Pogled na modele Franka Gehryja nam pove, kakšne stavbe lahko prilčakujejo njegovi novi naročniki. Foto: EPA
Pogled na modele Franka Gehryja nam pove, kakšne stavbe lahko prilčakujejo njegovi novi naročniki. Foto: EPA
Frank Gehry: glasbeni paviljon v Millenium Parku v Chicagu
Frank Gehry že več let ostaja zvest ukrivljenim oblikam in bleščeči kovini. Foto: EPA
Frank Gehry: stavba zavarovalniške družbe National Nederlanden v Pragi
Svojo praško postojanko je pri Franku Gehryju naročila nemška zavarovalniška družba National Nederlanden. Foto: EPA
Frank Gehry: Disneyjeva koncertna dvorana v Los Angelesu
Frank Gehry je eden najljubših arhitektov družbe Walt Disney. Foto: EPA

Vodilni ameriški postmoderni arhitekt namreč namerava del Brooklyna pozidati z 'gozdičem' 16 stolpnic, ki naj bi, tako vsaj zatrjuje Gehry, spominjale na dekleta iz viktorijanskega obdobja v oblekah, ki vihrajo v zraku. Navdih zanje naj bi Gehry poiskal kar na predstavitvah ženske mode. Najvišjega od stolpov je Gehry tako krstil kar Miss Brooklyn.



Na denar 'usekani šušmarji'!
Načrti jih pač niso. V imenu brooklynske stanovanjske skupnosti je pisatelj Jonathan Lethem, tudi sam prebivalec območja, ki ga bodo 'okrnili' Gehryjevi nebotičniki, Gehryju napisal odprto pismo. V njem je predvideni kompleks označil kot "nočno moro za Brooklyn", v nadaljevanju pa je še zapisal: "Mojemu neukemu očesu se te stavbe zdijo 'zašušmarjen' kompromis, ki je rezultat stremljenja k hitri gradnji in hitremu kovanju dobička."

In ker ima prste vmes velikansko podjetje Forest City Ratner in ker sta nad načrtom navdušena tako newyorški župan Bloomberg kot tudi guverner države New York George Pataki, je v zadnji Lethemovi obsodbi verjetno kar dosti resnice. Prste pa imajo vmes tudi velikaši košarkarskega kluba NY Nets, ki naj bi sredi grozda 16 stolpov dobili novo dvorano. In klub seveda igra v ligi NBA. Ravno zaradi te naveze mogočnih oseb, ki so 'požegnale' načrt, se zdi, da je vsako nasprotovanje Brooklynčanov zares pravi donkihotovksi boj z mlini na veter.

Urbanistični in prometni kaos
Prebivalci Brooklyna pa v svojem obtoževanju Franka Gehryja in njegovih mogočnih pajdašev niso osamljeni. Na svoji strani imajo tudi strokovno mnenje. Municipal Art Society (Občinska družba za umetnost) je zapisala, da je Gehryjev načrt treba nujno spremeniti. Ogromni stolpi, najvišji bodo presegli 300 metrov, naj bi uničili sedanjo urbano krajino in povsem zasenčili stavbe v svoji okolici. Priprava na gradnjo pa bi vključevala 'radiranje' celih cest, proces, kakršnega v New Yorku zaradi pozidave nekega območja še nikoli niso izpeljali. In ravno to priča o pretirano megalomanskem značaju projekta, ki bi med drugim v Brooklynu zaradi nenadnega dotoka ogromnega števila ljudi povzročil tudi popoln prometni kaos.

Težavno ohranjanje treznega razuma?
Franku Gehryju moramo priznati, da se je s stavbami, katerih posebnosti so organske valovite prvine in z domisleno uporabo novih materialov (znamenita je njegova uporaba titana) uveljavil kot eden najbolj domiselnih in vizionarskih arhitektov zadnjih desetletij. Prav verjetno je tudi njegova gruča deklet vetru zanimiv projekt, a tudi Frank Gehry se mora sprijazniti, da njegovih stavb ni mogoče umestiti v prav vsako urbano okolje. Včasih je potrebno pokazati tudi nekoliko spoštovanja do dela arhitektov, ki so pred tabo zaznamovali določen prostor in svoje delo prilagoditi obstoječi situaciji. Če ti seveda hlepenje po slavi in bogatem zaslužku, ki ga zagotavljajo prav tako na blišč 'mahnjeni' investitorji, ne zameglita razuma.