Kdaj bo veličastna stavba nove Narodne in univerzitetne knjižnice zares zgrajena, ne ve nihče. Foto: RTV SLO
Kdaj bo veličastna stavba nove Narodne in univerzitetne knjižnice zares zgrajena, ne ve nihče. Foto: RTV SLO
Jure Zupan
Tudi minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jure Zupan ne ve, kdaj bodo zares začeli polagati zidake, ki bodo nekoč varovali 3 milijone enot knjižničnega gradiva. Foto: RTV SLO
Narodno-univerzitetna knjižnica Jožeta Plečnika
Stari NUK bo po izgradnji nove knjižnice dom nekaterih temeljnih zbirk slovenskega slovstva. Foto: RTV SLO

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jure Zupan in ljubljanska županja Danica Simšič sta podpisala pogodbo o prenosu zemljišč, na katerih bo zrasel NUK II, z MOL-a na državo. Naslednja stopnja v pridobivanju nove univerzitetne knjižnice je izdelava terminskega načrta za gradnjo prve faze NUK-a II, ki bo po besedah Jureta Zupana pripravljen do konca leta. Prva faza gradnje naj bi trajala 4 leta, kdaj se bo začela, pa je odvisno tudi od gradbenih dovoljenj.



NUK II kot simbol porajajoče se družbe znanja
Čeprav je prenos dela zemljišč, potrebnih za gradnjo NUK-a, le eden od korakov do dejanskega začetka gradnje nove knjižnice, pa je bil ob podpisu pogodbe med občino in državo optimistično razpoložen tudi ravnatelj NUK-a Lenart Šetinc. Ta je dejal, da je vsak korak k izgradnji knjižnice tudi korak k družbi znanja in je tako odraz razvojne naravnanosti Slovenije in Ljubljane ter obet za boljše varovanje pisne dediščine.

Zgodovinske prelomnice v 'življenju' NUK-a
Spregovoril je tudi minister za kulturo Vasko Simoniti. Ta je prenos zemljišč na državo pospremil z navedbo nekaj ključnih postojank v zgodovini NUK-a. Simoniti je tako omenil, da letos mineva 70 let od začetka gradnje Plečnikovega NUK-a, obenem pa 'slavimo' 30 let od trenutka, ko je knjižnica postala pretesna. Tokratni dogodek v procesu, ki bo dokončno privedel do novega NUK-a, je po mnenju Simonitija pomemben tudi zato, ker je kar 90 odstotkov uporabnikov NUK-a študentov. Bilo bi jih še več, če ne bi bile razmere za študij v starem NUK-u tako slabe. Z izrazom slabe mislimo predvsem na majhno število mest v čitalnici.

Stavba novega NUK-a arhitekta Marka Mušiča, bo nudila kar 1.000 čitalniških mest in prostor za 3 milijone enot gradiva. Tudi po koncu gradnje NUK-a II pa stari NUK ne bo popolnoma 'odslužena' stavba. V stari knjižnici bodo tako še naprej shranjene nekatere temeljne zbirke, v njej pa bo zaživela tudi stalna razstava o slovenski knjigi.