Foto:
Foto:
Da Vincijevo najbolj znano delo Mona Liza.
Da Vincijeva šifra buri duhove že vse od svojega izida.

Na procesu bodo skušali ugotoviti, ali so trditve, ki jih je v omenjenem delu napisal Dan Brown, verodostojne oziroma mogoče. Ob začetku procesa je navzoče nagovoril Alessandro Vezzosi, direktor muzeja Leonarda Da Vincija, ki je dejal, da Da Vincija po njegovem mnenju Brownovo delu napačno predstavlja in omalovažuje.

Direktor muzeja naj bi imel dokaze
Vezzosi je še dodal, da namerava na sojenju predstaviti dokumente in fotografije, s katerimi bo dokazal, da je veliko Brownovih trditev o Da Vinciju lažnih oziroma zmotnih.

Dan Brown sicer trdi, da so vsa v knjigi navedena umetnostna dela, arhitektura, skrivnostni obredi in skrivne družbe zgodovinsko dejstvo.

Teorija zarote je velika uspešnica
Da Vincijeva šifra je izšla leta 2003 in je praktično takoj postala velika svetovna prodajna uspešnica. Sicer gre za nadaljevanje pisateljeve manj znane knjige Angeli in demoni, v njej lahko bralci spremljajo zanimivo teorijo zarote. Gre za detektivski roman in triler, ki odkriva zaroto, ki sega vse od skrivnosti svetega grala, bralec pa med drugim izve tudi, da Jezus ni bil križan, ampak se je poročil z Marijo Magdaleno in kasneje umrl naravne smrti.

Na sojenju tudi predstavnik Opusa Dei
Sojenje poteka v palači Uzielli, župnik Vincija monsinjor Renato Bellini je že dejal, da knjiga nepravilno opisuje katoliško družbo Opus Dei, dodal je še, da bo na sojenju sodeloval tudi predstavnik te organizacije. Na strani, ki bi knjižno delo zagovarjala, za zdaj ni prijavljenih predstavnikov, kljub temu pa v Da Vincijevem rodnem kraju pričakujejo vrsto ljubiteljev dela.