Bo Munchova slika po dveh letih spet visela v muzeju? Foto: RTV SLO
Bo Munchova slika po dveh letih spet visela v muzeju? Foto: RTV SLO
Različica Krika
Munch je naslikal več različic Krika, ta je na ogled na Dunaju. Foto: EPA

Norveški kriminalec naj bi si tako želel doseči milejšo kazen od zdaj dosojenih 19 let, kolikor jih je dobil za veličasten roparski napad na banko. Norveško sodišče v Oslu je sicer zaradi ropa slik maja letos obsodilo tri moške, med katerimi Toske ni bilo, vendar slik tudi po obsodbi niso našli. Glede na sodniške vire naj bi ju bil Toska zdaj pripravljen zamenjati za nekaj let svobode.

Preiskovalci in umetnostni strokovnjaki so že prej sumili, da je bil avgustovski rop slik organiziran, da bi otežili preiskavo bančnega, ki so ga izpeljali aprila 2004. V njem so iz banke v mestu Stavanger odnesli sedem milijonov evrov in ustrelili enega izmed policistov, kar jim je za vrat spravilo večino norveške policije, saj je bilo v tej državi po drugi svetovni vojni do leta 2004 med službo ubitih le šest policistov.

Policijo je treba zaposliti
Da bi preusmeril pozornost, naj bi tako Toska organiziral krajo Munchovih slik, in njegov načrt je uspel, saj je policija dobila "novo kost za glodanje". Ko so bili možje v modrem zaposleni z umetnostnim zločinom, pa je Toski uspelo organizirati in izpeljati še več manjših bančnih ropov.

Krik in Madona, v tem primeru sliki, ki sta bili "žrtveno jagnje", naj bi bili po presoji poznavalcev vredni okoli 92 milijonov evrov.