Robert Filliou je bil član gibanja Fluxus, ukvarjal pa se je s filmom, kiparjenjem, t. i. happeningom in še čem. Foto:
Robert Filliou je bil član gibanja Fluxus, ukvarjal pa se je s filmom, kiparjenjem, t. i. happeningom in še čem. Foto:
PROGRAM ARS
Radio ARS bo umetnosti na njen rojstni dan podaril večjezično dramatično intruzijo po Zakonu linča in drugih literarnih delih Daniila Harmsa z naslovom HARM(LES)S?. Foto: RTV SLO

Praznovanju rojstnega dne umetnosti radijske skupine Ars Acustika se bo nocoj pridružil tudi 3. program Radia Slovenija s kratko večjezično dramatično intruzijo po Zakonu linča in drugih literarnih delih Daniila Harmsa.

Poglejmo si najprej, kako se je praznovanje tega nenavadnega rojstnega dne začelo. Na današnji dan pred 47 leti je Filliou prvič predlagal dan, ko bi morali slaviti rojstni dan umetnosti. Pred milijonom let umetnosti še ni bilo, je rekel. A nekega dne, natančneje 17. januarja, se je umetnost rodila. To se je zgodilo v trenutku, ko je nekdo vrgel suho gobo v vedro vode. Deset let zatem je umetnik v Novi galeriji v Aachnu praznoval rojstni dan umetnosti.

Uresničevanje zamisli večne mreže
Po Fillioujevi smrti leta 1987 je začelo nekaj umetnikov slediti njegovemu zgledu. Začeli so udejanjati njegovo zamisel "večne mreže" oz "la fete permanente", in sicer prek pošte, telefaksa, televizije in drugih takrat razpoložljivih omrežjih. Praznovanja so imela vse večji obseg, slavje pa se je širilo v različna mesta po vsem svetu. Pri tem je bilo posebej pomembno, da je šlo za skupinsko in hkrati neformalno umetniško delo.

Zadnja leta je Fillioujevo zamisel prevzel tudi Evroradio, ki s svojima kanaloma - Verdi in Ravel - ponuja odlično sodobno infrastrukturo za realizacijo mrežnega umetniškega dogodka. Gre za enominutne radiofonske stvaritve, ki so nekakšna darila umetnosti za rojstni dan, končni izdelek pa (kot miks obeh kanalov) vsak program oziroma odjemalec oblikuje v živo po svojem okusu.

HARM(LES)S? v Studiu 14 Radia Slovenija
Na programu ARS Radia Slovenija se lahko slavju ob rojstnem dnevu umetnosti pridružite ob 20.05, ko se bo začel neposredni prenos praznovanja. Program bo potekal do polnoči. Tudi slovenski radijci so umetnosti pripravili svoje darilo. Ob 21.10 se bo v studiu 14 Radia Slovenija začela izvedba dogodka HARM(LES)S?, ki si jo je mogoče ogledati tudi v živo. Vstop v studio je brezplačen.

V radiofonskem delu v živo Bora Turela in Gregorja Pirša HARM(LES)S? delujejo trije pari igralcev, povezani s tremi instrumentalisti. "Besedilo interpretirajo v treh jezikih, del dogodka je determiniran, del pa prepuščen improvizaciji v duhu odprte avantgardne oblike, ki postavlja pojem komunikacije nad fiksno formo. Elektronska sredstva (tako statična kot sredstva za zvočno manipulacijo v realnem času) delujejo kot katalizator nepredvidljivosti končnega rezultata."

Za glasovno interpretacijo bodo skrbeli Pia Zemljič, Tomaž Gubenšek in Ravil Sultanov, za glasbo insturmentalisti Betka Kotnik (saksofon), Cveto Kobal (flavta) in Franci Krevh (tolkala), za obdelavo zvoka pa Bor Turel, Gregor Pirš in tonski mojster Januš Luznar.