Izibra 42-letne Fride Escobedo za ta orjaški projekt je marsikoga presenetila, saj je relativno mlada, doslej je oblikovala predvsem sodobne stavbe in ni svetovno slavno ime. A v intervjuju za The new York Times je poudarila, da
Izibra 42-letne Fride Escobedo za ta orjaški projekt je marsikoga presenetila, saj je relativno mlada, doslej je oblikovala predvsem sodobne stavbe in ni svetovno slavno ime. A v intervjuju za The new York Times je poudarila, da "obožuje izzive" ter da se proojekta neznansko veseli. "Sanje vsakega projekta so, da bo lahko zasnoval stavbo s takim pomenom in težo, kot jo ima metropolitanski muzej." Foto: Reuters

Direktor muzeja, Avstrijec Max Hollein, je Frido Escobedo opisal kot "izjemno arhitektko našega časa" in poudaril, da gre za pomembno naročilo: "Zbirka sodobne umetnosti se bo širila bolj kot katera koli druga." Doslej je Frida Escobedo delovala predvsem v Mehiki in Veliki Britaniji ter na Portugalskem. Hollein je poudaril še, da je sicer "izvrstno, da bo imenovanje prispevalo k boljši zastopanosti žensk v muzejski branži", da pa arhitektkina spol in narodnost nista bila dejavnika pri izbiri. (V končnem izboru je bil menda tudi arhitekturni biro Davida Chipperfielda, ki pa je ponudil predlog, vreden 800 milijonov dolarjev.)

O konkretnih idejah za novo krilo Frida Escobedo še ne govori, najpomembneje pa se ji zdi, da se bo "povezalo s preostankom muzeja, s parkom in z mestom".

Prenova in širitev muzeja, ki ju v muzeju načrtujejo že približno deset let, bosta predvidoma stali okoli 500 milijonov ameriških dolarjev oz. 450 milijonov evrov; muzej bo z njo pridobil več kot sedem tisoč dodatnih kvadratnih metrov razstavnih površin. Vsa dela bodo končana v sedmih letih.

Frida Escobedo je znana po sodobnih arhitekturah, ki pa izvirajo iz modernističnega izročila. Foto: EPA
Frida Escobedo je znana po sodobnih arhitekturah, ki pa izvirajo iz modernističnega izročila. Foto: EPA

Zakonca pristavila 125 milijonov dolarjev
Investitorja Oscar Tang in njegova žena Agnes Hsu-Tang sta decembra v ta namen prispevala 125 milijonov ameriških dolarjev, kar je največja zasebna denarna donacija muzeju v njegovi več kot 150-letni zgodovini. Novo krilo za moderno in sodobno umetnost se bo zato vsaj petdeset let imenovalo Krilo Oscarja L. Tanga in H. M. Agnes Hsu-Tang. Novi, "fleksibilni" galerijski prostori bodo "dajali poudarek na medsebojno prepletenost prostora in časa ter sugerirali nekronološko narativo", napovedujejo v muzeju. "Krilo Tang bo priložnost, da vdihnemo novo življenje muzejski zbirki iz 20. in 21. stoletja in da se poklonimo dinamiki, ki jo lahko razberemo v umetninah iz drugih časov, krajev in ideologij."

Frida Escobedo je leta 2006 v mehiški prestolnici ustanovila arhitekturno skupino, ki nosi njeno ime. Svetovno slavo ji je prinesel projekt Serpentine Gallery: leta 2018 je bila izbrana arhitekta, ki je oblikovala letni paviljon v Kensingtonskih vrtovih v Londonu. (Takrat je bila z 38 leti tudi najmlajša arhitektka v zgodovini, ki jo je doletela čast zasnove tega paviljona.) Mehičani pa jo najbrž še vedno najbolj poznajo po prenovi modernističnega hotela Boca Chica v letovišču Acapulco na pacifiški obali.