Zoellick meni, da so številni igralci na finančnih trgih izgubili zaupanje v sposobnosti svetovnih voditeljev pri spopadanju z gospodarskimi vprašanji. Foto: Reuters
Zoellick meni, da so številni igralci na finančnih trgih izgubili zaupanje v sposobnosti svetovnih voditeljev pri spopadanju z gospodarskimi vprašanji. Foto: Reuters
Borza
Borze po svetu v zadnjem tednu doživljajo turbulentne čase. Foto: EPA

Robert Zoellick je po poročanju CNN-a članom Azijske družbe v Sydneyju dejal, da so dogodki v zadnjih tednih v Evropi in ZDA že imeli škodljiv vpliv in bi lahko naznanjali še večje težave v prihodnosti. Številne evropske države imajo težave s prezadolženostjo, nizko gospodarsko rastjo in drugimi stvarmi, ameriški politiki pa so šele tik pred iztekom roka dvignili višino dolga, a to ni preprečilo znižanja ameriške bonitetne ocene in padcev delnic na finančnih trgih.

Pesimistične napovedi ameriških ekonomistov
Anketa, ki jo je med 39 vodilnimi ameriškimi ekonomisti opravil časnik USA Today, kaže, da so možnosti, da ameriško gospodarstvo vnovič zdrsne v recesijo, 30-odstotne. Verjetnost nove recesije v gospodarsko najmočnejši državi na svetu se je tako v primerjavi z zadnjo tovrstno raziskavo aprila še enkrat povečala. Ugotovitev ankete je, da bi lahko vnovičen večji šok, kot je, na primer, daljše obdobje padanja borznih tečajev ali resna zaostritev dolžniških težav v območju evra in posledične težave finančnega sistema, ameriško gospodarstvo pahnil čez rob nove krize.
Za naslednje leto anketirani ekonomisti v povprečju napovedujejo 2,5-odstotno gospodarsko rast, kar je za 0,6 odstotne točke slabša napoved od tiste iz aprila. Takšna dinamika rasti je prešibka, da bi zagotovila večje število delovnih mest za številne Američane, ki so med preteklo finančno in gospodarsko krizo izgubili zaposlitev. Ekonomisti zato ocenjujejo, da bo stopnja brezposelnosti prihodnje leto ob tem času še vedno dosegala 8,8 odstotka, kar bi bilo le za 0,3 odstotne točke manj kot julija.

Nezaupanje v gospodarsko vodstvo
"Prišlo je do konvergence nekaterih dogodkov v Evropi in ZDA, kar je vodilo do tega, da so številni udeleženci na trgih izgubili zaupanje v gospodarsko vodstvo nekaterih ključnih držav," je dejal Američan na čelu Svetovne banke. To odseva naraščajoče prepričanje, da bi se lahko pogoji nekaj let po začetku velike recesije še poslabšali, je dodal. "Menim, da so nas ti dogodki v povezavi z nekaterimi drugimi šibkostmi v naravi okrevanja potisnili v novo območje nevarnosti," je nadaljeval Zoellick. "In teh besed ne izrekam kar tako", je pristavil.

Težave je treba rešiti, ne krpati
Zoellick, nekdanji trgovinski predstavnik ZDA v administraciji predsednika Georgea W. Busha in izvršni direktor investicijske banke Goldman Sachs, je poudaril, da je pomembno, da države rešijo svoje dolžniške težave, ne pa, da iščejo rešitve, ki jih le krpajo. Pojasnil je, da dolgoročna rešitev "zahteva pozornost na nekatere temelje" – ne le odpravljanje dolga, temveč tudi krepitev gospodarske konkurenčnosti in spodbujanje gospodarske rasti.

"Če gospodarsko vodstvo ne bo rešilo težave v njenih različnih dimenzijah, se bo pomanjkanje zaupanja širilo," je opozoril Zoellick in dodal, da bi se lahko države, ki bi bile sicer zmožne prebroditi krizo - kot sta Italija in Španija -, znašle v težavah.

Nevarni časi v gospodarstvu
Pred dnevi je v intervjuju za avstralski časnik Weekend Australian Zoellick opozoril pred "novimi in še nevarnejšimi" časi v svetovnem gospodarstvu, ki bodo v času, ko je Evropo prizadela dolžniška kriza, omogočali le malo manevrskega prostora v najbolj razvitih državah. "Smo v zgodnjih trenutkih nove in drugačne nevihte, ne gre za enak položaj kot leta 2008," je dejal Zoellick, ki meni, da so dolžniške težave v evroobmočju bolj skrb vzbujajoče kot "srednje- in dolgoročni" problemi, s katerimi so se spopadajo ZDA.

Zoellick je menil, da bi se struktura evroobmočja "lahko izkazala za najpomembnejši" izziv, pred katerim je trenutno svetovno gospodarstvo. Za Španijo in Italijo je še nekaj upanja, zaradi dolga prizadeti Grčija in Portugalska pa sta nezmožni devalvacije. Dozdajšnje ukrepanje Evropske unije po njegovih besedah ni prineslo zadovoljivih učinkov.