Foto:
Foto:
Po Kopačevih besedah Slovenija ne more povečati dobave iz Alžirije, črpanje iz skladišča v poroznih kameninah v Avstriji pa nikakor ne more nadomestiti ruske pošiljke plina. Foto: MMC RTV SLO

Kopač, vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo, pravi, da trenutno iz Rusije dobivamo 50 odstotkov običajne količine plina. Skupaj s plinom iz Alžirije, ki k nam priteka z zahodne meje, in črpanjem zalog iz skladišča v Avstriji je dobava plina slovenskim uporabnikom v približno normalnem stanju.

"Med 4. in 10. uro zjutraj je Rusija dotok plina v celoti prekinila in bili smo tik pred tem, da začnemo odklapljati odjemalce," je povedal Kopač.

Pojasnil je tudi kriterij, po katerem se odločajo, komu plin najprej odvzamejo - najprej so na vrsti proizvajalci električne energije, nato industrija, ki ima možnosti drugih virov energije, nato preostala industrija, šele na koncu pa gospodinjstva.

Ruskega plina ni mogoče nadomestiti
Po Kopačevih besedah Slovenija ne more povečati dobave iz Alžirije, črpanje iz skladišča v poroznih kameninah v Avstriji pa nikakor ne more nadomestiti ruske pošiljke plina. Zmogljivost črpanja iz skladišč je namreč omejena, in če bi se v Rusiji odločili za popolno prekinitev dobave, jim izpada ne bi uspelo nadomestiti. S pomočjo zalog iz skladišč ne bi bilo treba znižati porabe le, če bi Rusija dobavljala vsaj polovico običajne količine. Če bi dobavljali manj, bi morali porabo plina zmanjšati.

Nujni so alternativni viri plina
Kopač pravi, da so zaplete med Ukrajino in Rusijo pričakovali, saj se težave pojavijo vsako leto. Prav zato bi po njegovih besedah nujno potrebovali alternativne vire plina. Možnosti so v plinskem terminalu ob obali Jadranskega morja, v Južnem toku in v evropskem projektu gradnje plinovoda Nabucco, ki bi plin pripeljal iz kaspijskega bazena prek Turčije do Avstrije.

Slovenija se z Rusijo sama o trenutni težavi ne pogovarja, saj je po Kopačevem mnenju primeren le evropski odziv, ker trenutno stanje povzroča težave več članicam EU-ja. Kako se bodo stvari razvijale v prihodnjih dneh, se še ne ve. V petek je napovedan sestanek nacionalnih koordinatorjev za stabilnost dobave plina in ruskega podjetja Gazprom, kjer se bodo poskušali kaj dogovoriti.

Ana Svenšek
ana.svensek@rtvslo.si