadzorni svet družbe," so zapisali v sporočilu za javnost in poudarili, da ima TVM "zagotovljena naročila za proizvodnjo avtobusov (letaliških-nizkopodnih in turističnih avtobusov) najmanj za dve leti naprej".

Delavci obupani romali v Ljubljano
Kot je znano, je 92 delavcev pred sedežem družbe Viator & Vektor, ki ima v lasti Tovarno vozil Maribor, pripravilo protest, v okviru katerega so od vodstva družbe zahtevali odgovore o tem, kdaj bodo dobili preostali del novembrske plače, del lanskega regresa, kdaj bodo poplačani obroki za najeta posojila, dodatno pokojninsko zavarovanje, kaj bo z odpravninami že odpuščenim delavcem, z jubilejnimi nagradami in še nekaterimi drugimi zapadlimi obveznostmi. Obenem jih je zanimalo tudi, kakšna bo nadaljnja usoda podjetja.

Uprava podjetja TVM je delavcem ob začetku stavke prejšnji ponedeljek sicer obljubila, da bo preostanek novembrske plače - konec prejšnjega meseca so delavci prejeli le akontacijo plače za november - in preostanek regresa za letni dopust za leto 2010 izplačala do 11. januarja. Obljuba še ni izpolnjena, ob tem pa jim je predsednik upravnega odbora Skupine Viator & Vektor Zdenko Pavček v petek že vnaprej povedal, da naj ne pričakujejo izplačil, saj ni denarja.

Stavkali v temi in na mrzlem
Delavci so besni tudi zato, ker so ugotovili, da je šlo pri izplačilu akontacije novembrske plače, le za solidarnostno pomoč. V torek se je še dodatno zapletlo, ko so TVM-ju odklopili elektriko, zato so delavci ostali v temi in na hladnem, Po protestnem pismu, ki so ga naslovili na različne ustanove (tudi na pristojna ministrstva), so jim elektriko sicer znova priklopili, je poročal Radio Slovenija.

V TVM-ju, ki se ukvarja s proizvodnjo avtobusov in zaposluje okoli 140 ljudi, proizvodnja bolj ali manj stoji že približno eno leto, delavci pa so se lani večkrat zatekli k stavki in tako izsilili izplačilo plač in dela regresa.

Delavci TVM-ja iz Maribora na protest v Ljubljano
Delavci TVM-ja v Ljubljani