Foto: Foto: Ministrstvo za kulturo/Katja Kodba/STA
Foto: Foto: Ministrstvo za kulturo/Katja Kodba/STA

Ministrstvo za kulturo je do zdaj uspelo zaključiti prenovo približno tretjine grajskega poslopja. Sodeloval je tudi zavod za varstvo narave – ne gre le za pomemben objekt kulturne dediščine, temveč je v njem v sklopu projekta Natura 2000 prostore dobila tudi interpretativno-informacijska razstava. Za vzpostavitev razstave so pridobili 1,6 milijona evrov iz evropskih kohezijskih virov.

Upravljanje gradu je prešlo na občino oziroma zavod Belana
Po delni prenovi je grad od države v upravljanje prevzela občina Cirkulane oziroma posebej za to ustanovljeni zavod Belana. Direktorica zavoda Monika Klinc je povedala, da grad obiščejo tako organizirane skupine kot posamezni domači in tuji obiskovalci. Po njenih besedah obiskovalcem med drugim ponujajo tematska turistična vodenja za vse generacije in ustvarjalne delavnice za otroke.

Kot je še povedala direktorica Belane, so že za prvomajske praznike zaznali veliko zanimanje, tudi sicer imajo ob koncih tedna dober obisk. "Verjamem, da je to povezano s tem, da je bilo na Borlu nekoč letovišče, tega obdobja pa se ljudje še zelo močno spomnijo. Zato si želijo priti pogledat, kaj je bilo obnovljeno, kakšni so prostori in kakšna je danes ponudba." Dodala je še, da so z začetkom julija opazili, da prihajajo tudi naključni tranzitni turisti, ki se peljejo mimo gradu na poti proti Hrvaški.

Grad Borl

Grad Borl stoji na strmem skalnem pomolu nad starodavnim prehodom čez reko Dravo. Njegovi začetki segajo v 12. ali 13. stoletje. Po drugi svetovni vojni je bil podržavljen. Leta 1952 so ga obnovili in v njem zagnali gostinsko dejavnost, ki je leta 1972 z večjo preureditvijo prerasla v sodoben hotel. Oboje so po letu 1980 zaprli, nato pa so v gradu potekale občasne prireditve.

Tudi netopirji so ponos gradu Borl
Obiskovalci si lahko ogledajo obnovljene prostore gradu, novo razstavo o Dravi, za organizirane skupine so na voljo tudi vodeni ogledi. Po besedah Monike Klinc so imeli tudi že kar nekaj tovrstnih obiskovalcev, med drugim so se aktivno vključili v projekt poletne muzejske noči. V prihodnjem mesecu načrtujejo vsebine na temo netopirjev, saj jih na gradu ne manjka in so nanje zelo ponosni.

V gradu so od vnovičnega odprtja imeli tudi že tri koncerte, v juliju je pri njih gostovala tudi opera, na vrhuncu poletja pa so začeli še s krajšimi glasbenimi vložki na grajskem dvorišču. Foto: Foto: Ministrstvo za kulturo/Katja Kodba/STA
V gradu so od vnovičnega odprtja imeli tudi že tri koncerte, v juliju je pri njih gostovala tudi opera, na vrhuncu poletja pa so začeli še s krajšimi glasbenimi vložki na grajskem dvorišču. Foto: Foto: Ministrstvo za kulturo/Katja Kodba/STA

V grajski kavarni ob kavi ponujajo tudi lokalno pijačo in jedačo, med drugim kremne rezine in haloško gibanico, nekateri tuji pa tudi domači gostje se ustavijo prav zaradi tega. Med obiskovalci je tudi kar nekaj kolesarjev. Ob odprtju so napovedali tudi organizacijo porok, ki jih glede na to, da se tovrstni dogodki vedno načrtujejo precej vnaprej, še niso izvedli. Prvo poroko bodo gostili avgusta, več terminov je že rezerviranih v naslednjem letu. Po besedah Monike Klinc se trenutno lotevajo priprave pedagoških programov za osnovno- in srednješolce ter vrtičkarje. Ozirajo se tudi h krepitvi turističnega povezovanja na ravni regije.

Prizadevanja za pridobitev sredstev za nadaljnjo prenovo
Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob vnovičnem odprtju gradu dejala, da si bodo prizadevali za pridobitev dodatnega denarja za postopno prenovo preostalih delov gradu. Zaradi dejstva, da gre za velik objekt, ki pri obnovi terja močne finančne injekcije, se dela raje lotevajo postopoma. Občina Cirkulane si želi, da bi uredili razgledno teraso. Ministrica za kulturo je pojasnila, da so za zdaj tam opravili sanacijska dela. Po lastnih besedah težko napove, kdaj se bodo lotili še projekta ureditve razgledne terase, saj gre za finančno zahtevno nalogo, vredno skoraj 1,5 milijona evrov.

Obnova gradu je potekala v okviru projekta Interpretacijsko-informacijski center območja Natura 2000 – Grad Borl ter se je izvajala v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020.