Mozartov kip se je v Ljubljani ustavil za en dan. Foto: RTV SLO
Mozartov kip se je v Ljubljani ustavil za en dan. Foto: RTV SLO
Notranjost Mozartove hiše
Muzej ponuja 'trojni' pogled na skladateljevo življenje. Foto: David Peters

Njuno dejanje je bilo zgolj simbolično, saj je kip, ki so ga odkrili na križišču Prešernove in Veselove ceste, prestolnico krasil le en dan. Ob tej priložnosti so omenjeno lokacijo ravno tako za današnji dan, ko zaznamujemo 250. obletnico rojstva slovitega Wolfganga Amadeusa Mozarta, simbolno poimenovali Mozartov trg. Ob odkritju spomenika - gre bržkone za eno najzgodnejših slovesnosti ob omenjeni obletnici - pa so prisotni in mimoidoči lahko uživali tudi ob skladateljevi glasbi.

V Komendi hranijo delo Mozartovega očeta
Po slovesnosti je avstrijski veleposlanik obiskal Ustanovo Petra Pavla Glavarja v Komendi, kjer se lahko pohvalijo z edinim v Sloveniji ohranjenim izvirnikom knjige skladateljevega očeta Johanna Georga Leopolda Mozarta. Delo Šola za violino (Violinschule) je bilo izdano leta 1756, torej je staro prav toliko, kot bi bil star tudi Mozart. Šola za violino velja za enega pomembnejših učnih pripomočkov, pripisujejo pa ji tudi velik pomen za razumevanje glasbe Mozartove sodobnosti.

Mozart ima muzej tudi na Dunaju
Na Dunaju pa je vrata odprla Mozartova hiša, muzej, posvečen skladateljevemu 'dunajskemu obdobju' (1784-1787). Od 27. do 29. januarja bo hiša odprta 24 ur dnevno, v stavbi, kjer je Wolfgang Amadeus Mozart živel s svojo družino, pa si obiskovalci v prvem nadstropju lahko ogledajo njihovo stanovanje. Drugo nadstropje muzeja je posvečeno Mozartu kot skladatelju velikih opernih del, tretje nadstropje pa ponuja vpogled v dunajsko družbo Mozartovega časa.

Brez Dunajskih dečkov ne gre
Poleg odprtja Mozartove hiše pa je bilo na dan 250. obletnice skladateljevega rojstva na različnih prizoriščih po Dunaju več prireditev. V katedrali sv. Štefana je bil koncert zbora Dunajski dečki, ki je bil ustanovljen pred več kot 500 leti in s katerim je sodeloval tudi Mozart, na trgu Marije Terezije so koncertirali Mozartband, v slovitem Musikvereinu pa je nemško-kubanska skupina Klazz Brothers & Cuba Percussion predstavila Mozartovo glasbo v latino preobleki. Koncert skupine, ki so ga naslovili Mozart meets Cuba, bo vsak dan do 29. januarja.