Adria Airways bo morala poiskati strateškega partnerja. Foto: BoBo
Adria Airways bo morala poiskati strateškega partnerja. Foto: BoBo
Vlada bo reševala Adrio

Prometni minister Patrick Vlačič je po seji vlade potrdil, da so se seznanili z načrtom finančnega in poslovnega prestrukturiranja Adrie Airways in da bi ji namenili državno pomoč 49,5 milijona evrov, pri čemer naj bi 500.000 evrov zagotovila družba PDP kot največji lastnik.

"Brez pomoči bi nekatera podjetja propadla"
Takšna pomoč države družbam je mogoča na vsakih 10 let, uporabili so jo tudi v Švici in Avstriji, pojasnjuje Vlačič in dodaja, da bi brez nje podjetja že propadla. In Adria Airways po njegovih besedah ni ključna le za gospodarstvo, temveč tudi za mobilnost ljudi in povezanost Ljubljane z Evropo.

Vlada bo sanacijo redno spremljala
Odločitev o pomoči je pozdravil tudi direktor PDP-ja Matej Golob Matzele. Pravi, da bo s tem dan pomemben signal poslovnim partnerjem Adrie in potnikom, da bodo njihova letala še letela. Zdaj se mu zdi ključna še konverzija terjatev bank v kapital, na dolgi rok pa morajo najti strateškega partnerja.

Vlada bo po ministrovih zagotovilih sanacijo redno spremljala, družba PDP pa bo na tri mesece poročala o izvajanju sanacijskih ukrepov.

Vlada bo reševala Adrio