Močenje poslikav z vodo lahko povzroči nepopravljivo škodo na teh dragocenih ostanih prazgodovinske umetnosti. Foto: Španska civilna garda
Močenje poslikav z vodo lahko povzroči nepopravljivo škodo na teh dragocenih ostanih prazgodovinske umetnosti. Foto: Španska civilna garda

Po navedbah španske civilne garde je 39-letni moški iz bližnjega kraja Los Villares maja na Facebooku objavil lokacijsko označene fotografije poslikav jam v gorovju Sierra Sur de Jaén. "Na fotografiji je bilo videti, da je bila po poslikavah polita voda z namenom pridobitve boljše in jasnejše podobe," so zapisali v izjavi španske civilne garde. Preiskavo so sprožili maja, ko so na družbenih omrežjih videli objavljene fotografije, poroča CNN.

Ker so poslikave na apnenčasti steni, ki je bogata s solnimi usedlinami, je voda za obstojnost poslikav še posebej nevarna. Soli se v stiku z vodo namreč razgradijo in ob izhlapevanju dvignejo na površje, pigmentnim nanosom pa je s tem povzročena nepopravljiva škoda.

Na Unescovem seznamu
Gre za slikarije, ki so v jamah na območju pokrajine Alto Guadalquivir nastale pred 6000 leti. V tamkajšnjih jamah se je na apnenčastih stenah ohranilo precejšnje število prazgodovinskih jamskih poslikav, ki so od leta 1998 uvrščene na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Španska služba, ki skrbi za varstvo kulturne dediščine, teren nadzira tudi s pozivi prebivalcem, naj jih obvestijo, če opazijo škodo, ki bi bila povzročena na prazgodovinskih stvaritvah.

Preiskavo so začeli maja. Foto: Španska civilna garda
Preiskavo so začeli maja. Foto: Španska civilna garda

Leta 2021 počečkali poslikave
V zadnjih letih je bila tarča vandalizma tudi jamska umetnost v jami Vacas del Retamoso v Narodnem parku Despeñaperros v Santa Eleni, prav tako v pokrajini Jaén. Leta 2021 so podobe počečkali z razpršilom, zaradi česar so oblasti sprožile preiskavo. Ker je jamsko slikarstvo kot kulturna dediščina v Španiji zakonsko zaščiteno, bi krivce lahko doletele visoke kazni.