Nagrajena Preobrazba 530 bivališč - Grand Parc Bordeaux. Foto: Fundacija Mies van der Rohe/Philippe Ruault
Nagrajena Preobrazba 530 bivališč - Grand Parc Bordeaux. Foto: Fundacija Mies van der Rohe/Philippe Ruault

Ta je obsegal prenovo treh zgradb socialnih stanovanj s 530 enotami, ki so jih postavili v zgodnjih 60. letih 20. stoletja. Projekt je povezal biroje Lacaton & Vassal, Frederic Druot in Christophe Hutin, ki sta jim načrtovanje in časovnika gradnje omogočila, da so za preobrazbo posameznega stanovanja potrebovali zgolj od 12 do 16 dni – pol dneva za polaganje betonskih plošč, dva za adaptacijo stare fasade, dva za novo fasado ter osem do 12 dni za prenovo notranjosti.

Sorodna novica Kdo si lahko obeta letošnjo evropsko nagrado za sodobno arhitekturo?

Obnova, ki je trajala tri leta, je objekte nadgradila, polno zasedena stanovanja pa obogatila z novimi lastnostmi. Zdaj so prostornejši, imajo več svetlobe in večji razgled.

Za arhitekturno priznanje so se letos potegovali še PC CARITAS v belgijskem mestu Melle, Avditorij in kongresni center v španski Plasencii, Skenderbegov trg v Tirani in Terasasta hiša v Berlinu. Žirija je v aprilu obiskala vseh pet objektov in izbrala dobitnika glavne nagrade ter prejemnika posebne omembe za obetavnega arhitekta – to je postal studio BAST v Toulousu v Franciji za prenovo šolske jedilnice v Montbrun-Bocageu blizu meje s Španijo.

Nagrado bodo podelili 7. maja v paviljonu Miesa van der Roheja v Barceloni.