Foto: PA Media
Foto: PA Media

Objekt so zasnovali v arhitekturnem biroju Scurr Architects iz Hertfordshira, urbanistični del pa je prevzel manchestrski biro AEW Architects.

Stene v restavraciji so obložene s filcem, izdelanim iz volne avtohtonih britanskih ovc, talne obloge pa iz recikliranih materialov zavržene IT-opreme in bele tehnike.

Prepoznavni McDonaldsov znak je narejen iz kavnih zrn. Na parkirišču pa je več kot tisoč robnikov sestavljenih iz 182 recikliranih plastenk, zaradi česar so v primerjavi z betonskimi robniki pridelali za 25 kilogramov manj izpusta ogljikovega dioksida na en robnik.

Objekt bosta oskrbovali vetrna in sončna energija

A poleg naravnih in recikliranih materialov bo objekt v Market Draytinu v Shropshiru energijo pridobival z vetrnimi turbinami kot tudi s sončno energijo. Seveda pri tem ni izvzeta sama ponudba hrane, saj meso, pridobljeno iz govedine, prispeva k višanju toplogrednih plinov.

Restavracija v Market Draytonu je prva v državi, ki ustreza vsem merilom zelene gradnje v Združenem kraljestvu (UKGBC), predvidene za brezogljične zgradbe. Da bi bila zgradba ogljično nevtralna, morajo takoj iz ozračja odstraniti tolikšno količino ogljikovega dioksida, kot bi ga objekt proizvedel v svoji življenjski dobi, vključno s samo gradnjo, delovanjem in morebitno rušitvijo.

Foto: PA Media
Foto: PA Media

Zasnova tega pilotnega objekta bo uporabljena pri gradnji vseh novih podružnic McDonaldsa v Združenem kraljestvu od leta 2022 dalje, pa čeprav določene trajnostne ukrepe v podjetju že izvajajo, npr. uporabo lesenih žlic in papirnatih slamic.

McDonalds želi biti do leta 2030 ogljično nevtralen

Ameriška veriga s hitro hrano si je zadala cilj, da bo vseh svojih 1400 restavracij v Združenem kraljestvu in na Irskem do leta 2030 doseglo standard ničelnih emisijskih izpustov. Ta cilj naj bi bil glede hrane dosežen do leta 2040, že do leta 2025 se je podjetje zavezalo, da bo "vodilno podjetje na trgu z vegansko ponudbo hrane in pijače, izdelane na rastlinski podlagi."

A še predtem se bodo lotili pohištva: v vseh novih verigah ali v prenovljenih restavracijah bo izdelan iz recikliranih ali certificiranih materialov. Cilj je konec leta 2023.