"Kaj se je zgodilo s kapelo v Sorii?" se glasi naslov na portalu El Confidencial, ki razburja zaradi novega restavratorskega poskusa v zaščiteni cerkvi Ermita de Nuestra Señora del Mirón iz leta 1725. Predsednik španske Zveze restavratorjev in konservatorjev (ACRE) Francisco Manuel Espejo je poskus opisal kot "nezaslišan", medtem ko so predstavniki škofije posegu stopili v bran. Mestne oblasti so priznale, da so bila restavratorska dela opravljena brez odobritve projekta.

Poseg povsem spremenil notranjo podobo zaščitene cerkve
Prvi so pomisleke nad restavratorskim posegom objavili člani skupine Soria Patrimonio (Dediščina Sorie), ki so na portalu X objavili slike pred poslikavo in po njej, na katerih je bilo videti, kako je bila nekoč bela ladja odeta v temno rožnato barvo in kako neposrečeno so bili obnovljeni njeni kerubi.

Člani skupine Soria Patrimonio, ki so v preteklosti že obsodili druge podobne primere v pokrajini, so zapisali še: "Estetski vtis ni ustrezen, saj spreminja podobo, ki jo je svetišče imelo v zadnjem stoletju brez utemeljitve ali predhodne študije, s profiliranjem dekorativnih elementov in značilnosti angelov, prej belih, s karikiranim izrazom. Prebarvanje cerkve s takšnimi značilnostmi ni v skladu z dobro prakso za posege v stavbe, ki imajo vrednost dediščine."

Iz španske zveze restavratorjev zahtevajo odgovore
"Da bi se izognili takim spodrsljajem, so nujno potrebne izkušene multidisciplinarne skupine," so v izjavi za javnost zapisali pri zvezi ACRE. "Potrebni so tedenski inšpekcijski pregledi za spremljanje del in preprečevanje invazivnih in nespoštljivih sprememb." Iz zveze so sporočili, da so za pojasnilo zaprosili oddelek za kulturno dediščino regionalne vlade Castilla y León.

Predsednik zveze Francisco Manuel Espejo je bil bolj neposreden, ko ga je El Confidencial prosil za mnenje. "Ne govorimo o neuspešni obnovi, ampak o napadu na dediščino," je dejal in dodal, da mora zaradi statusa cerkve, ki je na seznamu zaščitenih spomenikov, vsako predlagano delo na njej pregledati in potrditi mestni svet in strokovnjak. "Glede na videno mislim, da tega ni podpisal noben strokovnjak."

Tiskovni predstavnik škofije Osma-Soria, ki je odgovorna za cerkev, je dejal: "Vse, kar vam lahko povem, je, da so bila dela na cerkvi opravljena s potrebnimi dovoljenji in da je končni rezultat nekaterim ljudem všeč, drugim pa ne."