Kefija je tradicionalno pokrivalo, ki ga pogosto nosijo moški v severni Afriki in zahodni Aziji. Črno-bele kefije so od sredine 20. stoletja povezane z izražanjem solidarnosti s Palestino in gibanji, ki se zavzemajo za njeno neodvisnost. Od začetka vojne med Izraelom in Hamasom oktobra 2023 je nošenje kefije postalo razširjena praksa za mnoge, ki podpirajo Palestince in pozivajo k prekinitvi ognja v Gazi. Foto: EPA
Kefija je tradicionalno pokrivalo, ki ga pogosto nosijo moški v severni Afriki in zahodni Aziji. Črno-bele kefije so od sredine 20. stoletja povezane z izražanjem solidarnosti s Palestino in gibanji, ki se zavzemajo za njeno neodvisnost. Od začetka vojne med Izraelom in Hamasom oktobra 2023 je nošenje kefije postalo razširjena praksa za mnoge, ki podpirajo Palestince in pozivajo k prekinitvi ognja v Gazi. Foto: EPA

Po novem torej delavci muzeja, posvečenega modernističnemu kiparju in oblikovalcu Isamu Noguchiju, na delovno mesto ne smejo priti v oblačilih ali s predmeti oziroma dodatki, ki promovirajo politične stranke, kandidate ali ideološka gibanja. Med prepovedane dodatke tako po novem sodi tudi palestinski šal oz. kefija.

Zaposleni: "Politika muzeja izrazito protipalestinska"
Medijski predstavnik muzeja je po pisanju portala The Art Newspaper dejal, da je 21. avgusta osem muzejskih delavcev protestno zapustilo svoja delovna mesta. Kot so sporočili sami, so se za to potezo odločili, ker je "politika muzeja izrazito protipalestinska" in izvira iz incidenta v predhodnem tednu, ko je bil eden od muzejskih čuvajev opomnjen, ker je v službi nosil kefijo. Zaposleni, ki so se na spletu povezali v skupino Noguchi Museum Rights, so razposlali peticijo, ki jo je podpisalo 54 od 72 zaposlenih v muzeju, nato pa so jo posredovali upravi muzeja, njegovi direktorici Amy Hau in njeni namestnici Jennifer Lorch.

Muzej Noguchi ni edini newyorški muzej, ki se je
Muzej Noguchi ni edini newyorški muzej, ki se je "spopadel" s palestinskimi šali: marca letos so namreč dvema posameznikoma, ki sta nosila kefijo, prepovedali vstop v znameniti newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA), za kar se je muzej sicer kasneje opravičil. Foto: EPA

V besedilu peticije so opisali incident, ki se je zgodil 14. avgusta zjutraj. Prej omenjeni muzejski čuvaj je bil poklican na sestanek z muzejsko direktorico in kadrovsko direktorico muzeja Lizan Highland, ki sta ga postavili pred dejstvo, da v službi ne more več nositi kefije. Vendar čuvaj ni hotel odstraniti svojega palestinskega šala, zato so ga poslali domov. Še istega popoldneva je bil na hitro organiziran sestanek osebja, na katerem naj bi delavcem povedali, da jim je prepovedano nositi "politična oblačila".

Naslednje jutro se je predhodno načrtovani mesečni sestanek vseh zaposlenih menda "končal v solzah", dva izmed muzejskih čuvajev sta bila poslana domov, ker nista hotela odstraniti svojih kefij. Mnogi delavci v več muzejskih oddelkih so takrat protestno zapustili svoja delovna mesta.

"Kot uslužbenci smo predani zaščiti in spodbujanju dela in zapuščine Isamuja Noguchija – človeka, ki je globoko razumel nepravičnost ciljne diskriminacije in razselitve. (...) Menimo, da ta direktiva ne služi splošnemu poslanstvu muzeja. Zavračamo trditev, da je 'politiko' mogoče ločiti od kulturnih ustanov," je med drugim mogoče prebrati v peticiji.

Spodbujanje varnega, vključujočega in prijetnega okolja?
Po besedah medijskega predstavnika muzeja so 21. avgusta na delo v muzej pripeljali sedem varnostnikov, saj so pričakovali, da osem muzejskih čuvajev, ki običajno pazijo zbirke, ne bo na delovnih mestih. Po poročanju portala The Art Newspaper je predstavnik muzeja v izjavi tudi potrdil, da so se "pojavili pomisleki glede uslužbenca, ki je med delom nosil kefijo".

V izjavi predstavnika muzeja je nadalje mogoče prebrati še: "Ponosni smo, da naša ekipa odraža široko paleto perspektiv in življenjskih izkušenj. V celoti podpiramo zavezanost našega osebja aktivizmu in svobodi izražanja zunaj delovnega mesta. Vendar pa je znotraj muzeja naša odgovornost spodbujati varno, vključujoče in prijetno okolje za vse osebje in obiskovalce. Da bi ohranili to okolje, smo se odločili, da odstranimo politične izjave z našega delovnega mesta."