Leta 2004 sta bili ukradeni sliki Krik in Mati božja. Foto: RTV SLO
Leta 2004 sta bili ukradeni sliki Krik in Mati božja. Foto: RTV SLO
Mati božja
Hkrati z bolj znanim Krikom so tatovi avgusta iz muzeja v Oslu odnesli tudi Munchovo sliko Mati božja.
Munch je naslikal več različic Krika, ta na sliki je na ogled na Dunaju. Foto: epa

Sodni proces proti šestim moškim, ki naj bi leta 2004 iz muzeja v Oslu ukradli dve neprecenljivi sliki norveškega slikarja iz leta 1893, Krik in Mati božja, se je začel februarja letos.

Ukradenih slik kljub aretacijam še vedno niso našli, pomagala pa ni niti ponujena nagrada skoraj 62 milijonov tolarjev za njihovo vrnitev. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi bili ukradeni sliki na dražbi vredni 75 (Krik) oziroma 15 milijonov dolarjev (Mati božja).

Na začetku procesa se je vseh šest obtoženih zagovarjalo, da niso krivi načrtovanja in sodelovanja pri kraji. Trije obtoženi so dobili skupaj 19 let zapora, na največ, osem let zapora, je bil obsojen Petter Tharaldsen, Bjoern Hoen je dobil sedem let zaporne kazni, tretjeobtoženi Petter Rosenvinge pa bo moral za zapahi preživeti štiri leta. Rop se je zgodil 22. avgusta 2004, ko sta dva oborožena moška vstopila v muzej Edvarda Muncha v Oslu in pred očmi zgroženih obiskovalcev muzeja, ki sta jih pred tem prisilila, naj poležejo po tleh, s stene odstranila dve Munchovi sliki.

Krik ni ukraden prvič
Munchovo delo Krik prikazuje človeka, ki si z rokami pokriva ušesa, njegova usta pa so odprla, kot da bi kričala. Za njim je most, po katerem se sprehajata dva nerazločna človeka, sliko pa končuje dramatično, krvavordeče nebo. Slika, narejena s tempero in pasteli, je bila naslikana leta 1893, kmalu pa je postala sinonim za človekovo tesnobo. Edvard Munch je naslikal več različic Krika, ta iz Muzeja Edvarda Muncha v Oslu pa ni prva ukradena. Februarja leta 1994 so tatovi ukradli Krik iz norveške narodne galerije, a že po nekaj mesecih so sliko našli in jo vrnili v muzej. Slika Mati božja pa prikazuje Marijo z razkritimi prsmi in dolgimi črnimi lasmi. Munch je med letoma 1894 in 1895 naslikal pet različic slike v tehniki olje na platnu.

Munch velja z deli, kot je Krik, za začetnika ekspresionizma, saj se ne osredinja na prostor in dogodke, ampak njegove slike prikazujejo stanje duha. S svojimi deli, z izborom barv in s tehniko slikanja je močno vplival predvsem na nemške ekspresioniste.